Vodafone Smart 4 Mini testte!

İlk kez akıllı telefon sahibi olacaklara hitap eden Smart 4 Mini'yi inceledik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 85
  • Gayet ucuz
  • Saf Android
  • Başarılı performans
  • Ön kamera yok
  • Arka kamera performansı

Son olarak akıllı telefonu Blade V'le test merkezimize konuk olan Vodafone, kendi markasıyla piyasaya sürdüğü yeni akıllı telefonu Smart 4 Mini'yi de geçtiğimiz günlerde tanıtmış ve ardından da kullanıcılarla buluşturmuştu. Elbette Smart 4 Mini'yi çok geçmeden yakından incelemeyi ihmal etmedik.

Özellikle her bütçeye uygun fiyatıyla dikkat çeken Smart 4 Mini, böylece akıllı telefonu olmayan herkesi bir akıllı cep sahibi yapmayı hedefleyen bir telefon. Farklı tarife seçeneklerinde uygun ödeme koşullarıyla sunulan Smart 4 Mini, tarifeye ek 1 TL'den başlayan ek ücretle sahip olunabiliyor.

Google işbirliği çerçevesinde geliştirilen Smart 4 Mini, saf Android deneyimi yaşatıyor. Özelleştirilmiş bir arabirim kullanmayan telefon, böylece oldukça kolay bir kullanıma sahip. Diğer yandan elbette içeriğinde Vodafone'a özel uygulamalar da kullanıcılara sunuluyor. Şimdi Smart 4 Mini'yi daha yakından inceleyelim. Bakalım cep bizlere neler sunuyor...

İlk kez akıllı telefon alacaklara

Vodafone Smart 4 Mini, giriş seviyesine sunulan bir akıllı telefon. İlk kez akıllı telefon sahibi olacakların tercih edeceği cep, büyük bir ekrana ve şık bir tasarıma sahip. Siyah ve beyaz renk seçenekleriyle gelen telefon, plastik bir kasadan oluşuyor. 12.3 mm kalınlığıyla biraz kalın dursa da 111 gramlık ağırlığıyla gayet hafif.

Smart 4 Mini'nin kapağını kolaylıkla açabiliyorsunuz. Bataryası da değiştirilebiliyor. Bataryanın hemen altında SIM kart ve microSD kart bağlantıları bulunuyor. Sol yüzde ses butonları, alt kısımda microUSB bağlantısı ve üst kısımda da kulaklık ile güç butonu mevcut. Elbette gövdesinin arka yüzünde bir kamera da var. Onun hemen yanında da hoparlör bulunuyor. Yine arka yüzde şık Vodafone ve Google logolarını görüyoruz.

Saf Android deneyimi

Smart 4 Mini, işletim sistemi olarak Android 4.2.2 sürümünü kullanıyor. İşletim sistemiyle saf Android deneyimi yaşatan cep, özelleştirilmiş bir arabirim kullanmıyor. Bilindiği gibi özelleştirilmiş arabirimler özellikle giriş seviyesi telefonları performans anlamında yorabiliyor. Diğer yandan dahili hafızada da fazladan yer tutuyor. Smart 4 Mini'de stok Android kullanılarak bunların önüne geçilmiş olması gayet sevindirici. Elbette cep bununla birlikte saf Android kullanmayı, özelleştirilmiş arabirimlere tercih eden kullanıcılara hitap etmeyi de başarıyor.

Smart 4 Mini, beraberinde Vodafone'a özel uygulamaları getirmeyi de ihmal etmiyor elbette. Yüklü gelen uygulamalar arasında Cep Cüzdan, Self Servis ve Avantaj Cepte gibi kullanışlı uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalarla birlikte Vodafone kullanıcıları paket satın alma, fatura inceleme, tarife değişikliği ve TL yükleme gibi işlemleri Smart 4 Mini'den hızlıca halledebiliyorlar.

İşletim sistemi performansından bahsedecek olursak, gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz. Segmentinde yer alan pek çok akıllı telefondan daha akıcı çalışan Smart 4 Mini, bu yönüyle ilk kez akıllı telefon kullanacaklara hiç zorluk çıkartmayacak bir telefon olmayı başarıyor.

Teknik detaylar

Smart 4 Mini'nin teknik detaylarına da değinelim. Telefon çift çekirdekli bir işlemcinin sahibi. MTK 6572 yonga setli bir işlemciyi taşıyan cep, 1.3 GHz hızında çalışıyor. RAM hanesinde 512 MB dikkat çekiyor. Bu noktada hemen şunu söyleyelim:  Cep daha önce karşılaştığımız 1 GB RAM'li giriş seviyesi pek çok cepten performans anlamında daha iyi ve akıcı çalışıyor. O nedenle önyargıyla yaklaşılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Dahili depolama alanıyla yine tipik 4 GB'lık alan sunan Smart 4 Mini, kullanılabilir olaraksa bunun 2 GB'ını bize veriyor. Neyse ki 32 GB'lık microSD kart desteği mevcut. Böylece telefonun hafızasını genişletebiliyorsunuz.

