Elon Musk bu kez sözünü tutuyor; interneti sansürleyen ülkeye Starlink getiriyor

ABD’nin yaptırımları gevşetme kararından sonra Elon Musk, daha önce verdiği sözü tutarak İran’da Starlink hizmeti vermeye başlayacağını açıkladı.

Elon Musk bu sefer sözünü tutuyor

SpaceX CEO'su Elon Musk, ABD Hazine Bakanlığı'nın serbest bilgi akışını desteklemek için yaptırımları hafifletmesinin ardından, İran'a Starlink uydu internet hizmeti sunacağını açıkladı. İran, protestolar nedeniyle 80 milyondan fazla vatandaşının web erişimini kesmiş durumda.

Son günlerde İran hükümeti, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesinden bu yana ülkeyi sarsan kitlesel protestolara hızlı ve şiddetli bir şekilde müdahale etti. Ülkenin ahlak polisi genç kadını başörtüsünü takmadığı gerekçesi ile gözaltına almış ve Amini, ahlak polisi tarafından tutuklandıktan üç gün sonra ölmüştü.

Ailesi ve protestocular, genç kadının polis tarafından dövüldüğü için öldüğünü söylüyor. Bu arada yetkililer, kalp krizinden öldüğünü iddia ediyor.

Amerikan hükümeti, Amini'nin ölümünü bir trajedi olarak nitelendirdi ve geçtiğimiz Cuma günü, ABD'nin katı yaptırımları altında olan İran'da faaliyet göstermek isteyen teknoloji şirketleri için kısıtlamaları gevşeten bir kılavuz yayınladı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü yapılan açıklamada, “İran hükümeti, 80 milyon vatandaşının çoğunun ve dünyanın barışçıl protestoculara yönelik şiddetli baskılarını izlemesini önlemek için internet erişimini kesti” dedi ve devam etti: “İran hükümetinin kendi halkından korktuğu açık. Mahsa Amini anlamsızca, trajik bir şekilde öldü ve şimdi hükümet, onun kaybına haklı olarak kızgın olan barışçıl protestocuları şiddetle bastırıyor.

Bu haftanın başlarında, hükümet internet özgürlüğüne desteğini açıklamadan önce, Elon Musk tam olarak da bunu yapacağını söylemişti. Geçtiğimiz günlerde Musk, Starlink'in İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarından muafiyet isteyeceğini tweet'lemişti. Musk'ın bunu gerçekten yapıp yapmayacağı belli değildi. Hepimizin bildiği gibi, Musk son dakikada çekilmek ve dev bir karışıklığa neden olmak gibi kötü bir alışkanlığa sahip.