Intel, bugünkülerden çok farklı bir işlemci türü üzerinde çalışıyor

Intel, daha önce adını hiç duymadığımız yeni bir işlemci türü üzerinde çalışıyor...

Intel, yakında şirketin portföyüne girecek olan yeni bir işlemci türü hakkında bilgi sızdırdı: Çok yönlü işlem birimi (versatile processing unit – VPU).

Henüz resmi bir duyuru yapılmamasına rağmen, Intel tarafından yeni bir Linux sürücüsüyle birlikte yayınlanan yazılı materyaller, yapay zeka işlemlerini hızlandırmak için tasarlanmış işlemcinin varlığını doğruluyor.

Belgelere göre VPU, Intel'in 14. Nesil Core CPU'larında (Meteor Lake olarak da biliniyor) yer alacak ve "bilgisayar görüşü ve derin öğrenme uygulamaları" genelinde performansını artıracak. İşlemcinin büyük ihtimalle 2016 yılında Intel tarafından satın alınan bir yapay zeka hızlandırma şirketi olan Movidius'un arkasındaki ekip tarafından hazırlandığı düşünülüyor.

Intel, bu yeni işlemci türünün üretim tarihi gibi konusunda herhangi bir resmi açıklama da yapmadı.

Nvidia gibi rakipler kendilerini yapay zeka çağının önde gelen çip üreticisi olarak göstermek için savaşırken Intel, bu alamda kendi ismini nasıl duyuracağını düşünüyor. Genel olarak konuşursak, iki tür yapay zeka iş yükü bulunuyor: Eğitim ve çıkarım. İlki, belirli yeteneklere sahip yapay zeka uygulamaları geliştirmek için büyük ölçekli veri kümelerinin kullanılmasını, ikincisi ise bir sonuç elde etmek için yeni bir verinin bu sistemlere beslenmesini ifade ediyor.

İlgili veri miktarının bir ürünü olarak, eğitim hem yüksek düzeyde bilgi işlem yoğun hem de oldukça zaman alıcı. Buna karşılık, çıkarımın neredeyse anında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu da bilgi işlem gereksinimlerinin önemli ölçüde farklılık gösterdiği anlamına geliyor.

Ayrıntılar az veya çok uzak olsa da, Intel'in yeni VPU'su, özellikle istemci aygıtları arasında girişim iş yüklerini hızlandırmak için tasarlanmış gibi görünüyor. Şirketin sunucu CPU'ları serisinin gelecekte benzer teknolojiden yararlanıp yararlanmayacağı henüz belirsiz.

Sonraki Haber

Forum