AOC AGON AG272FCX6 İnceleme

AMD ekran kartına iyi bir monitör takviyesi arayan oyuncular için AOC AGON AG272FCX6'yı inceledik!

CHIP Online Notu 82
  • 165 Hz yenileme hızı
  • Bağlantı seçenekleri
  • Ergonomik tasarım
  • Kavisli ekran
  • RGB ışıklandrıma
  • İyi kontrast
  • Hoparlör var
  • 27 inç için düşük çözünürlük
  • Parlaklık seviyesi nispeten düşük

AOC, tüm segmentler için geniş monitör yelpazesiyle beraber her oyuncunun kendine göre arayıp bulabileceği bir monitöre sahip. Selef modellerde olduğu gibi yeni seride de buna devam eden şirketin kısa bir süre önce AGON AG273QCG modelini incelemiştik. NVIDIA G-Sync destekli o modelden sonra bu kez de AMD FreeSync destekli bir model ile ofisimize konuk olan AOC, bu kez AGON AG272FCX6 modeliyle konuğumuz.

AOC AGON AG272FCX6 Tasarımı Nasıl?

AGON AG272FCX6, kavisli ekranı ve metalik standı ile sırt yüzeyiyle dikkat çekerken, tasarımıyla etkileyici bir model oluyor. Arka yüzdeki metalik bölümde ışıklandırmalı şeritleriyle oyuncu olduğunu gösteren monitör, standın hemen üzerinde de kolay taşınabilmesi için bir kulp bulunduruyor.

AOC AGON AG272FCX6 Ekran Tasarımı

Bu monitör de diğer pek çok AGON serisi modeli gibi ergonomik özellikler içeriyor. Ekranı 30'ar derece döndürebiliyor, öne ve arkaya eğebiliyor ve 110 mm'ye kadar yükseltebiliyorsunuz. Bu sayede karşısında otururken, kendinize göre ayarlama olanağına sahipsiniz. Ancak monitörde portre modu bulunmuyor ki, zaten kavisli ekranlar bunun için pek elverişli değil.

AOC AGON AG272FCX6 Monitör Işıklandırması

Monitörün arkasındaki ışıklandırmaları kırmızı, yeşil ve mavi renk şeklinde değiştirebiliyorsunuz, fakat bir RGB ışıklandırma bulunmuyor. Işıklandırma değişikliğini ise monitörün hemen altındaki tek tuş ile erişebileceğiniz menü arayüzünden yapabiliyorsunuz. Ayrıca menü kullanımı için ek bir uzaktan kumanda aparatı daha bulunuyor. Dilerseniz bununla da monitörde ayar değişiklikleri yapabiliyorsunuz. Ancak açıkçası bu kumanda yerine ekranın altındaki menü tuşu kullanılabilir. Zira bu aparat masada kalabalık yapıyor.

AOC AGON AG272FCX6 Monitör Bağlantıları

Monitörün bağlantılarına baktığımızda, burada 2 adet HDMI 2.0 portunun bulunması sevindirici bir detay olarak göze çarpıyor. Ayrıca DiplayPort 1.2 girişi de pek tabii ki unutulmamış. Bunlara ek olarak 2 adet USB 3.0 bağlantı noktası daha yer alıyor ve pek tabii kulaklık girişi de mevcut.

AOC AGON AG272FCX6 Monitör Hoparlörleri

Monitörün hoparlörlerinin bulunduğunu da söyleyelim. 3W'lık çift hoparlör, pek çok muadiline göre iyi seviyede ses üretiyor.

Son olarak ekranın hemen köşesinde kulaklık askısının bulunması da güzel fikir. AOC'nin diğer monitörlerinde de bunu daha önce görmüştük.

AOC AGON AG272FCX6 Özellikleri Neler?

AGON AG272FCX6, 27 inç büyüklüğünde kavisli bir ekranın sahibi. Kavisli ekran pek çok kişiye cazip gelirken, bunda oldukça da haklılar. Zira sunduğu görüntüde albeni yaratan ekran, elbette daha geniş ekranların kavisleri kadar etkileyici değil. Fakat yine de güzel göründüğünü söylemeliyiz. Burada tercih biraz da tüketicinin oluyor kuşkusuz.

AOC AGON AG272FCX6 Ekran Çözünürlüğü

Ekranın sağladığı çözünürlük ise Full HD, yani 1920x1080 piksel. Açıkçası 27 inç boyut için bu çözünürlüğü biraz düşük bulduk. Bu büyüklükteki monitörlerde artık aradığımız çözünürlük en az 2K oluyor. Fakat elbette monitörün sahip olduğu fiyat kategorisine baktığımızda, benzer özellikte çok sayıda muadili de görmek mümkün.

