Tesla’ya yeni bir suçlama: Başrolde yine Tesla Otopilot özelliği var

ABD'de Tesla'ya bir suçlama daha: Bu kez şirket, otopilot ve tam otonom sürüş hakkında yanlış iddialarda bulunmakla suçlanıyor.

Tesla’ya yeni bir otopilot suçlaması daha

Kaliforniya Motorlu Araçlar Dairesi (DMV), Tesla'yı Otopilot (Autopilot) ve Tam Otonom Sürüş (FSD) özelliklerinin reklamını yanlış yönlendirmeyle yapmakla suçladı. Daire, Eyalet İdari Duruşma Ofisine 28 Temmuz'da Tesla'nın araçlarının otonom sürüş yetenekleri hakkında "yanlış veya yanıltıcı" iddialarda bulunduğuna dair bir şikayet iletti.

Dava dosyasında DMV, Tesla'nın Otopilot ve FSD özelliklerinin adlarının yanı sıra şirketin bunları tanımlamak için kullandığı dilin, teknolojiyle donatılmış otomobillerin otonom olarak çalışabileceğini yanlış bir şekilde ima ettiğini iddia ediyor. DMV, özellikle Tesla'nın Otopilot sayfasında, FSD sisteminin "sürücü koltuğundaki kişinin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan kısa ve uzun mesafeli yolculuklar yapabilecek şekilde tasarlandığını" ve "kentsel sokaklarda, karmaşık kavşaklarda ve otoyollarda gezinme için üretildiğini” yazmasına dikkat çekiyor.

Tesla, tüm araçlarında trafiğe duyarlı hız sabitleyici ve otomatik yönlendirme gibi özelliklerle birlikte gelen Otomatik Pilota sahip. Sürücüler, Tesla'nın otomatik park etme, otomatik şerit değiştirme gibi özellikler ekleyen bir seçenek olan FSD sistemi için ekstra 12.000 dolar ödemek zorundalar. Ancak FSD, Tesla araçları tam otonom yapmıyor, sürücülerin yola dikkat etmeleri ve ellerini her zaman direksiyonda tutmaları gerekiyor.

DMV iddiasında, “Ürün veya marka adlarını basitçe tanımlamak yerine, bu 'Otomatik Pilot' ve 'Tam Kendi Kendine Sürüş Yeteneği' etiketleri ve açıklamaları, gelişmiş sürücü destek sistemi özellikleriyle donatılmış araçların çalışacağını gösterir. Ancak bu özelliklerle donatılmış araçlar, bu reklamlar sırasında ve şimdi de otonom araç olarak çalışmıyorlar. Dolayısı ile bu reklamlar aldatıcı bir uygulamadır” diyor.

Tesla, geçmişte benzer şikayetlerle karşı karşıya kaldı ve Alman hükümeti, şirketten araçlarının tamamen otonom olduğunu öne sürebileceği endişeleri nedeniyle 2016 yılında 'Autopilot' terimini kullanmayı bırakmasını istedi. Geçen Ağustos ayında, Senatörler Ed Markey ve Richard Blumenthal, Federal Ticaret Komisyonu'ndan (FTC) Tesla'nın Otopilot ve FSD sisteminin reklamını yapma şeklini araştırmasını istedi ve otomobil üreticisinin "araçlarının yeteneklerini abarttığını" iddia etti.

Haziran ayında, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), gelişmiş sürücü destek sistemleri ve otonom teknolojiye sahip araçların karıştığı kazaları detaylandıran ilk raporunu yayınladı. 2021 - 21 Mayıs 2022 arasında, toplam 392 kazanın çoğunluğunu Tesla araçların oluşturduğu ortaya çıktı.