Bu gezegenin ne güneşi var, ne komşusu!

CHIP Online
17-10-2013, 18:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Evrende başı boş dolaşıyor, hiçbir yere ait değil ve bilim insanları onun için çıldırıyor...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/bu- ... -komsusu_43182.html

Bilim insanları ilk defa, yıldızı olmayan ve evrende başıboş dolaşan bir gezegen keşfetti.


Bir güneş sistemine ait olmayan ve evrende başıboş şekilde dolaşan gezegenlerin olabileceği, teorik olarak kabul edilebiliyordu. Ancak bugüne kadar bu teoriyi gerçekleyecek hiçbir örneğe rastlanmamıştı. Kanadalı bilim insanları ise yeni yayınladıkları bir makalede, bu sahipsiz gezegenlerden bir taneyi bulmayı başardıklarını açıkladılar.


Dünyadan 80 ışık yılı uzakta tespit edilen gezegen, hiçbir güneş sisteminin içinde yer almıyor ve güneş sistemlerinin arasındaki boş uzayda serbestçe seyehat ediyor.PSO J318.5-22 ismi verilen gezegenin bir diğer özelliği ise henüz çok genç olması. Sadece 12 milyon yaşında olduğu ve tamamen gazdan oluştuğu tespit edilen gezegenin boyutları ise ürkütücü. Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter'den 6 kat daha büyük olan gezegen dünyadan da 40 kat daha büyük.


Bilim insanları bu buluş karşısında çok heyecanlılar çünkü bugüne kadar güneş sistemi dışınad keşfedilen gezegenlerin hepsi bir güneşin yörüngesinde dönüyordu. Bu da onları uzaktan izlemeyi çok güç hale getiriyordu çünkü komşu oldukları güneşin yaydığı ışık ve radyasyon onları incelemek için doğrultulmuş alıcıları etkiliyordu. Yeni keşfedilen gezegen ise çevresinde onun sinyallerini bozan hiçbir kaynak olmadığı için çok net bir şekilde incelenebilecek. Böylece güneş sistemi dışındaki gezegenler hakkında çok önemli bilgilerin edinilebileceği düşünülüyor.


Bilim insanları gezegenin varlığını ve formatını kanıtlamak için tam 4000 TB boyutunda bilgiyi inceleyip analiz etmek zorunda kalmışlar. Resmi açıklamanın ardından şimdi çok daha fazla sayıda bilim insanının gezegen hakkında çalışmalara başlaması bekleniyor.

Tüm Konu: Bu gezegenin ne güneşi var, ne komşusu!

Kaynak: www.chip.com.tr