Çin'den çok sert bir karar: Hem Windows'u bırakıp Linux'a geçiyorlar, hem de tüm bilgisayarlarını değiştiriyorlar!

Çin hükümeti, tüm devlet kurumlarına Windows’u bırakıp Linux’a geçme talimatı verdi. Dahası, kullanılan tüm yabancı markalı bilgisayarlar da değiştirilecek...

Çin yine bir Windows’tan uzaklaşma furyası başlatıyor. Hükümet, tüm devlet kurumlarına Windows'un terk edilmesini ve Linux kullanılmasını emretti. Ancak bu sefer, amaç biraz farklı. Bloomberg'in haberine göre, Pekin yönetimi devlet daireleri ve devlet destekli firmalara, yabancı markalı bilgisayarları ve ilgili işletim sistemlerini yurt içinde üretilen ve bakımı yapılabilen alternatiflerle değiştirme talimatı verdi.

Bu durumda, Çin’in yalnızca merkezi hükümet kurumlarındaki yaklaşık 50 milyon PC'yi değiştirmesi gerekiyor. Bu sürecin bir çırpıda tamamlanmayacağını açık, ancak kademeli bir şekilde bir süre boyunca yürütülecek gibi görünüyor.  

Donanım tarafında, Dell ve HP dahil olmak üzere birden fazla PC üreticisi bu karardan olumsuz etkilenecek. Öte yandan, yerel üretici Lenovo, Kingsoft Corp ve Inspur Electronic Information Industry Co. gibi diğer yazılım ve donanım satıcılarının Çin borsalarında hisse fiyatları hemen yükselişe geçti. Donanım tarafında durum böyle. Yazılım tarafında ise, Windows'un yerini Linux alacak.

Batılı firmalar tarafından geliştirilen CPU'lar ve GPU'lar gibi "değiştirilmesi zor" PC bileşenlerinin büyük olasılıkla bu talimattan muaf tutulacak. Birçok Çinli OEM, bu bileşenler kolayca üretilmediği için PC yapım süreçlerinde yabancı markalı ürünler kullanıyor.

Sonraki Haber

Forum