Yeni telefon savaşları "ucuz" olacak

CHIP Online
24-05-2014, 01:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Akıllı telefonların yeni nesilleri büyük bir savaş verecek ama belki de, sadece ucuz olan kazanacak!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ye ... z-olacak_47382.html

Resimlerle: Akıllı ceplerde nereden nereye geldik!

Akıllı telefon piyasasında her türlü rekabet yöntemi karşımıza çıktı. Önceleri küçük telefonlar moda oldu. Kullanıcılar ellerindeki minicik akıllı telefonlarla övünmek için giderek küçülen modelleri satın almaya başladılar. Ardından, küçük modellerin ekranlarında mesaj yazmakta, web sayfası okumakta zorlananların şikayetleri ön plana çıktı ve bu kez ekranlar büyümeye başladı. Dev ekranlı akıllı telefonlara talep yükseldikçe bu telefonları çalıştırabilmek için gereken donanımlar da yükselmeye başladı. Daha güçlü işlemci, daha yüksek kapasiteli pil, daha keskin ekran... Elbette tüm bu yüksek seviye donanımlar, akıllı telefonların maliyetini de yükselti. Maliyetlerin fiyatlara yansımaması da mümkün değildi. Dolayısıyla, iyi bir akıllı telefon deneyimi yaşamak isteyenlerin yüksek ücretler ödemek zorunda olduğu gerçeği karşımıza çıktı. Fiyat düştükçe, tepki süresi uzun ucuz dokunmatik ekranlara sahip, pil kapasitesi az, işlemcisi yavaş telefonlar, kullanıcıları rahatsız eden deneyimlere sebep oldu.


Fakat, akıllı telefon bileşenlerinin artık ucuzlamasıyla, akıllı telefon pazarında dengeler değişmeye başlıyor. Artık ucuz telefonlar da, yüksek seviye bileşenlere sahip olabiliyor ve ucuz bir telefon sahibi olmak, kötü bir akıllı telefon kullanmak anlamına gelmiyor. 


Windows Phone sisteminin de oyuna girmesiyle geçen yıl akıllı telefon fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandı. İlk defa akıllı telefon satın almak isteyen ancak telefonların yüksek fiyatlarından çekinenlere ucuz ama kaliteli telefon modelleri sunan Windows Phone sayesinde kullanıcılar iyi telefona ulaşmak için yüksek fiyat ödemek zorunda olmaktan kurtuldular.


Şimdi diğer firmalar da, daha düşük fiyatla kaliteli telefon sunmak zorunda olduklarının farkındalar. Çoğu kullanıcı, bir telefona binlerce lira verdikten sonra onu yıllarca değiştirmek istemiyor. GSM operatöründen taksitle telefon alan kullanıcılar, iki veya üç yıllık kontrat yapıyorlar. Bu da, bu kullanıcıların en az iki yıl boyunca yeni telefon almayacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla, telefon üreticilerinin insanlara yeni telefon satabilmesi için, ucuz seçenekler ortaya koyması gerekiyor. Fiyatların da hızla düşme eğilimine girdiği artık gözden kaçmıyor.


2012 yılında akıllı telefonların ortalama fiyatının 450 dolar seviyesinde olduğu dikkat çekerken, 2018'de bu ortalamanın 260 dolara inmesi bekleniyor. Bu durumda, üreticilerin kar marjının giderek düştüğünü ve gelir seviyesini korumanın tek yolunun daha çok telefon satmak olduğunu görebiliyoruz. Firmaların, daha çok telefon satmak için de birbiriyle fiyat rekabetine gireceğini tahmin etmek zor değil. Yani, önümüzdeki dönemde telefon fiyatlarında çok hızlı düşüşler görmek kimseyi şaşırtmasın.


Bir sonraki sayfada, ucuz bir telefonun nasıl olması gerektiğini inceliyoruz.


Tüm Konu: Yeni telefon savaşları "ucuz" olacak

Resimlerle: Akıllı ceplerde nereden nereye geldik!

Kaynak: www.chip.com.tr