Bu yazıcılar, belli bir zaman kullanımdan sonra aniden bozulmaya mı programlandı?

Epson yazıcıları için kafa karıştırıcı iddia: Şirket, bazı yazıcılarını belli bir süre kullanıldıktan sonra bozulmaları için programlamış olabilir mi?

Yazıcılar, bilgisayar kullanıcıları için en sinir bozucu parçalarından biri olmuştur. Mürekkebe duydukları açlık, ara sıra kağıtları “çiğnemeleri” ve yazdırma sırasında çıan sorunlar bu durumun başlıca nedenleri. Ama şimdi, Gizmodo’nun haberine göre, bir Epson yazıcı kullanıcısı için en büyük dertler bunlar değil gibi görünüyor. Bazı kullanıcıların şikayetlerine bakılırsa, bazı Epson yazıcılar çok sık kullanılırsa bir gün çalışmayı durduracak şekilde programlanmış olabilir.

'Planlı eskitme' ifadesi, bir ürünün özel olarak tasarlandığı ve sınırlı bir ömre sahip olduğu, bu nedenle sadece birkaç yıl içinde yükseltilmesi veya değiştirilmesi gerektiği bir uygulama olarak tüketici elektroniği ile çok fazla anılıyor. Connecticut'taki New Haven Üniversitesi'nde yazar ve öğretim görevlisi olan Mark Haven'ın yakın zamanda keşfettiği gibi, çoğu şirket bu yaklaşımı kullanmayı reddediyor (ya da kullanmadığını söylüyor) veya neden gerekli olduğuna dair çok özel ama şüpheli nedenler gösteriyor.

Haven kısa süre önce, eşinin "çok pahalı @EpsonAmerica yazıcısı" ile yaşadığı sinir bozucu bir deneyimi paylaşmak için Twitter'a girdi. Sorun, yazıcının bir anda "hizmet ömrünün sonuna geldiğini" belirten bir uyarı mesajı görüntülemesi ve çalışmayı durdurmasıydı.

Peki yazıcıdaki sorun neydi? Ölü bir motor mu? Arızalı bir devre kartı mı? Hayır. Hata mesajı, yazıcının içinde fazla mürekkebi toplayan ve içeren gözenekli pedlerle ilgiliydi. Bunlar zamanla aşınır ve mürekkep dökülmesinden kaynaklanan olası maddi hasar risklerine ve hatta yazıcının kendisinde hasara yol açabilir. Genellikle, yazıcıdaki diğer bileşenler bu pedler kullanılmadan önce aşınır veya tüketiciler birkaç yıl sonra daha iyi bir modele geçerler, ancak bazı yüksek hacimli kullanıcılar bu hata mesajını alırken, yazıcının geri kalanı tamamen iyi ve kullanılabilir olsa da, yazıcılarını değiştirmek zorunda bırakılabiliyor.

Fight to Repair Substack'e göre, self-bricking adı verilen bu sorun Epson L130, L220, L310, L360 ve L365 modellerini etkiliyor. YouTube'da halihazırda diğer Epson kullanıcılarının yazıcılarını hayata döndürmek için bu mürekkep pedlerini manuel olarak değiştirdiğini gösteren videolar var. Şirket, yazıcının ömrünü kısa bir süre için uzatacak yalnızca Windows'a özel bir Ink Pad sıfırlama yardımcı programı sağlıyor, ancak yalnızca bir kez kullanılabiliyor.

Birkaç yıl önce Epson, renkli mürekkep püskürtmeli yazıcılar için mürekkep kartuşlarını değiştirmenin son derece yüksek maliyetini ele almak üzere özel olarak tasarlanmış EcoTank yazıcı serisini piyasaya sürdü. Yazıcılar, daha ucuz mürekkep şişeleriyle kolayca doldurulabilen büyük mürekkep haznelerine sahipti ve sonuç olarak Epson'un EcoTank yazıcıları daha pahalı olmasına rağmen, uzun vadede, özellikle çok renkli görüntü basanlar için daha ucuza çalışacaklardı.

Ancak bu durum, aslında uzun vadede çalışmaya devam ettiklerini varsayıyor. Epson yazıcılarının mürekkep pedlerini manuel olarak değiştiren kullanıcıların videoları, şirketin bu parçayı kullanıcı tarafından kolayca servis edilebilir hale getirmek için donanımı yeniden tasarlayabileceğini ve bunun da donanımın ömrünü önemli ölçüde uzatabileceğini gösteriyor. Ancak mevcut haliyle, şirketin çözümü, sürekli büyüyen e-atık sorununa katkıda bulunmak ve tüketicileri gerçekten ihtiyaç duymadan çok önce yeni donanımlar için para harcamaya zorlama riskini taşıyor.

Bu işlevsellik hakkında yorum yapmak için Epson'a ulaştığını söyleyen Gizmodo, şimdilik bir yanıt almadıklarını açıkladı.

Sonraki Haber

Forum