Telefonda, 4.0 inç boyutunda bir ekran bulunuyor. 480x800 piksel çözünürlüğündeki ekran segmentine uygun. Hassasiyetle ilgili bir sıkıntı yaşamadığımızı da söyleyelim. Ekranın üzerinde bir ön kameranın bulunmaması ise üzücü. Özellikle "selfie" şeklinde tanımlanan yeni fotoğraf akımının yaşandığı bu günlerde bu telefona bir ön kamera yerleştirilmesi çok yerinde olurdu. Onun yerine arka kamerayla idare etmek durumundasınız. Arka kameranın performansı ise tahmin edilebileceği gibi iyi değil. Sosyal paylaşımlar için fotoğraflar çekebilirsiniz, ancak daha fazlasını beklememek gerek.

Performans

Telefonun performans anlamında da segmenti çerçevesinde gayet tatmin edici olduğunu söyleyelim. İlk kez akıllı telefon sahibi olacaklar Google Play Store'dan indirecekleri oyunlarla keyifli zaman geçirebilirler. Angry Birds Go ve Temple Run 2 gibi oyunların yanı sıra türevlerini rahatlıkla çalıştırabilecek olan cebe elbette klasik testlerimizi de uyguladık.

AnTuTu Benchmark testinden 10652 gibi iyi bir skor almayı başaran cep, kıyaslayacak olursak Turkcell T40'dan daha iyi sonuç verdi. Turkcell T40'ın 7697'lik skoruna kıyasla daha sonuç almayı başaran Smart 4 Mini, Avea inTouch 3'le de rekabet halinde. Test ettiğimiz Avea inTouch 3'ün AnTuTu skoruysa 10891'di.

Diğer bir testimiz olan CPU Prime Benchmark'ta da 1394 gibi iyi bir skor elde eden cep, bu skorla yine T40'ın önünde yer almayı bildi. İnternet performansını ölçümleyen Vellamo'da HTML5 testi sonucuna göre de 1729 skoru alan Smart 4 Mini, bu testten daha önce 1176 puanla ayrılan Turkcell T40 ve 1719 sonucunu alan Avea inTouch 3'ten daha iyi bir grafik elde etti.

Smart 4 Mini'nin pil ömründen de bahsedelim. 1400 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan cep, 300 saate kadar bekleme, 7 saate kadar da konuşma süresi sunuyor. Kullanımda gayet ideal bir batarya performansı gösteren cep, günü rahatlıkla çıkartabiliyor.

Özetle

Smart 4 Mini, ilk kez akıllı telefon sahibi olmak isteyenlerin beğenebilecekleri yapıda bir cep telefonu olmayı başarıyor. Segmentine uygun performansı ve saf Android deneyimi yaşatması telefonun dikkat çeken yanları. Elbette buna gayet cüzi fiyatı ile uygun ödeme koşulları da eklenebilir. Fiyat/performans anlamında iyi bir seçenek olarak gördüğümüz Smart 4 Mini'yi ilk kez akıllı telefon alacaklar rahatlıkla tercih edebilirler.

Tarifeye ek 1 TL'den başlayan kampanya seçenekleriyle satın alınabilecek olan Smart 4 Mini'nin kontratsız fiyatı ise 375 TL.

Kimler Almalı

Smart 4 Mini, ilk kez akıllı telefon sahibi olmak isteyenlerin beğenebilecekleri yapıda bir cep telefonu olarak dikkat çekiyor.

Alternatifleri

Smart 4 Mini'ye alternatif olarak yine bir diğer Vodafone akıllı telefonu olan Blade V'i tercih edebilirsiniz. Turkcell tarafında T40 ve Avea tarafında da inTouch 3 de alternatif olarak tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Vodafone Smart 4 Mini
Ürün Markası Vodafone
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 4.2.2
İşlemciMTK 6572
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiWVGA TFT
Ekran Boyutu4.0 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Bellek (RAM)0.512 GB
Dahili Depolama4 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Arka Kamera3.2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi300:00 saat
Konuşma Süresi007:00 saat
Boyutlar64.4 x 121.6 x 12.3 mm
Ağırlık111 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V30 inceleme
POCO C65 inceleme
Xiaomi Redmi Note 13 Pro & Xiaomi Note 13 Pro+ 5G inceleme
POCO X6 & POCO X6 Pro inceleme
Casper VIA X40 inceleme
Tecno Phantom V Flip inceleme
Forum