Intel'in Raptor Lake işlemcisi, yılların hız aşırtma (overclock) rekorunu yerle bir etti

Intel'in Core i9-13900K Raptor Lake işlemcisi, yılların hız aşırtma (overclock) rekoru kırarak bu konuda ne kadar iyi olabileceğini kanıtladı.

Intel'in Raptor Lake işlemcileri artık piyasaya sürüldü ve bu üst seviye ürünler çoğu eleştirmenden aldıkları yüksek notlarla oldukça parlak bir geleceğe sahip gözüküyor. Ve şimdi Core i9-13900K şimdiye kadarki en hızlı masaüstü CPU hız aşırtması (overclock) için dünya rekorunu ele geçirdi.

AMD'nin yaklaşık sekiz yıl önce FX 8370 işlemcisiyle gururla kazandığı ve uzun süredir sahip olmaya devam ettiği unvan, uzman hız aşırtmacı Elmor'un 13900K'yı şaşırtıcı bir 8812.85MHz'e ulaştırmayı başarmasıyla el değiştirdi.

The Stilt tarafından belirtildiği üzere AMD FX 8370’nin sahibi olduğu dünya rekoru 8722.78MHz idi, yani 13900K, %1 daha hızlı olmayı başardı. Aynı işlemci, geçtiğimiz günlerde de 8.2 GHz frekansa ulaşmayı başarmıştı.

Doğal olarak, bu hız aşırtma, tüm rekor kıran çabalarda olduğu gibi sıvı nitrojen soğutması kullanıyordu. 13900K, bir Asus ROG Z790 Apex anakartına yerleştirilmişti.

Genellikle, bu kadar etkileyici hız aşırtma kazanımlarını gerçekleştirmek daha fazla zaman alır, bu nedenle, 13900K'nın ciddi anlamda etkileyici bir gösteri yaptığını söyleyebiliriz. Daha da önemlisi, zaman geçtikçe hız aşırtmacılar herhangi bir işlemciden daha fazla performans almanın yollarını bulacaklardır, bu nedenle 13900K'nın efsanevi 9GHz noktasına yaklaşacağı da tahmin edilebilir.

Tabi rahatlıkla tahmin edebileceğiniz gibi, ortalama bir bilgisayar kullanıcısı, yalnızca egzotik soğutma yöntemleri ile elde edilebilecek 9GHz hızlarında yaklaşamayacak. Ancak bu hız rekorunun temsil ettiği şey, 13900K'nın her seviyede iyi bir hız aşırtma potansiyeli sunacağının bir göstergesi ve muhtemelen tüm Raptor Lake serisinin de bu yeteneği takip edeceği söylenebilir.

Sonraki Haber

Forum