Bu garip Windows hatası, Intel işlemcili bilgisayarı yavaşlatıyor olabilir

Windows Defender’da keşfedilen bir hatanın, Intel işlemcili bilgisayarları yavaşlatıyor olabileceği iddia ediliyor...

Windows hatası, Intel işlemcili bilgisayarı yavaşlatıyor olabilir

Intel işlemcili bilgisayarlarda Windows, olması gerektiği kadar hızlı çalışmıyor olabilir. Bunun nedeninin de, Windows ile birlikte sisteme kurulu olarak gelen kötü amaçlı yazılım engelleme programı Windows Defender olabileceği iddia ediliyor.

TechPowerUp yardımcı yazılımının geliştiricisi Kevin Glynn tarafından keşfedilen bir hata, Windows Defender'ın Intel Core işlemciler tarafından sağlanan yedi donanım performans sayacının tümünü rasgele kullanmaya başlamasına neden oluyor. 2008'den beri Intel Core CPU'larda performans sayaçlarını izleyen ve günlüğe kaydeden Glynn'in oluşturduğu bir yardımcı program, bu garip davranışın performansı önemli ölçüde azalttığını tespit etti.

Defender'ın CPU zamanını tıkaması nedeniyle, 5GHz'de çalışan bir Core i9-10850K, yaklaşık 1.000 Cinebench puanı kaybediyor. Bu, normalden yüzde 6 daha yavaş çalışıyor anlamına geliyor. Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda, Intel Core 8., 9., 10. ve 11. nesil işlemcilere sahip olanlar, benzer performans düşüklüğü yaşıyor. AMD işlemciler bu hatadan etkilenmiyor ve bazı kullanıcılar, 12. Nesil Intel işlemcilerin de etkilenmediğini belirtiyor. Ancak bu iddiaların hiçbiri bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Temel sorun, Windows Defender'ın üç sabit işlevli sayaç da dahil olmak üzere yedi donanım performans sayacının tümünü rasgele kullanmaya başlaması. Her sayaç farklı bir ayrıcalık moduna programlanabilir ve birden çok program arasında paylaşılabilir. Nedeni ne olursa olsun, Defender'ın sayaçların ayrıcalık seviyesini rastgele değiştirmesi, onları farklı bir seviyede kullanmaya çalışan programlarla çakışma yaratıyor.

Bu problem, tamamen yazılım kaynaklı, yani Intel donanımlarının mimarisi ile ilgili bir problem değil.