AMD,RAM modüllerini otomatik olarak overclock etmeyi amaçlayan yeni bir patent yayınladı

AMD, bilgisayar RAM’lerine otomatik hız aşırtma (overclock) uygulanmasını ön gören yeni patent örneğini yayınladı.

AMD'den RAM modülleri için "otomatik overclock" patenti

AMD, bilgisayar belleğinin hız aşırtılmasıyla ilgili varsayımları, deneme yanılmaları ve riski ortadan kaldırmak için bir patent başvurusunda bulundu. Peki, bu ne işe yarayacak?

Bellek hız aşırtma işi yeni bir konu değil; uygulama birkaç on yıldan bu yana var. Ancak tıpkı işlemcide olduğu gibi RAM’e de hız aşırtma işlemi uygulamanın, yüksek voltaj ve ısı nedeniyle veri bozulması ve bellek modüllerinin hasara uğraması gibi önemli riskleri var. AMD’nin patent başvurusu ise, hayata geçirilirse bunun önüne geçebilecek gibi görünüyor.

Patent örneğinde tüm adımlarının anlatıldığı fikir, RAM’i overclock etmeden önce belli adımların sağlanacağını gösteriyor. Hız aşırtmalı bellek frekans ayarlarını test edecek araç, bellek kararlılığı testini başarıyla geçtikten ve agresif zamanlama ayarlarını belirleyerek sistemin sınırlarını zorladıktan sonra otomatik olarak belleklere hız aşırtma uygulayabilecek.

AMD’nin geçtiğimiz şubat ayında sunduğu patent örneği 19 Mayıs 2022 tarihinde onaylanarak yayınlanmış. Şirketin, bahsi geçen otomatik bellek hız aşırtma teknolojisini kullanıp kullanmayacağı veya ne zamana hazır edeceği ise şimdilik belli değil.