Elon Musk'ı üzen haber: Neuralink'in ilk insan testlerinde sorun çıktı

Elon Musk'ın, insan beynine çip yerleştirmeyi hedefleyen tartışmalı şirketi Neuralink için işler, çok da iyi gitmiyor gibi görünüyor. Gelen son haberler, beynine çip yerleştirilen ilk hastada bazı sorunlar yaşandığı yönünde.

Elon Musk'ın Neuralink’inin ilk insanlı beyin implantı denemesi hakkında yaptığı güncelleme duyurusu, çalışmanın pek de sorunsuz gitmediğini ortaya çıkardı. Bildirilene göre, implantın ultra ince elektrotlardan oluşan sisteminin bir kısmında sorun yaşandı.

Şirketin, insanların cihazları yalnızca zihinleriyle kontrol etmesine izin verebilecek bir beyin-bilgisayar arayüzü oluşturma hedefinin bir parçası olarak tanıtılan N1 cihazı, bu yılın başlarında 29 yaşındaki Noland Arbaugh’a bir ameliyatla implante edildi.

İmplantın kendisi, nöronlardan gelen sinyalleri yönlendirmek için tasarlanmış, insan saçından daha ince 64 “iplik” halinde birleştirilmiş 1.000’den fazla elektrottan oluşuyor. Esnek iplikler, bir robot tarafından, beynin istemli hareketle ilgili bölgesi olan motor korteksine cerrahi olarak bağlandı. Görünene göre yaşanan sorun, bu ipliklerden kaynaklanıyordu.

Neuralink bir blog yazısında, “Ameliyatı takip eden haftalarda beyinden bir dizi iplik geri çekildi ve bu da etkili elektrot sayısında net bir azalmaya neden oldu” denildi. Sonuç olarak çalışmanın, bir bilgisayarın imlecini yalnızca zihinle kontrol etmeyi içeren görevi, bilgisayarın saniye başına bit (BPS) cinsinden ölçülen hızı ve doğruluğu konusunda gerileme yaşadı.

Her ne kadar Wall Street Journal’ın, Neuralink’in implantı çıkarmayı düşündüğünü bildiriyor olsa da, şirketin söylediğine göre bu sorun, sinir sinyallerinin kaydedilmesinde kullanılan algoritmada ve bu sinyallerin daha sonra imleç hareketlerine nasıl çevrilmesinde değişiklik yapılarak aşılabildi.

Neuralink’in söylediğine göre bu değişiklikler “BPS’de hızlı ve sürekli bir iyileşmeye yol açtı ve bu gelişme artık Noland’ın ilk performansının yerini aldı.

İmplantın yetenekleri ilk kez Mart ayında sosyal medya platformu X üzerinde canlı yayınlanan bir gösterime Arbaugh’un katılmasıyla kamuoyuna gösterildi. Omuzlarından aşağısı felç olan Arbaugh, yayın sırasında satranç oynamak için imleci kontrol edebildi.

O sırada Arbaugh, “Satranç oynamayı seviyorum, bu yüzden hepinizin bana yapmamı sağladığı şeylerden biri bu. Son birkaç yılda pek bir şey yapamadım, özellikle de bu şekilde” dedi ve devam etti: “Artık her şey beynim tarafından yapılıyor.”

Ancak bu deneme, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Neuralink’in ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) insan denemeleri gerçekleştirmek için onay almasından kısa bir süre sonra, araştırmanın hayvanlar üzerindeki testlerinde yaşanan çok sayıda sorun olduğunu ortaya çıkaran federal bir soruşturma başlatıldı.

Sonraki Haber

Forum