vivo, üzerinde çalıştığı 6G Ar-Ge araştırmalarını duyurdu

vivo İletişim Araştırma Enstitüsü, 2020'den bu yana sürdürdüğü 6G Ar-Ge araştırmalarını duyurdu. Enstitü, "Yapay Zekâ ve İletişimin Yakınsaması", "Entegre Algılama ve İletişim Teknolojileri" ve "6G Ağ Mimarisi" başlıklı olmak üzere üç teknik inceleme yayınladı.

vivo, üzerinde çalıştığı 6G Ar-Ge araştırmalarını duyurdu

6G, kuşkusuz iletişim sektörü ve tüketiciler için olağanüstü fırsatlara sahip bir geleceğin habercisi olacak. Zira çok sayıda ileri teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte mobil kullanıcılar donanım sınırlamalarından kurtularak yüksek kaliteli çevrimiçi oyunlar oynama, 3D sanal insanlarla etkileşime geçme ve Artırılmış Gerçeklik’i (XR) her zaman ve her yerde deneyimleme olanağı bulabilecek.

2020'den bu yana 6G hakkında aktif olarak kapsamlı araştırmalar yürüten vivo İletişim Araştırma Enstitüsü, bu alandaki en son araştırmalarını duyurdu. "Yapay Zekâ ve İletişimin Yakınsaması", "Entegre Algılama ve İletişim Teknolojileri" ve "6G Ağ Mimarisi" başlıklı üç teknik inceleme yayınlayan enstitü, yeni nesil mobil iletişim standardının anahtarı olarak tanımlanan teknolojileri kullanarak oluşturduğu çok sayıda prototipi de ilk kez görücüye çıkardı.

Yapay Zekâ ve iletişimin yakınsaması

Araştırmasında yapay zekânın 6G kullanıcı deneyiminde oynayabileceği rolü göz önüne alan vivo İletişim Araştırma Enstitüsü, geleceğe yönelik verimli bir protokol mimarisi oluşturmak için zemin hazırlayacak mantıksal düğümlere dayalı birleşik yaşam döngüsü yönetiminin (LCM) de aralarında bulunduğu birkaç sistem tasarım ilkesini açıkladı. Ayrıca vivo veri gizliliğini ve güvenliğini sağlamaya yönelik özel olarak tasarladığı dağıtılmış yapay zekâ 6G sistemini de tanıttı.

Entegre Algılama ve İletişim (ISAC)

vivo İletişim Araştırma Enstitüsü dalga biçimi ve sinyal tasarımı, çok bantlı işbirlikçi algılama, çok antenli ISAC sistemleri, ISAC için Koordineli Çok Noktalı (CoMP), bağlantı adaptasyonu, ISAC için mobilite yönetimi ve ideal olmayan faktörlerin algılanmasını ortadan kaldırma yöntemleri dahil olmak üzere temel ISAC teknolojileri hakkında gerçekleştirdiği çalışmalarla sektörde öncü olmayı hedefliyor. vivo ayrıca Baz İstasyonu (BS) monostatik algılama, BS'den Kullanıcı Ekipmanı’na (UE - telefon, tablet, dizüstü bilgisayar veya ağa erişmek için kullanılan başka türde bir kablosuz cihaz) bistatik algılama ve CoMP tabanlı algılama dahil olmak üzere farklı algılama modlarına dayanan; konumlandırma ve hız ölçümü, yörünge izleme ve solunum izleme gibi ISAC senaryolarının sezgisel bir görüntüsünü sağlayan 3 ISAC prototipini de duyurdu.

6G Ağ Mimarisi

6G ağ mimarisi için 5G'nin avantajlarını korumak, yeni 6G gereksinimlerini karşılamak ve temel yetenekleri geliştirmek olmak üzere üç ana tasarım ilkesi bulunuyor. vivo, 6G ağ mimarisinin bu ilkelerin rehberliğinde yapay zekâ ve ISAC gibi özellikleri destekleyerek, kullanıcılara iletişimin ötesinde üstün bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedeflediğini belirtiyor.