Huawei’nin kriz moduna geçtiği iddia edildi: "Artık gerçekleri konuşma vakti geldi"

Huawei içerisinden sızdırılan bir iç yazışma, Çinli teknoloji devinin "kriz moduna" geçmiş olabileceğini söylüyor.

Akıllı telefon devi Huawei için işler pek de istenilen şekilde gitmiyor gibi görünüyor. Zira Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei'nin, küresel durgunluğun neden olduğu kısa vadeli zorlukları öngörerek çalışanlarına satışlardan ziyade karlılığa öncelik vermelerini söylediği iddia ediliyor.

Sızdırılan bir iç yazışmada Ren, çalışanlarına şirketin önümüzdeki 3 yıl boyunca hayatta kalmasını sağlayacak gelir imkanları yaratmaya odaklanmalarını söylemiş. Ren'in "Artık hikaye yok, gerçekler hakkında konuşmalıyız" dediği aktarılıyor.

Çinli mobil devi, Amerikan teknolojilerine erişimini kısıtlayan ABD yaptırımları ve İngiltere de dahil olmak üzere önemli pazarlarda 5G'nin yaygınlaştırılmasından dışlanmasına yol açan Washington'un baskısı sebebiyle zorlu birkaç yıl geçirdi.

Bu gelişmeler akıllı telefon hedeflerini ve telekomünikasyon bölümünü sekteye uğratırken, şirket BT altyapısını ikiye katladı ve bağlantılı araçlar gibi gelişmekte olan pazarlara yöneldi. Ancak bu girişimler şu ana kadar ana faaliyet alanlarındaki düşüşü telafi edemedi ve şirket gelirlerinin düştüğünü ve hatta personel sayısının azaldığını bildirdi. Nitekim, Huawei'nin “hayatta kalma moduna” geçerken deneysel iş kollarına olan ilgisini azaltabileceği öne sürülüyor.

Huawei'nin şu anki konumu, 2020'nin başlarında kısa süreliğine dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olduğu dönemden çok farklı. Ancak ABD yaptırımlarının etkisi, özellikle de Google'ın Android işletim sistemine erişim eksikliği, etkisini göstermeye başladı ve şirket bu süreçte Honor iştirakini de satmak durumunda kaldı. Ancak bu, akıllı telefonlardan tamamen vazgeçtiği anlamına gelmiyor.

HarmonyOS işletim sistemini geliştirmeye devam eden Huawei, bunda da aslında büyük ölçüde başarılı oldu. Kullanıcılarına, Google uygulamalarını yükleyebilecekleri çeşitli platformlar sunan şirket, ülkemizde de geniş bir yerel uygulama ağına sahip. Şimdilerde Huawei’nin önümüzdeki ay yeni bir 'Mate' akıllı telefonu piyasaya sürmesi bekleniyor. Öte yandan şirket, katlanabilir akıllı telefonlarına da tam gaz devam ediyor ve  son birkaç yıldır da başlattığı giyilebilir cihaz ve aksesuar akışına düzenli olarak yeni ürünlerle destek sağlıyor. Başka bir şirket olsa, muhtemelen bugüne kadar çoktan kepengi kapatarak gitmişti ki, örneklerini gördük. Bakalım Huawei’nin serüveni nasıl devam edecek...

Sonraki Haber

Forum