...Ve sonunda onlar da Twitter'ı terk etmeye başladı: İlk alternatifleri ise...

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından beri birçok kullanıcı platformu terk etti. Daha da ciddi bir şekilde, bu kullanıcıların arasına şimdi yeni bir grup daha eklendi: Bilim insanları...

Bu yılın başlarında Pew Research, ABD'li Twitter kullanıcılarının çoğunluğunun Elon Musk'ın geçen yılki satın almasından bu yana platformda daha az zaman geçirdiğini bildirmişti. Yeni veriler ise bir başka önemli kullanıcı grubunun da artık platformdan uzaklaştığını gösteriyor.

Nature tarafından binlerce bilim insanıyla yapılan bir ankete göre, Twitter kullanan bilim insanlarının yarısından fazlası burada geçirdikleri süreyi azalttıklarını ya da tamamen sıfırladıklarını bildirdi. Ve ankete katılanların neredeyse yarısı Mastodon gibi alternatif sosyal ağlara yöneldiklerini söyledi.

Ankete katılan 9.200 bilim insanının yüzde 47'sinden fazlası siteyi kullanımlarını azalttıklarını söylerken, yaklaşık yüzde 7'si siteyi tamamen bıraktıklarını bildirdi. Dikkat çekici bir şekilde, neredeyse aynı oranda kişi geçen yıl en az bir yeni platformda hesap açtıklarını söyledi.

Bunlar arasında, Musk'ın Twitter'ı devraldığı duyurulduğundan bu yana önemli bir büyüme gösteren Mastodon en yaygın kullanılanı oldu. Bilim insanlarının yaklaşık yüzde 47'si açık kaynaklı platformu geçtiğimiz yıl kullanmaya başladıklarını söyledi. LinkedIn ve Instagram, sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 27 ile bir sonraki en popüler platformlar oldu. İlginç bir şekilde, Meta'nın Twitter'daki rakibi Threads, dördüncü sırada yer aldı.

Pew'in daha önceki verilerinde olduğu gibi, Nature'ın bulguları da Twitter kullanımının bir zamanlar platformda aktif olanlar arasında azaldığını gösteriyor. Ayrıca Twitter'ın dinamiklerinin son bir yılda ne kadar değiştiğinin de altını çiziyor.

Nature dergisinin de belirttiği gibi, Twitter tarihsel olarak araştırmacılar ve bilim insanları için önemli bir mecra haline gelmişti. Araştırmaları duyurmak ve bilimsel tartışmaları teşvik etmek için kullanıldı. Twitter ayrıca halk sağlığından dilbilime kadar her alanda çalışan sayısız araştırmacı için de değerli bir veri kaynağı oldu.

Ancak artık bunların çoğu değişti. Artık pek çok kullanıcı, ücretli doğrulama yapanların içeriklerine öncelik veren bir platformda seslerinin bastırıldığını düşünüyor. Ve şirket, araştırmacılar için API'sini o kadar pahalı hale getirdi ki çoğu artık buna erişemiyor. Nature'a konuşan tüm bilim insanları, Twitter'dan tamamen vazgeçmeye hazır olmasa da şirketin taktiklerinin bilim camiasının büyük bir bölümünü etkilediğini düşünüyor.

Sonraki Haber

Forum