Microsoft'un 25 yıl önceki hayal kırıklığı: Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi neden başarısız oldu?

Microsoft'un başarısız ürünler mezarlığının en ilginç üyelerinden biri olan Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi, 25 yıl önce büyük ümitlerle piyasaya sürülse de kısa zamanda tarihe karışmaktan kurtulamadı.

Geçmişte Microsoft’un sunduğu pek çok farklı ve garip ürün hakkında yazılar görmüş olabilirsiniz. RTS oyunlarını oynamak için tasarlanmış fare benzeri bir oyun çubuğu ve daha yakın zamanlarda sunulan etkileşimli bir Barney pelüş oyuncağı da bu uzun listenin içinde yer alıyor.

Listenin en ilginç üyelerinden biri de, akıllı telefonlardan çok önce, Microsoft'un ev-ofis veya iş kullanıcıları için piyasaya sürdüğü kablosuz bir telefondu. Bu telefonun en çekici özelliği, bazı ekstra özellikler için Windows PC’nize bağlanması gerekmesiydi.

Microsoft Cordless Phone System

Şirket, Microsoft Cordless Phone System (Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi) isimli cihazı ilk olarak 6 Ekim 1998’de duyurdu. Bu ürünün Microsoft’un basın açıklamasındaki tanıtımında “Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi, ev tabanlı kişisel ve iş aramalarını yönetmek için kullanışlı, çok yönlü bir araç arayan tüketiciler için tasarlanmış 900 MHz'lik bir telefondur. Microsoft'un yazılım ve donanım uzmanlığının bir araya getirilmesiyle geliştirilen Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi, bölgesel telefon şirketleri tarafından sunulan Arayan Kimliği hizmetinin işlevselliğini genişletir ve bazı tamamen yeni yetenekler sağlar” deniliyordu.

Cihazı satın aldığınızda, kutunun içinden bir telsiz telefon ve şarj yuvası çıkıyordu. Ayrıca hem telefon hattına hem de PC’ye bir seri bağlantı noktası üzerinden bağlanan bir baz istasyonuna sahipti. Telefonun ana satış noktası da, PC’ye bağlanmasını ve Microsoft’un Çağrı Yöneticisi yazılımını kullanmasına izin veren bu baz istasyonuydu.

Çağrı Yöneticisinin kablosuz telefona işlevsellik eklemek için yapabileceklerinden bazıları şu şekilde listeleniyordu: “Yazılımın Gelişmiş Arayan Kimliği özellikleri, kullanıcıların farklı arayanlar için kişiselleştirilmiş karşılama mesajları oluşturmasına ve yüksek öncelikli arayanların aramasına izin verirken istenmeyen arayanları engellemesine olanak tanır. Caller ID Anons özelliği, kullanıcıların telefonu kaldırmadan önce kimin aradığını ahize hoparlöründen duymalarını sağlar.

Sesli komutları da destekliyordu

Telefon, Siri, Alexa veya Cortana gibi basit sesli komutları bile destekliyordu. Microsoft’un belirttiğine göre “Örneğin, telefonu ‘Babamı ara’ komutu ile yönlendirdiğinizde, sistem bu komutu ‘Baba’ için listelenen numarayı arama talimatı olarak tanıyacaktır. Microsoft Kablosuz Telefon Sistemindeki Microsoft ses tanıma teknolojisi farklı kullanıcıların seslerini doğru bir şekilde tanıyabildiğinden, sesli komut işlevlerini ‘eğitmek’ gereksizdir. ‘Aramaya geri dön’ veya ‘mesajı sil’ gibi ek sesli komutlar, kullanıcıların telefon mesajları arasında gezinmesine ve bunları sistemin ahizesinden kolay, hızlı ve verimli bir şekilde almasına olanak tanır.

Ayrıca bu yazılım, tüm giden veya gelen aramaları günlüğe kaydediyordu. Evden uzaktaysanız ve telefonunuz bir sesli mesaj aldıysa, yazılım cep telefonunuza veya çağrı cihazınıza bir uyarı gönderebiliyordu ve ardından bu sesli mesajı almak için başka bir telefonunu veya bir ankesörlü telefonu kullanabiliyordunuz.

Microsoft Kablosuz Telefon için belirtilen PC sistem gereksinimleri ise şu şekildeydi: “Microsoft Kablosuz Telefon Sistemi özelliklerinden tam olarak yararlanmak için, kullanıcıların Windows 95 veya Windows 98 işletim sistemi çalıştıran Pentium 90 veya üzeri işlemciye sahip bir PC'ye ihtiyacı olacaktır. PC'de kullanılabilir bir seri bağlantı noktası, 16 MB kullanılabilir RAM (32 MB önerilir), 30 MB ila 100 MB sabit disk alanı, bir CD-ROM sürücüsü, 256 renkli monitör ve adaptör ve mikrofon ve hoparlörler veya kulaklıklarla 16 bit Windows uyumlu bir ses kartı olmalıdır.

Pahalı fiyatı sonu oldu

Ancak, Microsoft Kablosuz Telefon 1998’de piyasaya sürüldüğünde bir satış başarısı yakalayamadı. Muhtemelen o zamanlar kablosuz bir telefon için 199,95 dolar gibi bir fiyatın çok pahalı olarak görülmesi bunun sebeplerinden biriydi.

Diğer bir neden ise, PC ile geliştirilmiş tüm özelliklerinden tam olarak yararlanabilmek için PC’nin her zaman çalışır durumda olmasının ve Çağrı Yöneticisi yazılımının da aktif olmasının gerekmesiydi. Arayan Kimliği özellikleri, sesli komut ve sesli mesaj sistemi de bilgisayar olmadan çalışamıyordu.

Bir süre sonra, Microsoft Kablosuz Telefon neredeyse kimse tarafından fark edilmeden raflardan ayrıldı.

Sonraki Haber

Forum