AMD Radeon RX 480 detaylı testte!

AMD'nin fiyat/performans canavarı yeni ekran kartı Radeon RX 480 detaylı testte!

CHIP Online Notu 91
  • Fiyat/performans
  • 1080p'de harika performans
  • 2K için uygun performans
  • Uygun fiyatlı VR Ready çözümü
  • DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b desteği
  • Yük altında sesli çalışıyor
  • Isınıyor

AMD ve Nvidia arasındaki kıyasıya rekabet tüm hızıyla sürüyor. Nvidia GTX 1080'in ardından GTX 1070 ve GTX 1060 ekran kartlarını da sahaya sürmüş ve tepe noktada özellikle GTX 1080'le önemli işlere imza atmıştı. Fakat bu kart, yüksek fiyatıyla oyunseverlerin belini büküyor doğrusu. Bu noktada AMD önemli bir açığı kapatacak bir hamlede bulundu.

Bugün inceleyeceğimiz elimizdeki Radeon RX 480, fiyatıyla 1000 TL civarında. Ancak buna karşın özellikle Full HD ve 2K çözünürlüklerde başarılı performans gösteriyor. Şimdi önce kartın biraz bize sunduklarına ve mimarisine bakalım, ardından da gerçek zamanlı testlere geçerek kartın performansını irdeleyelim.

Yenilenen mimari

Yenilenen mimari

AMD, yeni ekran kartıyla bizlere yeni bir mimari sunuyor. Polaris olarak adlandırılan bu mimariyle beraber 14 nm üretim süreci temel alınıyor. Bu da en temelde kuşkusuz bize watt başına artan performans ve verimlilik getiriyor.

Bu yenilikçi atağıyla beraber Nvidia'nın yeni Pascal mimarisine bir nevi cevap veren AMD, özellikle fiyat noktasında oyuncuların ilgisini cezbediyor. Global pazara bakıldığında özellikle 1000 TL ve altı ekran kartı piyasasının çok hareketli olduğunu bilen AMD, RX 480'le beraber bu alana yöneliyor ve kartın fiyatını da 1000 TL civarı bir etiketle taçlandırıyor.

Bu fiyatına rağmen grafik yönüyle zorlu günümüz oyunlarını, en üst grafik değerleriyle Full HD ve 2K çözünürlüklerde rahatlıkla oynatabilen kart, bunun yanında sanal gerçeklik, yani VR deneyimi için de en uygun çözüm oluyor. Yani eğer sanal gerçekliğe adım atmak istiyorsanız, bu ekran kartıyla beraber toplayacağınız sistemin maliyeti bir hayli düşmüş oluyor.

AMD'nin Radeon RX 480'le beraber ele aldığı bir diğer konu ise kuşkusuz FreeSync. DisplayPort 1.4 ve HDMI 2.0b video çıkışlarıyla beraber Full HD monitörde 240Hz'lere varan tazeleme hızı almayı mümkün kılan kart, elbette DirectX 12 ve Vulkan API'lerle de üstün performans sağlayabiliyor.

Teknik kadro

Teknik kadro

AMD, Radeon RX 480'in referans tasarımında tek fanlı bir soğutma çözümü kullanıyor. Üzerinde 6-pin güç konnektörü gördüğümüz kart, bağlantıları arasında ise 3 adet DisplayPort ve 1 adet de HDMI noktası bizlere getiriyor.

Elimizdeki Radeon RX 480'in bellek kapasitesi 8 GB. GDDR5 belleklerin kullanıldığı kartta 2304 Stream Processors yer alıyor. Bunun bir nevi Nvidia'nin CUDA çekirdeklerine karşılık geldiğini düşünülebilirsiniz.

256 bit bellek arayüzünü benimseyen kart, saat hızlarıyla da bize tabanda 1120 MHz, tavanda ise 1266 MHz hız sağlıyor. Kartın 224 GB/s bellek bant genişliği sunduğunu ve varsayılan temel güç tüketiminin de 150 watt olduğunu söyleyelim.

Biz yaptığımız testlerde Radeon RX 480'in rahatlıkla Nvidia GeForce GTX 970'i geride bıraktığını gözlemledik. Bazı noktalarda yüzde 10 ila yüzde 15 arasında performans kazanımı getiren kart, bakalım bizim testlerimizde nasıl sonuçlar vermiş.

Önce Radeon RX 480'e yer verdiğimiz test sistemimize bakalım, ardından da testlerimize geçelim...

