iPhone'a App Stroe dışından uygulama yükleme dönemi başlıyor

Apple, iPhone ve iPad'lere App Store dışından da uygulama yükleme imkanı sunmaya başlıyor. Ama bu imkan tüm Dünya'da geçerli olmayacak. Peki Türkiye'deki iPhone kullanıcıları bu imkana sahip olabilecek mi?

İlk çıkışından bu yana 17 yıl geçen iPhone, en sonunda App Store dışından yüklemelere izin vermeye başlıyor. Apple’ın, iPhone uygulamalarının herhangi bir kaynaktan yüklenmesini mümkün kılacak özelliği etkinleştirmeye hazır bir iOS 17 güncellemesine sahip olduğu bildiriliyor. Bu App Store değişiklikleri, üçüncü taraf uygulama mağazalarının iPhone’da görünmesine imkan tanıyacak. Ayrıca geliştiriciler, Apple’ın ödeme sistemine göre daha düşük ücretler talep edebilecek üçüncü taraf ödeme platformları arasında seçim yapabilecek.

iOS (ve iPadOS) cihazlarınıza dışarıdan yükleme yapabilme konusunda çok heyecanlanmadan önce, "büyük uyarıyı" unutmak gerekiyor. Apple bunu yalnızca düzenleyici baskıları nedeniyle yapıyor. Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA), Apple’ı App Store’u rakiplerine açmaya zorluyor. Apple’ın bu karara uymak için 7 Mart’a kadar süresi var. Bir Apple çalışanı, dışarıdan yüklemeyi etkinleştirme sürecinde Apple’ın App Store’u iki deneyime ayıracağını söylüyor.

Bloomberg’den Mark Gurman da, Power On haber bülteninin sorular bölümünde dışarıdan yükleme desteğinden bahsetti. Gurman, önümüzdeki haftalarda Apple’ın Avrupa’da dışarıdan yüklemeyi mümkün kılan iOS 17 değişikliklerini kullanıma sunacağını söyledi. Bu süreçte App Store, biri Avrupa Birliği ülkeleri ve diğeri dünyanın geri kalanı için olmak üzere iki sürüme bölünecek. Bu durumda dışarıdan yükleme imkanı, Türkiye'deki kullanıcılara sunulmayacak.

Dışarıdan yükleme işleminin iPhone’da nasıl çalışacağı henüz belli değil. Ancak DMA uyumluluğu için son tarihin ardından herhangi bir geliştiricinin üçüncü taraf uygulama mağazaları sunabileceği veya kullanıcıların web sitelerinden uygulama indirmelerine izin verebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca müşterilere uygulamalar ve uygulama içi satın alımlar için alternatif ödeme sistemleri sunabilecekler.

Yine de Apple’ın komisyonunun tamamen ortadan kalkmayacağını belirtmekte fayda var. Yani, geliştiricilerin yine de satışların belli bir yüzdesini Apple’a ödemesi gerekecek. Bu nedenle Avrupa’da abonelik ve uygulama fiyatlarında ciddi bir düşüş beklenmiyor. Geliştiricilerin, müşterilere üçüncü taraf ödeme seçenekleri sunma ve/veya güvence altına alma maliyetlerini üstlenmeleri gerekecek.

Şimdilik bunların tamamı sadece tahmin olarak kalsa da, iPhone’un dışarıdan yüklemelere izin vermesi için çok fazla beklememiz gerekmeyecek. Apple, 7 Mart’a kadar AB’de DMA’ya uymaya zorunlu tutulmasına itiraz etti, ancak AB’nin antitröst yöneticisi Margrethe Vestager’in geçtiğimiz hafta ABD ziyareti sırasında belirttiği üzere, Apple’ın bölgedeki herhangi bir yasal sorun çözülmeden önce değişiklikleri uygulaması gerekiyor.

Bu arada AB’nin bu zorunluluğu yürürlüğe koyan tek bölge olmadığını belirtelim. Japonya ve ABD de benzer mevzuatları yürürlüğe koymayı planlıyor. Bu da dışarıdan yükleme imkanının belli bir süre sonra tüm Dünya'ya yayılması anlamına gelebilir.

Sonraki Haber

Forum