AOC AGON AG273QCG İnceleme

Monitörde RGB aydınlatma 6 bin TL eder mi? İşte AOC'nin pahalı oyuncağı AGON AG273QCG incelemesi!

CHIP Online Notu 85
  • Üst seviye performans
  • 165Hz / G-Sync
  • Kavisli tasarım
  • RGB ışıklandrıma
  • İyi kalibrasyon
  • Ergonomik tasarım
  • Hoparlör var
  • Fiyatı çok yüksek

Pek çok şeyde olduğu gibi fiyatların bir hayli yükseldiği donanım pazarında son durum tüketicinin elini yakarken, böylesi bir ortamda oyuncuların da işi bir hayli zor doğrusu. İş yalnızca iyi bir bilgisayar toplamakla bitmiyor; bilgisayarın ürettiği performansı ortaya koyacak iyi de bir monitör istiyorsanız "biraz" paraya kıymanız gerektiği açık. Öte yandan hemen her donanım parçasının nasibini aldığı RGB renk cümbüşü içinde kuşkusuz monitörler de var ve tüm cilvesini bu RGB ışıklandırma ile sağlıyorlar. Elbette doğrusu bu değil, ancak RGB çılgınlığında geldiğimiz nokta sanki biraz böylesi yanılsamalara kucak açıyor artık. Bugün inceleyeceğimiz AOC AGON AG273QCG monitörü de bu düşünceye ivme kazandıran modellerden biri doğrusu. Zira monitörün arkası adeta bir renk cümbüşü içinde. Fiyatı da yüksek olunca, tüm numarası bu gökkuşağı renkli şeridiyle dönüp duran RGB ışıklandırması mı diye akıllara getiriyor, ancak elbette monitörün daha fazla numarası var. Peki, yine de 6 bin TL eder mi? Buna incelemenin sonunda karar vereceğiz. Şimdi bakalım AGON AG273QCG bizlere neler sunuyor...

AGON AG273QCG Tasarımı Nasıl?

AGON AG273QCG Tasarımı Nasıl?

Madem RGB'den söz ettik, monitörün en can alıcı kısmı olan RGB ışıklandırmalı tasarımından bahsederek başlayalım. Şaka bir yana elbette monitörün can alıcı kısmı paneli, ancak RGB ışıklandırma o kadar dikkati çekiyor ki, eğer biraz da RGB çılgınlığına gönül verenlerdenseniz, bu dönüp duran ışık şeridinin cazibesine kapılmadan edemiyorsunuz. Arka tarafta daire şeklindeki alandaki ışıklandırmayı dilediğiniz gibi ayarlamanız mümkün. Bu ışıklandırma güzel görüntü üretiyor. Özellikle ekranı duvara yakın kullanacaksanız, duvardaki ışık huzmesinden gayet keyif alacağınız açık.

Tasarım konusunda değinmememiz gereken bir diğer nokta ise, bu monitörün tasarımıyla Red Dot Design Award 2018 ödülü sahibi olduğu olacak. Bu ödülü kazanmasında tek unsur ışıklandırması değil, aynı zamanda zarif tasarımı. Kırmızı renkli sağlam metal ayağı, standın üst kısmında taşıma kulpu, ekranın kenarında kulaklık askısı ve ince çerçeveli paneliyle beraber bakıldığında gayet güzel tasarım hatları ortaya koyan AGON AG273QCG, aynı zamanda 1800R kavisli bir ekranın sahibi olmasıyla da dikkat çekiyor. Monitör ayrıca ergonomik özellikler de içeriyor. Pivot desteği sunan monitör, tilt yapabiliyor, 110 mm'ye kadar yükseliği ayarlanabiliyor. Tüm bunlarla beraber, tasarım yönünden gayet doyurucu bir model olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

AGON AG273QCG Özellikleri Neler?

AGON AG273QCG Özellikleri Neler?

Peki, gelelim şimdi panele. Monitörün tasarımı ne kadar etkileyici olsa da, asıl can alıcı kısmı elbette paneli. Bu modelde 27 inç büyüklüğünde bir TN panele yer veren AOC, böylece tepki süresinin önem kazandığı bir monitöre imza atmış. 1 ms gibi oldukça iyi bir tepki süresinin sahibi olan monitör, 2K oyunculara hitap ediyor. Monitörün azami çözünürlüğü 2560x1440 piksel, yani Quad HD. Bu anlamda eğer gözünüz 4K monitörlerde ise, bu model size göre değil.

Oyuncu monitörlerinde 60 Hz tazeleme hızını geride bırakalı uzun zaman oldu. Bu model, 165 Hz tazeleme hızına sahip monitörlerden biri oluyor ve NVIDIA G-Sync desteği sunuyor. Eğer ekran kartınız NVIDIA ailesinden ise, AGON AG273QCG radarınıza girecek bir monitör oluyor. Monitörde yer alan G-Sync desteği ile görüntü yırtılmalarının önüne geçiliyor. Böylece oyunlarda ekstra V-Sync'i açmak zorunda kalmıyor ve bu da kuşkusuz daha akıcı bir oyun deneyimi sağlıyor.

Monitörün parlaklık değeri, 400 kandela olurken, tipik kontrastı 1000:1, dinamik kontrast aralığı ise 50M:1 şeklinde. 16:9 görüntü oranına sahip olan monitörün görüş açısı ise TN panelden dolayı 170'e 160 derece şeklinde. Evet, IPS'e göre dar bir görüş alanı, ancak TN panelin oyunculara kazandırdığı avantajların yanında pek sözü edilmez doğrusu.

AGON AG273QCG Performansı Nasıl?

