Neuralink takılan ilk hastasının düşünceyle bilgisayarı kontrol ettiği videosu yayınlandı

Neuralink, X üzerinden yaptığı paylaşım ile Neuralink'i kullanan ilk hastanın videosunu paylaştı. İşte düşünceleriyle bir bilgisayarı kontrol eden ilk insan.

Neuralink takılan ilk hastasının videosu yayınlandı

Bu yılın başlarında Elon Musk, şirketin ilk klinik çalışması kapsamında bir insana Neuralink beyin implantı takıldığını duyurmuştu. Şimdiyse şirket, beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI) çalışır haldeki kısa bir demosunu yaptığı paylaşım ile herkese gösterdi.

Şirket, 8 yıl önce geçirdiği bir dalış kazasının ardından boynundan aşağısı felç olan 29 yaşındaki Nolan Arbaugh ile X'te kısa bir süre canlı bir demo yayınladı. Videoda Arbaugh, implantı aldıktan sonra bir ekrandaki imleci kontrol etmek için "hayal edilen hareket ile yapılmaya çalışılan hareketi" nasıl ayırt edeceğini öğrenmek zorunda kaldığını anlatıyor.

Arbaugh, "Başlangıçta yapmaya çalıştığım şeylerin çoğu hareket etmeye çalışmaktı. Sonrasında imlecin hareket ettiğini hayal etmeye başlamak benim için sezgisel bir hal aldı." diyor.

Bir Neuralink mühendisinin de yer aldığı videoda Arbaugh, dizüstü bilgisayarın ekranında imleci hareket ettirerek ve ekrandaki bir müzik çaları duraklatarak BCI'ı gösteriyor. Ayrıca implantın satranç ve Civilization VI oynamasına olanak sağladığını söylüyor. Daha önce ağız çubukları gibi başka yardımcı cihazlar kullandığını, ancak Neuralink implantının daha uzun oyun seanslarının yanı sıra çevrimiçi oyun oynamayı da mümkün kıldığını belirtti. Söylediğine göre, implant yeniden şarj edilmesi gerekmeden önce yaklaşık sekiz saat kullanılabiliyor.

Arbaugh, Neuralink'in geçen yıl hasta alımına başlamasının ardından Ocak ayında implantı alan ilk hasta oldu. Şirket daha önce BCI'ı şempanzeler de dahil olmak üzere hayvanlarda test etmiş ve bazı hayvan test uygulamaları federal soruşturmalara konu olmuştu.

Videoda Arbaugh, başlangıçtaki bazı sorunlara rağmen beyin implantıyla ilgili deneyiminin şu ana kadar olumlu olduğunu belirtti. Her şeyin mükemmel olmadığını ve bazı sorunlarla karşılaştığını söyleyen Arbaugh, insanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmelerini istemediğini ve bunun hayatını şimdiden değiştirdiğini söylüyor.