TP-Link Tapo C212 İnceleme

Tapo C212, hareket algılama ve hareket takibi gibi akıllı özelliklerin yanı sıra daha pek çok güzel özelliği uygun bir fiyat etiketiyle sunuyor. Peki Tapo C212, sadece kağıt üzerinde mi iyi duruyor yoksa vadettiklerini yerine getirebiliyor mu? Cevaplıyoruz!

CHIP Online Notu 90
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Uygun fiyat
  • Gece görüşü
  • Geniş görüş açısı
  • Özel Alan özelliği
  • Çift yönlü iletişim
  • Akıllı Hareket Algılama
  • Hareket Takibi
  • Güç kablosu her yerde kullanılmasını engelliyor

Akıllı ev çözümleri dendiğinde akla gelen ilk markalardan biri olan TP-Link, hız kesmeden Tapo ailesine yeni ürünler eklemeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi Tapo içerisinde birçok ürün grubu var. Akıllı ampüller, güvenlik kameraları, akıllı prizler, ışık şeritleri, robot süpürgeler; kısacası aklınıza gelebilecek her şeyi bulmak mümkün. Hatta hatırlarsanız en son geçtiğimiz ay robot süpürgelerinden biri olan Tapo RV20 Mop Plus’ı birlikte incelemiş ve çok beğenmiştik. Öte yandan hazır yeri gelmişken TP-Link yine daha önce incelediğimiz ve halen kullandığımız Tapo C400S2’nin de işini fazlasıyla iyi yaptığını söylemek lazım. Bugünkü konuğumuz da yakın bir ürün. Bir güvenlik kamerası fakat Tapo C400S2 gibi dış mekanlar için değil, ev içine uygun olan bir cihaz. Bugün, elimizde serinin güvenlik kameraları grubuna yeni dahil olan Tapo C212 var.

Tapo C212, evinin güvenliğini sağlamak isteyen kullanıcılar için uygun fiyatlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik fiyatına göre de oldukça yetenekli. Zira hareket algılamadan hareket takibine, çift yönlü iletişimden gece görüşüne kadar ihtiyaç duyulan her şeye sahip. Peki Tapo C212, tüm bunları başarılı bir şekilde sunabiliyor mu? Bunun cevabını almak için gelin yakından bakalım.

TP-Link Tapo C212 Kutu İçeriği ve Kurulum

Öncelikle Tapo C212’nin kompakt boyutuyla öne çıktığını ve kutuda gerekli olan her şeyi sunduğunu söyleyelim. İçinden kameranın kendisi dışında; bir duvara montaj aparatı, bu aparat için vida ve dübeller ve bir güç kablosu ile Ethernet kablosu çıkıyor.

Kameranın kurulumu son derece basit. Çıkan aparat yardımıyla kolayca duvara veya tavana monte edebileceğimiz gibi tabanı sayesinde düz bir yüzeye yerleştirerek de hemen kullanmaya başlayabiliyoruz. Bu noktadan sonra güç kablosunu takarak, istersek 2.4 GHz bant genişliğindeki Wi-Fi üzerinden istersek de ethernet kablosuyla bağlayarak kamerayı açmamız gerekiyor. Ardından Google Play veya App Store’dan Tapo uygulamasını indirip kamerayı tanıtma aşamasına geçiyoruz. Bu kısım diğer Tapo cihazlarında alıştığımız gibi olduğundan fazla detay vermeye gerek yok, gayet kolay ve anlaşılır. Zaten uygulama bize gerekli talimatları veriyor ve birkaç tıklamayla kullanıma tamamen hazır hale geliyor. TP-Link ürünlerinde en fazla beğendiğimiz kısımlardan birinin uygulama desteği olduğunu da bu noktada söyleyelim. Gerçekten tüm ürün ailesindeki cihazların kurulumu ve kullanımı bu uygulama desteği sayesinde çok basite indirgeniyor. Ayrıca Türkçe dil desteğine sahip olması da önemli avantaj yaratıyor.

TP-Link Tapo C212 Tasarımı Nasıl?

Tasarıma baktığımızda, C212 diğer Tapo kameralarıyla aynı tasarım dilini paylaşıyor. Evet, en son incelediğimiz Tapo C225’ten biraz farklı; daha yuvarlak hatlara sahip bir cihaz, ancak bir önceki model olan Tapo C210 ile de oldukça benzer yapıda. Hatta tabanı dışında neredeyse birebir aynı desek yanlış olmaz sanırım.

Kamera, kompakt boyutlarda ve oldukça hafif. Silindir şekliyle gayet hoş gözüken, her eve kolaylıkla uyum sağlayabilecek bir tasarımda. Lensin üzerinde kayıtta olup olmadığını belirten bir LED ışık yer alıyor. Kameranın tabanı da dahil tamamı plastikten oluşsa da dokunduğunuzda sağlam bir his veriyor. Ayrıca tabanı, kamerayı gayet sağlam ve stabil bir şekilde tutmayı başarıyor.

Arka kısımda çift yönlü iletişimlerde sesi bize iletecek bir hoparlör dışında güç adaptörü ve Ethernet için bir giriş yer alıyor. Kayıtları bu yuvaya takacağımız maksimum 512 GB’lık microSD kart ile saklayabiliyoruz. Tabii istersek aylık belli bir ücret karşılığında Tapo Care bulut depolama hizmetinden de yararlanmak mümkün.

TP-Link Tapo C212 Özellikleri Neler?