CHIP Online Test Sistemi
İşlemci: Intel Core i7-5960X 3.00 GHz
İşlemci Fanı: SilverStone Tundra TD03-E
Anakart: Asus X99-A
Bellek: Kingston HyperX Fury DDR4 2666MHz (8GBx2)
Depolama: Samsung 840 Pro 256 GB
Depolama: WD Blue 1 TB
Ekran Kartı: AMD Radeon RX 480
Monitör: Philips BDM3275UP 4K
Güç Kaynağı: Antec TruePower Classic TP-750C
Radeon Sürümü: 16.7.3
Windows Sürümü: Windows 10 (64-bit)

Performans

Performans

Radeon RX 480'le birlikte epey zaman geçirdik. Bu arada özellikle DOOM ve Witcher 3 oynama imkanı bulduğumuz karta ek olarak bir de DirectX 12 noktasında Ashes of Singularity benchmark'ı gerçekleştirdik.

//Test sonuçlarını görmek için yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.//

Performans noktasında özellikle Vulkan API ile birlikte DOOM'da, tüm ayarlar ultra detaylarda ve Full HD çözünürlükte ortalama 140 FPS aldığımız kart, çözünürlüğü 2K'ya getirdiğimizde bize yine ortalama 85 FPS vermeyi başardı. 4K noktasında ise yine 45 FPS'lere eriştik.

Witcher 3: Wild Hunt'ta yine en üst grafik detaylarında Full HD'de 45 FPS aldığımız RX 480, 2K'da 30, 4K'da ise 20 FPS'lere kadar indi. Bu oyunda 4K performansının tökezlediğini rahatlıkla gördük, ancak zaten RX 480 4K için değil, odağına daha çok Full HD ve 2K çözünürlükleri alan bir kart. Full HD çözünürlükte 45 FPS'yle iyi iş çıkartan kart, birkaç ufak grafik detayını da aşağı çekerseniz size 50 FPS ve üzerini verebiliyor.

Peki, kartın güç tüketimi, sıcaklık ve ses seviyeleri ne durumda? Güç tüketimi noktasında biz kartın 160 watt'ları bulduğunu gördük. Bu da GTX 970 ve GTX 1080'den birkaç basamak daha yüksekte durduğunu gösteriyor. Ancak neredeyse dengede gibiler.

Sıcaklık noktası ise gerçekten de düşündürücü. AMD'nin referans tasarımda tek fanlı bir çözüm sunması, kartın serin çalışması için yeterli olmamış doğrusu. Biz testimiz süresince 80 derece dolaylarını gördük. Hatta yer yer kart 85 dereceleri buldu. Bu nedenle kartın yakında gelecek yüksek soğutma sistemine sahip modellerini edinmek daha mantıklı bir hareket olacaktır. Kartın boştayken ise 35 derece dolaylarında çalıştığı bilgisini de verelim.

Son olarak sesten de bahsedelim ve incelememizi noktalayalım. Boştayken 37 DBa sesle çalışan fan, kart yük altına girdiğinde ise sesi de yükselterek 42 DBa'e kadar ilerliyor. Bu neticede kartın yük altında gürültülü çalıştığını söyleyebiliriz.

Özetle

AMD, Radeon RX 480 ile gerçekten güzel bir işe imza atmış. Açıkçası AMD'nin kendisinden uzun zamandır beklenen sıçramayı bu kartla beraber yapabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar şu sıralar 4K çözünürlük ilgi çekiyor olsa da aslında pratikte halen oyuncular Full HD, olmadı 2K çözünürlüklerde yoğun olarak oyun oynuyorlar. RX 480'in de bu noktada 1000 TL civarı uygun fiyatıyla beraber kesinlikle tercih edileceği kanısındayız açıkçası. Kartla ilgili tek olumsuz düşüncemiz fazla ısınıyor olması. Bu noktada da üreticilerin özel soğutma sistemleriyle hazırlanacak RX 480 modellerini beklemenizi tavsiye ediyoruz. O zaman bu kart açıkçası tadından yenmez olacaktır.

Kimler Almalı

Özellikle Full HD ve 2K çözünürlükleri amaçlıyor ve uygun fiyata yüksek performanslı çalışan bir ekran kartı istiyorsanız AMD Radeon RX 480 size göre.

Alternatifleri

Eğer daha dar bir bütçeniz varsa MSI Nvidia GeForce GTX 960 modelini de gözden geçirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AMD Radeon RX 480
Ürün Markası AMD
CHIP Online Notu
91
Stream Processors 2304
Compute Units 36
Clock Speed (Base) 1120 MHz
Clock Speeds (Boost) 1266 MHz
Peak Performance 5.8 TFLOPS
Memory Size 8192 MB GDDR5
Memory Bandwitch 224 GB/s
Memory Interface 256 bit
TDP 150W
AMD FreeSync Var
DirectX 12 Var
Power Connectors 6-pin x 1
Connectors 3 x DisplayPort (1.4), 1 x HDMI (2.0b)
Okuyucu Yorumları