YouTube, Firefox'ta video yüklenmesini kasıtlı olarak yavaşlatıyor mu?

Firefox kullanıcıları, YouTube videolarının tarayıcılarında 5 saniye bekleterek açıldığından şikayetçi. Ve bir iddiaya göre bu sorun, YouTube tarafından kasıtlı olarak çıkartılıyor.

YouTube, Firefox'ta video yüklenmesini kasıtlı olarak yavaşlatıyor mu?

Mart ayında, Rus yazılımı Yandex’in, tarayıcısının AMD grafik kartları veya entegre grafikler çalıştıran sistemlerde kasıtlı olarak beş kat daha sık çökmesine ve daha fazla bellek tüketmesine sebep olan tasarımların kurbanı olduğunu iddia ettiği ilginç bir tarayıcı raporu ortaya çıkmıştı. “chrome.exe” dosyasına yönelik bir geçici çözüm sorunu çözeceğinden dolayı bu, Chromium tabanlı bir sorun değildi ve doğrudan Yandex ile ilgiliydi.

Bunun gibi raporlar ve iddialar zaman zaman sıklıkla ortaya çıkıyor ve tarayıcı şirketlerinin pazar payı kazanmak veya kullanıcı tabanını artırmak için her zaman birbirleriyle savaş halinde olmaları pek de şaşırtıcı değil. Bu yüzden, YouTube’un Firefox’ta kasıtlı olarak engellendiğini ve daha yavaş yüklenmesinin sağlandığını öne süren birkaç kullanıcı raporu da, bu türden iddiaların en sonuncusu olarak dikkat çekiyor.

Eğer internet bağlantınız iyiyse, ilk bakışta bu sorunun Firefox tarafında performans ve donanım optimizasyonuyla, belki de diğer sistem kaynaklarının yanı sıra zayıf veya optimumun altında donanım hızlandırma desteği veya mevcut işlemci iş parçacıklarının uygunsuz kullanımı ile ilgili olabileceği düşünülebilir. Ancak kullanıcılar, Firefox tarayıcısına bir YouTube videosu yüklerken yaşanan 5 saniyelik gecikme sorununun, Firefox üzerinde bir User Agent (Kullanıcı Aracısı) değiştirici kullanarak YouTube’un Google Chrome’da çalıştığını düşünmesi için kandırıldığında ortadan kalktığını buldu.

Redditor (Reddit yazarı) paintboth1234, sorunun kodda yer alan beş saniyelik bir gecikmeden kaynaklandığını öne sürüyor:

Daha fazla açıklığa kavuşturmak için, polimer komut dosyası bağlantılarındaki bu kod:

setTimeout(function() {

c();

a.resolve(1)

}, 5E3);

bu sizi 5 saniye bekletmekten başka bir işe yaramaz (5E3 = 5000ms = 5s). Bunu https://www.youtube.com/s/desktop/96766c85/jsbin/desktop_polymer_enable_wil_icons.vflset/desktop_polymer_enable_wil_icons.js adresinde kolayca arayabilirsiniz.

Görünene göre, uBlock Origin kullanıldığında sorun oluşmuyor, bu nedenle YouTube’un Firefox’ta beş saniyelik gecikmeyle yüklenmesinden rahatsızsanız ve Kullanıcı Aracısı değiştirici kullanmak gibi geçici bir çözüm ile uğraşmak istemiyorsanız, uBlock Origin’i kullanabilirsiniz.

YouTube ise, bu sorunun büyük oranda reklam engelleyicileri önleme çabası nedeniyle ortaya çıktığını savunuyor.