Çin, bir asteroide çarpması için uzaya bir uzay aracı göndermeyi planlıyor

Çin, Dünya'yı olası bir asteroid çarpmasına karşı koruma sistemi geliştirebilmek amacıyla uzaya, bir asteroide çarpması için özel bir uzay aracı göndermeye hazırlanıyor.

Çin, bir asteroide çarpması için uzaya bir uzay aracı göndermeyi planlıyor

Çin'in uzay ajansı, bir asteroide çarpması için uzaya bir uzay aracı göndermeyi ve asteroidi yeni ve muhtemelen daha güvenli bir yörüngeye sokmayı planlıyor. Devlet tarafından işletilen bir haber kuruluşu olan Global Times'ın bildirdiğine göre, önümüzdeki dört yıl içinde başlayacak olası bir yeni görev, pazar günü Çin Ulusal Uzay İdaresi müdür yardımcısı Wu Yanhua tarafından duyuruldu.

Ülke henüz hangi asteroidin hedef alınacağını belirlemedi. Görev, Dünya'ya yakın asteroitleri, özellikle gezegenimiz için tehdit oluşturabilecek olanları kataloglamaya ve izlemeye çalışacak daha büyük bir yeni gezegen savunma çabasının bir parçası olarak duyuruldu. Çalışmada yeni bir uyarı sistemi de yer alacak. Bu planın sonunda, Dünya'yı tehdit edebilecek bir asteroit belirlenmesi ve bu süreçte yörüngesini değiştirerek ona çarpması için bir uzay aracı gönderilmesi amaçlanıyor. Ancak çalışma henüz çok erken aşamalarında ve genel proje henüz resmi olarak onaylanmadı. Global Times’ın söylediğine göre “onay için incelemeler devam ediyor”.

Görünene göre bu fikir bir süredir düşünülüyor. Andrew Jones, Space News için Ocak ayında Çinli yetkililer tarafından yayınlanan bir raporda bir gezegen savunma sistemini inceleme planlarından bahsetmişti ve geçtiğimiz Ekim ayında ülke bir gezegen savunma konferansına ev sahipliği yapmıştı. Ayrıca bu gezegensel savunma projesi, asteroit çarpmalarını simüle etmek için bir yazılım oluşturacak ve olası bir etki durumunda ne yapılması gerektiğine dair provalar yapacaktı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı da zaman zaman benzer simülasyonlar gerçekleştiriyor.

NASA'nın da Kasım ayında başlayan bir asteroit yönlendirme görevi bulunuyor. Ancak ajans henüz potansiyel olarak tehdit edici uzay kayalarını hedef almıyor. NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART), Didymos adlı bir asteroidin minik uydusunu hedefliyor. 26 Eylül 2022'de Dimorphos adlı asteroidi yörüngesinden çıkarmaya çalışacak. Bu çarpmadan elde edilen veriler, gelecekte ihtiyaç duyulması durumunda, karşılaşabileceğimiz gezegen savunma çabalarına yardımcı olmak için kullanılacak.