Şimdi, tasarım bir kenara, gelelim kameranın özelliklerine ve performansına. Tapo C212, 2K 3MP çözünürlüğünde 30 fps’e kadar kayıt alabiliyor. Ancak bunu sabit şekilde yapmıyor; 360 derece yatay ve 114 derece dikey aralıkta hareket ederek yapıyor. Yani her yeri görebiliyor ve kayıt edebiliyorsunuz.

Görüş açısı da epey geniş. 107 derece diyagonal, 88 derece yatay ve 46 derece dikey görüş alanına sahip. Üstelik sadece gündüzleri değil, üzerindeki gece sensörü sayesinde karanlıkta da kayıt imkanı tanıyor. 850nm kızılötesi gece görüşü özelliği, düşük ışık koşullarında otomatik renk değiştirme filtresiyle birlikte çalışıyor ve 9 metreye kadar görüş mesafesi var. Yani kameranın ufak boyutuna aldanmayın, oldukça büyük alanlarda iyi bir görüş mesafesine sahip.

Tapo C212’yi öne çıkaran diğer özellikler ise daha çok yapay zeka odaklı. İlk olarak kamera, hareket algılama özelliğine sahip. Kamerada en ufak hareket olduğunda telefona anında bir bildirim yollanıyor. Bildirime tıklayarak görüntüye anlık ulaşabildiğiniz gibi, eğer tehlikeli bir durumda sireni ve ışıklı alarmı tetikleyerek istenmeyen ziyaretçiyi uzaklaştırabiliyorsunuz. Sirenin sesi öyle düşük de değil; tam 90 dB’lik bir ses veriyor.

Peki, diyelim telefona bakacak durumda değilsiniz ve kameranız kayıtta. Bu istenmeyen kişi görüş alanının dışına çıkarsa ne olacak? Kameranın buna da bir çözümü var. Hareket takibi özelliği sayesinde kamera, hareket etkinliği tespit ettiğinde kişiyi takip ederek görüş alanında tutuyor ve sürekli izliyor. Böylece başınıza hırsızlık gibi kötü bir durum gelse bile Tapo C212 siz dokunmadan her şeyi anbean kaydediyor. Tabii bu özellikleri sadece kötü senaryolar için düşünmemek lazım. İşteyken veya dışarıdayken evdeki evcil hayvanınızı veya çocuğunuzu kontrol etmek için de son derece kullanışlı özellikler bunlar. Ek olarak çift yönlü iletişim özelliği sayesinde, karşı tarafla da iletişime geçebiliyorsunuz. Mesela bu kamerayı güvenlik amaçlı kapı önüne sabitlerseniz mesela, siz evde yokken kapınıza gelen kargo görevlisiyle iletişime geçip onu yönlendirebilirsiniz ki biz bunu halihazırda kullandığımız Tapo C400S2 modeliyle yapıyoruz. Yani kullanım esnekliği konusunda seçenekler muhtelif.

Öte yandan mahremiyet söz konusu olduğunda Tapo C212’de o da düşünülmüş. Özel alanlar dediğimiz özellik, kaydedilmesini istemediğiniz belirli alanları seçerek karartmanızı sağlıyor. Yani kameranıza dışarıdan kötü niyetli birileri erişse bile özel anlarınızın kaydını alması imkansız. Bunun tam tersi olarak bir de özel aktivite alanları seçilebiliyor. Ne demek bu? Örneğin kamerayı dış kapıya yerleştirdiniz ve görüş alanı çok geniş olduğundan tüm sokaktan geçenler yüzünden telefonunuza devamlı bildirim geliyor. İşte böyle durumlarda belirli alanları seçerek, sadece o alanda hareketlilik olduğunda bildirim gelmesini sağlayabiliyorsunuz.

Son olarak, tüm bunların yanı sıra Tapo C212’nin Alexa ve Google Asistan sesli kontrol desteğine sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Türkiye’de halen Alexa olmasa da yurt dışındaki takipçilerimiz için kullanılabilir olduğunu belirtelim. Ancak elbette Google Asistan’ı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Sonuç

Evet, toparlayacak olursak, Tapo C212 başta da belirttiğimiz gibi uygun fiyatına göre oldukça yetenekli. Hem kurulumu ve kullanımı kolay hem de zengin özelliklere sahip güvenilir bir çözüm diyebiliriz. Uygun fiyat demişken, güncel olarak 1289 TL’ye satıldığını da söyleyelim. Bize sorarsanız şu an için bu fiyat aralığında satın alınabilecek en mantıklı seçimlerden biri. Eğer giriş seviyesinde bir güvenlik kamerasına ihtiyacınız varsa ve her yönden ihtiyacımı ucuz yoldan karşılaşın diyorsanız TP-Link Tapo C212 kesinlikle göz atılması gereken bir cihaz. Eğer tamamen dış mekan için bir kamera arıyorsanız ise Tapo C400S2 yine iyi bir seçim olacaktır diyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link Tapo C212
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
90
Görüntü Algılayıcı 1/2.8 inç
Çözünürlük 2K 3MP (2304 x 1296 px)
Kare Hızı 15/20/25/30 fps
Diyafram Açıklığı f2,4
Odak Uzunluğu 3,83 mm
Görüş Açısı 107,52° (Diyagonal), 88,11° (Yatay), 46,65° (Dikey)
Gece Görüşü Var
Wi-Fi Protokol IEEE 802.11b/g/n
Frekans 2.4 GHz

İlginizi Çekebilir

Şımart Akıllı Kamera inceleme
TP-Link Tapo C225 inceleme
TP-Link Tapo C400S2 inceleme
TP-Link Tapo C310 İnceleme
IMOU Ranger Pro & Ranger 2 İnceleme
TP-Link Tapo C100 İnceleme
Forum