AGON AG273QCG Performansı Nasıl?

Evet, monitörün teknik kadrosu da bu şekilde. Peki, monitörün oyun performansı nasıl? Bu soruya yekten tek kelime ile "harika" diye cevap verebiliriz. Gerçek anlamda üst seviye oyun deneyimi sağlayabilen monitör, 144Hz'in yanında entegre overclock ile beraber 165Hz yenileme hızına yükseltildiğinde çok duyarlı bir his sağlıyor. Özellikle FPS oyunlarında bunun karşılığını alıyorsunuz.

Battlefield V'te denediğimiz monitör, ekran tazeleme hızı ve kare hızının birbirine ayak uydurmasıyla beraber gayet keyifli bir oyun performansı sağlarken, öte yandan ULMB, yani Ultra Düşük Hareket Bulanıklığı kullanmasıyla beraber, özellikle Battlefield V türevi oyunlarda hareket esnasında oyun içi ortamın daha odaklanmış olmasını sağlıyor. Bu da sizi sürekli oyunda tutan, odaklanmanızı sağlayan önemli bir etken.

Öte yandan oyun esnasında yalnızca akıcılık anlamında değil, görüntü anlamında da güzel bir performans sergileyen monitör, kontrast seviyesiyle de göz dolduruyor. Koyu gölgelerin görünürlüğü bir yana, detay seviyelerini de yüksek bulduk. Benzer senaryo ile elbette bu monitörde izleyeceğiniz filmlerde de karşılaşabilirsiniz.

Monitörün kalibrasyon değerlerinin de kutusundan çıktığı gibi gayet iyi seviyede olduğunu söylemek lazım. Ekstra bir kalibrasyona gerek duymayacaksınız. Elbette OSD üzerinden pek çok oyun modu ayarlamalarında da bulunabiliyorsunuz.

AGON AG273QCG Hakkında Son Sözler

AGON AG273QCG Hakkında Son Sözler

Son sözlerde monitörün menü sistemine de değinelim. Ekranın hemen altında bulunan joystick üzerinden erişebileceğiniz OSD'den pek çok ayarı yapabiliyorsunuz. Bu ayarlar arasında renk ayarları olduğu gibi, monitörün arkasındaki RGB ışıklandırmayı yönetebilmenizi sağlayan seçenekler de yer alıyor. Ayrıca menünün Türkçe dil desteği sunması da önemli bir diğer detay oluyor.

Son olarak ise monitörün bağlantılarından bahsedelim ve incelememizi noktalayalım. Monitörde HDMI'ın yanı sıra DisplayPort 1.2 girişi yer alıyor. Ayrıca 4 adet USB girişi bulunması bağlantı seçeneklerini zenginleştiriyor. Burada kulaklık girişi de var, ancak bir diğer güzel haber, monitörde 2W'lık hoparlörlerin yer alıyor oluşu. Ekranın sağladığı ses ise segmentine oranla tatmin edici.

Özetle

Sonuç olarak AOC AGON AG273QCG, bu alanda yer alan harika monitörlerden biri oluyor. Tipik 1080p veya 1440p çözünürlüklü oyunlar için 27 inç boyutunda bir monitör arıyorsanız, ideal görüntü performansı sağlayacağınızı söyleyebiliriz. G-Sync desteği sunması ve yüksek tazeleme hızının yanı sıra yumuşak görüntü ve daha az hareket bulanıklığı seçeneği bulundurmasıyla beraber performans konusunda gayet tatminkar. Bunların yanında hafif kavisli yapısı, yüksek yapı kalitesi ve kuşkusuz RGB ışıklandırması da monitörün cazibesini arttıran diğer unsurlar oluyor. Bu arada RGB ışıklandırmalar, tamam şahane görünüyor, ancak bu akım sanki artık biraz dizginlenmeye başlasa fena olmayacak diye de söylemek lazım. Zira bir kesim kullanıcılar da daha sade tasarımları tercih ediyorlar. Öte yandan G-Sync veya kavisli ekran tasarımının yanında maliyete minimum katkıda bulunsa da, yine de fiyat arttırıcı unsurlardan biri olduğu kesin. AGON AG273QCG de fiyatı yüksek modellerden biri oluyor. Şu an bu monitörü piyasada 5800 TL ila 6100 TL arasında fiyatlarla bulabiliyorsunuz ki, pek de ucuz sayılmaz. Monitörün en büyük handikapı da bu oluyor. Özellikleriyle çok yetkin üst düzey bir monitör, doğru, ancak rakiplerinden yüksek fiyat etiketi sebebiyle alternatifleri de gözden geçirmeye itiyor.

Kimler Almalı

2K çözünürlüğünde 165Hz panel, kavisli ekran, G-Sync desteği, RGB ışıklandırma ve yüksek oyun performansı gösteren bir monitör arıyorsanız AOC AGON AG273QCG gayet beğeneceğiniz bir model olacak.

Alternatifleri

AOC AGON AG273QCG'ye alternatif olarak Lenovo Legion T27gq, Acer Predator XB272BMIPRZX, Dell S2716DG, Asus TUF VG27BQ ve HP Omen 27" modellerini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC AGON AG273QCG
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
85
Ekran27 inç
Çözünürlük2560x1440
Tarama Hızı165 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelTn
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık400 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
Kontrast (Dinamik)50M:1
Görüş Açısı170 / 160
VGAYok
DisplayPort 1.21 adet
HDMI 1.41 adet
KulaklıkVar
HoparlörVar
Boyutlar623 x 433 x 218 mm
Ağırlık8.16 kg.
Okuyucu Yorumları