Elon Musk ve Jack Dorsey’in Twitter hakkında yaptıkları özel konuşmaları ortaya çıktı

Elon Musk'ın Jack Dorsey ve Parag Agrawal ile özel mesajlaşmaları, çalkantılı Twitter görüşmelerini fazlasıyla detaylandırıyor.

Geçtiğimiz aylarda Elon Musk ile Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey'in yaptığı görüşmeler büyük yankı uyandırmıştı. Görüşmeler olumlu başlasa da sonradan olumsuz bir hal almıştı. Şimdi ise Elon Musk'ın özel mesajlarının bir bölümü, Twitter ile devam eden davasının bir parçası olarak kamuoyuna açıklandı.

Perşembe günü bir mahkeme dosyasında ortaya çıkan mesajlar, Musk'ın Twitter yönetimiyle perde arkasında yaptığı görüşmelerin yanı sıra eski CEO Jack Dorsey ile yaptığı görüşmelere ve Musk'ın Twitter’ın yeni CEO’su Parag Agrawal ile yaptığı görüşmelerin nasıl hızla bozulduğuna ışık tutuyor.

Mesajlarda Musk'ın Agrawal'a yönetim kuruluna katılmak yerine Twitter'ı satın almak ve özelleştirmek istediğini söylediği an da yer alıyor. Ayrıca Agrawal, Musk ile 9 Nisan'da attığı ve "Twitter ölüyor mu?" sorusunu soran bir tweet hakkında yüzleşiyor: "’Twitter ölüyor mu?’ ya da Twitter'la ilgili herhangi bir tweet atmakta özgürsünüz, ancak bunun mevcut bağlamda Twitter'ı daha iyi hale getirmeme yardımcı olmadığını söylemek benim sorumluluğum. Bir dahaki sefere konuştuğumuzda, şu anda şirket içi dikkat dağınıklığının seviyesi ve bunun iş yapma kabiliyetimize nasıl zarar verdiği konusunda size bir bakış açısı sunmak isterim. Umarım insanların sizi tanımasına, Twitter'a neden inandığınızı anlamasına ve size güvenmesine yardımcı olur. Şirketin daha dirençli olduğumuz ve dikkatimizin dağılmadığı bir yere gelmesini isterim ama şu anda o noktada değiliz."

"Twitter'ı almak için teklif yapacağım" cevabı

Musk bu mesaja 1 dakikadan kısa bir süre sonra yanıt vermiş ve: "Bu hafta ne yaptınız? Yönetim kuruluna katılmayacağım. Bu zaman kaybı. Twitter'ı özelleştirmek için bir teklif yapacağım” şeklinde cevap vermiş.

Twitter yönetim kurulu başkanı Bret Taylor da birkaç dakika sonra Musk'ı arayarak konuşmak istediğini söylemiş. Musk Taylor'a "Twitter'ı Parag ile sohbet ederek düzeltmek işe yaramayacak," demiş ve eklemiş: "Sert önlemler alınması gerekiyor. Bunu halka açık bir şirket olarak yapmak zor, çünkü sahte kullanıcıları temizlemek rakamların korkunç görünmesine neden olacak, bu nedenle yeniden yapılandırma özel bir şirket olarak yapılmalı. Jack'in görüşü de bu yönde."

Mesajlar ayrıca Dorsey ve Musk arasındaki ilişkiye de bir bakış sağlıyor. Dorsey kamuoyuna "Elon güvendiğim tek çözüm" demişken, Musk'ın satın alma işleminden vazgeçmek için dava açmasından bu yana kamuoyu önünde yorum yapmamış olması da işleri ilginç hale getiriyor.

Yeni yayınlanan mesajlarda Dorsey'in bir süredir Musk'ın Twitter'da aktif bir rol üstlenmesini istediği anlaşılıyor. Dorsey, Musk'a, Musk'ın şirkette büyük bir hisse edinmesinden çok önce Twitter'ın yönetim kuruluna katılmasını istediğini söylüyor: "Aktivistin döneminde seni yönetim kurulumuza almak için çok uğraştım ve yönetim kurulumuz hayır dedi. İşte o zaman, benim için ne kadar zor olsa da, ayrılmak için çalışmam gerektiğine karar verdim. Bence asıl neden yönetim kurulunun aşırı riskten kaçınan bir yapıya sahip olması ve sizi yönetim kuruluna almayı daha fazla risk olarak görmesiydi ki bence bu tamamen aptalca ve geri kafalılıktı. Ama benim sadece bir oyum vardı, şirketin yüzde 3'üne sahiptim ve çift sınıf hissem yoktu. Zor bir durum. Daha fazla konuşabiliriz."

Dorsey bu mesajında, 2020'nin başlarında Dorsey'i görevden alma girişiminde bulunan aktivist yatırımcı Elliott Management'a atıfta bulunuyor gibi görünüyor.

Bu konuşmanın Mart ayı sonlarında, Musk'ın Twitter'da milyarlarca dolarlık bir hisse satın almasından sonra, ancak hissesinin kamuya açıklanmasından önce gerçekleşmesi dikkat çekici.

Jack Dorsey - Elon Musk

"Twitter bir şirket olmayacak"

Musk ve Dorsey ayrıca Twitter'ın kurucu ortağının Twitter'ın "bir şirket olamayacağı" yönündeki inancını da tartışmışlar.

Dorsey Musk'a şunları yazmış: “Protokolün sahibi olmayan, sadece onu geliştiren bir tür vakıf tarafından finanse edilen açık kaynaklı bir protokol olması gerektiğine inanıyorum. Biraz Signal'in yaptığı gibi. Bir reklam modeline sahip olamaz. Aksi takdirde hükümetlerin ve reklamcıların etkilemeye ve kontrol etmeye çalışacağı bir alanınız olur. Eğer arkasında merkezi bir varlık varsa, saldırıya uğrayacaktır. Bu karmaşık bir iş değil, sadece doğru yapılması gerekiyor ki Twitter'ın başına gelenlere karşı dirençli olsun.”

Musk bu fikrin çok ilginç olduğunu ve hem Twitter'ı daha iyi bir yöne taşımaya hem de merkezi olmayan yeni bir şey yapmaya odaklanacağını söylemiş.

Bir sonraki ay Dorsey de Musk ve Agrawal arasında arabuluculuk yapmaya çalışmış ve bir noktada üçü arasında bir görüşme ayarlamış. Musk, Dorsey'e "Sen ve ben tamamen aynı fikirdeyiz" derken, "Parag çok yavaş hareket ediyor ve ne yaparsa yapsın mutlu olmayacak insanları memnun etmeye çalışıyor” cümlesini kurmuş.

Dorsey daha sonra "En azından birlikte çalışamayacağınız netleşti," diye yanıt veriyor.

Evet, Musk ve Dorsey arasındaki özel konuşmalar bu şekilde olurken, Twitter’ın geleceğiyle ilgili soru işaretleri sürüyor. Bakalım bu sürecin sonunda bu 3’lü arasındaki olaylar nasıl gelişecek?

Sonraki Haber

Forum