Symbian böyle doğdu, böyle öldü

CHIP Online
30-01-2013, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Nokia'nın efsane işletim sistemi Symbian nasıl doğdu; neden öldü? Nokia doğru mu yaptı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/sym ... yle-oldu_38368.html

Resimlerle: Symbian 4'ten taze görüntüler

Ekim ayında "bakım modu"na alınan Symbian, artık Nokia'nın yeni ceplerinde yer almayacak. Nokia'ya göre "çözülmesi mümkün olmayan rekabet zorluklarına" sahip mobil işletim sistemi, 808 PureView'dan sonraki telefonlarda görünmeyecek.


Android, Windows Phone ve iOS gibi işletim sistemlerinin piyasayı ele geçirdiği bir dönemde Symbian, giderek daha eski görünmeye başlamış durumdaydı. Yine de Nokia, özellikle ülkemizde azımsanmayacak düzeyde Symbian'lı cep satmayı başardı. Onu özleyeceğimizi söylemek zor; peki ama Nokia Symbian'ı bırakmakla doğru mu yaptı? Bunu zaman gösterecek.


Symbian'ın ortaya çıkışı


Symbian, ilk olarak geleceğe yönelik bilgisayarlarıyla tanınan firma Prison tarafından geliştirilmişti. 1990'ların sonlarında Nokia, Motorola ve Ericsson ile güçlerini birleştiren Psion, sahip olduğu EPOC OS'u Nokia, Sony Ericsson UIQ için farklı ürünlere dönüştürdü. Symbian, iPhone çıkana dek bize birkaç harika cihaz sunmuştu.


iPhone'un Symbian'daki sorunlara sahip olmaması önemli bir avantajdı. İlk Psion çalışanı olan Charles Davis, 2011'de The Register'a Symbian'ın çeşitli anlaşmazlıklardan darbe yediğini söylemişti. Symbian'da "maksimum farklılaştırmaya" gidildiğini söyleyen Davis, bunun yeniliklere engel olduğunu iddia etmişti. Davis'e göre Symbian, Apple'dan 5 veya 10 yıl önce bir uygulama mağazasına sahip olabilirdi.


Cisco, Symbian'a adapte olmayı düşündüğünde, Symbian'ın birbiriyle uyumsuz birçok parçaya bölündüğünü fark etmişti. Örneğin Symbian 7 için yazılan uygulamalar Symbian 8'de çalışmıyordu.


Tüm Konu: Symbian böyle doğdu, böyle öldü

Resimlerle: Symbian 4'ten taze görüntüler

Kaynak: www.chip.com.tr