Google'ın YouTube'u kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiası açıklığa kavuştu

Google, bu kez de reklam engelleyici kullananlar için YouTube'u yavaşlatmakla suçlandı. Ama işin aslı, Adblock tarafından gelen açıklamayla ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında internet, Google'ın Mozilla Firefox'ta YouTube'u kasıtlı olarak yavaşlattığı, kendi tarayıcısı Chrome'un ise sorunsuz çalıştığı yönündeki iddialarla çalkalanmıştı. Ancak bu söylentiler kısa bir süre sonra Google'ın sorunun sadece Firefox'ta yaşanmadığını ve tarayıcıdan bağımsız olarak gerçekleştiğini açıklamasıyla yalanlandı ve Google suçu reklam engelleyicilere attı.

Şimdiyse, YouTube'un reklam engelleyiciler nedeniyle yavaşladığına dair birkaç kullanıcı raporuyla beraber benzer bir olay daha yaşandı. Bu tür durumlarda her zaman olduğu gibi, internet kullanıcılarının çoğu bir kez daha Google'ı suçlamakta gecikmedi. 

Konu ilk olarak Reddit kullanıcıları tarafından gündeme getirildi ve çok sayıda kullanıcı benzer bir durumla karşılaştıklarını söyleyerek konuyu gündeme taşıdı. Ancak görünüşe göre hata YouTube ya da Google'dan kaynaklanmıyordu ve aslında Adblock ve Adblock Plus'ın 5.17.0 numaralı son güncellemesiyle ilgili bir sorundu. Dolayısıyla, uBlock Origin gibi başka bir engelleyici kullananlar herhangi bir yavaşlama fark etmedi.

Adblock Plus geliştiricileri ise, sorunu GitLab reposunda performans yetersizliği olarak belirtti. Sitede paylaştıkları yazıda şöyle yazıyordu: "Kısa süre önce ABP, birlikte sunulan uzantı motoru sürümünü 1.1.1'e yükselten 3.22 sürümünü yayınladı. AdBlock da uzantı motorunu 1.1.1 sürümüne güncelleyen 5.17.0 sürümünü yayınladı. Güncellemeden bu yana yavaş yanıt süresiyle ilgili birkaç rapor aldık. ABP, AdBlock ve EWE test uzantısının tümü uzantı motorunun 1.1.1 sürümüyle benzer bir sorun yaşıyor gibi göründüğünden, sorun uzantı motorundan kaynaklanıyor gibi görünüyor."

Daha sonrasındaysa sorun, en son Eyeo'nun Web Uzantısı Reklam Engelleme Araç Kiti (EWE) sürüm 1.1.2 ile düzeltildi ve hata veren değişiklik geri alındı.

Kısacası sorun Google kaynaklı değil ve reklam engelleyici kullananlar için YouTube yavaşlatılmıyor. Tam tersine, sorunun kaynağı bazı reklam engelleyicilerin kendisi.

Bu nedenle, Adblock ve Adblock Plus ile sorun yaşayan kullanıcılardan biriyseniz, uzantıyı güncellemeniz öneriliyor. Ayrıca eğer performans sorunlarıyla karşılaşıyorsanız, tarayıcıda birden fazla içerik filtresi veya reklam engelleyici çalıştırmamanız da tavsiye ediliyor.

Sonraki Haber

Forum