Apple, Samsung'u "hırsızlıkla" suçladığı eski davaları unutamıyor: Eski defterler yine açıldı

Apple ve Samsung arasında on yıl devam eden ve anlaşmayla sonuçlanan eski "hırsızlık davaları" hakkında çok konuşulacak yeni açıklamalar geldi.

Samsung ve Apple neredeyse on yıl boyunca bir yasal mücadele içerisindeydi. Cupertino merkezli şirket, Koreli devin iPhone’u kopyaladığını iddia ederek çeşitli telif hakkı ihlali iddialarında bulunurken, Samsung da Apple’a karşı kendi telif hakkı davalarını sundu. ABD hukuk sisteminin tamamı boyunca gezen ana dava, anlaşma ile sona erdi.

Samsung ve Apple bu anlaşmanın şartlarını açıklamazken, Apple yöneticileri halen Samsung’un teknolojilerini kopyaladığını ve “çaldığını” düşünüyor gibi gözüküyor. Yeni yayımlanan bir belgeselde de bu hisler Apple pazarlama müdür Greg Joswiak tarafından paylaşılıyor.

Wall Street Journal tarafından hazırlanan bu belgesel iPhone’un geçtiğimiz 15 yılını inceliyor. Orijinal iPhone 29 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülmüştü ve o zamandan beri çok fazla şey değişmiş olsa da, Apple’ın akıllı telefon pazarında Samsung’la rekabeti hiç değişmedi.

Belgesel içerisinde iPhone’un ortak tasarımcısı olarak görülen Tony Fadell ve Apple’ın pazarlama lideri Greg Joswiak gibi isimlerle röportajlar var. Bu röportajların bir kısmında, özellikle Samsung olmak üzere Android üreticileri tarafından başlatılan büyük ekran akımının iPhone’dan daha önce gelmesi ve Apple’ın Samsung ve diğer Android üreticileri tarafından nasıl etkilendiği soruluyor. Joswiak bu soruya cevap verirken “Samsung can sıkıcıydı. Ve, biliyorsunuz, bizim teknolojimizi taklit ettikleri için can sıkıcıydılar. Yarattığımız yenilikleri aldılar ve kötü bir kopyasını oluşturdular ve sadece çevresine daha büyük bir ekran koydular. Bu yüzden pek memnun değiliz” diyor.

İlk Galaxy S ve Galaxy Note modelleri medya tarafından iPhone kopyaları olarak nitelendiriliyordu ve Samsung hızlı bir şekilde kopya marka olarak haksız olduğu söylenebilecek bir ün kazandı. O sırada Samsung’u iPhone’un tasarımını kopyalamakla suçlamak yersiz gözüküyordu çünkü piyasada bulunan neredeyse tüm telefonlar gibi ön kısmında bir ana ekran düğmesi ve üzerinde ekranın kendisi bulunuyordu. Ancak neredeyse tüm telefonlar benzer bir tasarıma sahipken, en fazla tepkiyi Samsung çekti.

Sonrasında geçen yıllar içerisinde Samsung akıllı telefon endüstrisinde pek çok farklı dönüşüm geçirdi. Büyük ekranları sunmaya başlayan ilk şirketlerin arasında Samsung yer alıyordu. Ayrıca fiziksel bir ana ekran tuşu olmayan telefonların popülerleşmesine belki en büyük desteği veren şirket de Samsung’tu. 2013 yılında Samsung 5 inçlik ekrana sahipken, iPhone 5 o sırada 4 inçlik ekran taşıyordu ve Apple ortak kurucusu Steve Jobs’un büyük telefonları sevmemesine rağmen bir sonraki yıl 4,7 inçlik iPhone 6 ve 5,5 inçlik iPhone 6 Plus’ı piyasaya sürdü. Galaxy S8 serisi de 2017 yılının başlarında ana ekran tuşu olmadan sunuldu ve böylelikle daha da büyük bir ekran sunabiliyordu. Apple’ın ana ekran düğmesi olmayan ilk telefonu iPhone X ise daha sonra geldi.

5G alanında da Samsung, Galaxy S10 5G ile Dünya’nın ilk üst seviye 5G telefonlarından birini sundu ve Apple’ın ilk 5G özellikli telefonu iPhone 12 serisi neredeyse bir buçuk yıl sonra piyasaya sürüldü. Daha yakın döneme baktığımızda ise Samsung sadece üç yıl içerisinde katlanan telefonları oldukça etkileyici bir konuma getirmeyi başardı.

Kısacası başlangıçta Samsung'un Apple'ı kopyaladığı iddiasının bir şekilde temelleri var gibi gözükse de, durum artık çok farklı. Ve yapılan anlaşmaya rağmen Apple'ın halen eski defterleri karıştırmasının çok da gerekli olmadığı açık...

Sonraki Haber

Forum