AOC AGON AG272FCX6 Fiyatı Ne Kadar?

Peki, onlara karşı fiyat olarak avantaj getiriyor mu? Aslında pek değil. Zira AGON AG272FCX6'nın fiyatı 2489 TL ve rakiplerinde de durum pek farklı değil. Hatta aralarında daha uygun fiyatlı modelleri de görebiliyorsunuz. Ancak elbette aralarında birtakım farklılıklar olduğu da aşikar; ergonomik tasarım, hoparlör ve bağlantı zenginliği bunlar arasında yer alıyor ve bunlar AGON AG272FCX6 lehine çalışıyor. O nedenle seçiminiz ne aradığınıza bağlı olarak değişecek kuşkusuz.

Öte yandan AGON AG272FCX6, 165Hz tazeleme hızına sahip bir monitör. AMD FreeSync Premium desteği ile beraber özellikle AMD ekran kartlı oyunculara hitap eden monitör, 1ms tepki süresi, 3000:1 kontrast oranı ve 250 kandela parlaklık değerlerine de sahip. Özellikle kontrast seviyesiyle beğendiğimiz monitör, paneliyle de sRGB renk gamutunun yüzde 99'unu AdobeRGB renk uzayının ise yüzde 91'ini kapsıyor. Ancak parlaklık seviyesiyle biraz düşük bulduğumuzu da belirtelim.

AOC AGON AG272FCX6 Performansı Nasıl?

AOC AGON AG272FCX6, performansıyla oyuncuların sevecekleri bir monitör. Kullandığımız süre boyunca, pek çok oyunda da değerlendirme şansı bulduğumuz ekran, bir süre önce incelediğimiz Asus ROG Strix Radeon RX 5700XT O8G Gaming ekran kartıyla da kullandığımız bir model oldu. Bu süre zarfında Gears 5 ve Battlefield V oyunlarında bolca zaman geçirdik ve görüntü anlamında iyi performans yakaladık.

Bu arada OSD, yani menü arayüzünde oyun türlerine göre farklı renk ayarları mevcut. FPS, yarış ya da RTS türlerini seçerek oyununuza göre otomatik kalibrasyon yapabilir veya tabii ki kendiniz ayarlayabilirsiniz.

AOC AGON AG272FCX6 Mavi Işık Modu ve Shadow Control Özelliği

Öte yandan yalnızca oyunlarda değil, film ve monitör karşısında geçirdiğiniz zamanda da beklentiye olumlu cevap verebilen bir model olan AGON AG272FCX6, sahip olduğu ek özellikler de iyi durumda. Bunlardan biri titreşim azaltıcı Flicker Free olurken, bir diğer önemli nokta -ki ekran başında geçirdiğimiz süre göz önünde bulundurulduğunda- düşük mavi ışık modu oluyor. Ha, bu arada son olarak monitörün Shadow Control özelliğinin de gölgeli sahnelerde sadece koyu renkli bölgeleri aydınlatabiliyor ve bu da görsellik anlamında olduğu gibi, oyunlarda özellikle keyif sunuyor.

Özetle

Sonuç olarak AOC AGON AG272FCX6, Full HD çözünürlüğünde FreeSync destekli bir oyun monitörü arayan AMD ekran kartı sahipleri için gayet güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 165Hz tazeleme hızına sahip olması, iyi kontrast oranı, başarılı görselliği ve kavisli hatlara bulundurmasıyla beraber iyi bir seçenek olurken, görüntü performansıyla da memnun edici.

Bağlantı zenginliği ve öte yandan başarılı hoparlörleriyle de beğendiğimiz monitörün fiyatı ise şu an 2489 TL civarında. Bu kategoride yalnız değil, ancak bahsettiğimiz avantajlarıyla beraber bir adım önde durduğunu da söylemek lazım.

Kimler Almalı

Full HD çözünürlüğünde 165Hz panel, kavisli ekran, FreeSync desteği ve yüksek oyun performansı arayan oyun severler AOC AGON AG272FCX6 monitörü tercih edebilirler.

Alternatifleri

AOC AGON AG272FCX6'ye alternatif olarak Asus TUF VG249Q veya AOC 27G2U modeli de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC AGON AG272FCX6
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
82
HDMI 2.0 2 adet
USB 3.0 2 adet
Ekran27 inç
Çözünürlük1920x1080
Tarama Hızı165 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelMVA
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık250 kandela
Kontrast (Tipik)3000:1
Görüş Açısı178
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar612 x 574 x 266 mm
Ağırlık4.9 kg.

İlginizi Çekebilir

Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
AOC AGON 5 AG275QXN inceleme
Philips Evnia 27M2C5500W inceleme
Aryond A24 V1.1 inceleme
Forum