TP-Link EasyMesh İnceleme

Eğer evinizdeki internet hızından ve kapsama alanından şikayetçiyseniz, EasyMesh destekli TP-Link ürünleriyle bunu çözmek çok kolay. Bilmeyenler için tüm detaylarıyla anlatıyoruz...

CHIP Online Notu 90

Bildiğiniz gibi artık hepimizin elinde akıllı telefonlar var ve bunlarla evin içinde dahi devamlı etkileşim içerisindeyiz. Ev içinde hareket halindeyken görüntülü sohbet ediyoruz, film izliyoruz, online olarak oyun oynuyoruz veya en basitinden sosyal medyada geziniyoruz. Ancak ne yazık ki sadece modem ile Wi-Fi üzerinden kesintisiz bir bağlantı sürdürmek mümkün olmuyor. Zira modemden uzaklaştıkça ya bağlantımız kopuyor ya da kullanılamayacak derecede zayıf bir sinyalle karşılaşıyoruz. Elbette bunun çözümü basit; daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi, ev içinde kesintisiz bir ağ oluşturmanın en ideal yolu bir Mesh ağı oluşturmak.

Şimdi, “Mesh ağı oluşturmak” kulağa biraz zor bir iş gibi geliyor olabilir, ancak hiç de düşündüğünüz gibi değil. Bugün, daha önce hiçbir Mesh ağı oluşturmamış ve bu konuda çekinceleri olanlar için TP-Link’in EasyMesh destekli Archer AX55 Router’ı ve RE505X menzil geliştiricisi ile bir Mesh ağı nasıl oluşturulur en yalın haliyle anlatacağız.

TP-Link EasyMesh Nedir?

Öncelikle bilmeyenler için; EasyMesh’e birleşik bir ağ oluşturmak için birlikte çalışan birden fazla erişim noktası kullanarak mesh ağı oluşturmanın en basit yolu diyebiliriz. Bildiğiniz gibi bir router ve menzil genişletici kullanarak standart bir kurulum yaptığımızda A noktasından B noktasına geçerken sinyal gücünde iniş ve çıkışlar yaşayabiliyoruz. İşte EasyMesh bunu tamamen çözüyor. Bu arada bunu, EasyMesh destekli 2 Router kullanarak da yapabiliyorsunuz, ancak biz bugün bir router ve bir menzil genişletici üzerinden anlatacağız.

TP-Link EasyMesh Destekli Cihazlarla Mesh Ağı Nasıl Kurulur?

Mesh ağı oluşturmaya ilk olarak, TP-Link Archer AX55 gibi EasyMesh destekli bir yönlendiriciyi modeme bağlayarak başlıyoruz. Daha sonra modemden gelen Ethernet kablosunu yönlendiricinin internet portuna bağladıktan sonra, Google Play veya App Store’dan “TP-Link Tether” uygulamasını indiriyoruz. Tabii isterseniz uygulama yerine web tarayıcısını da kullanabilirsiniz, ancak uygulamanın kullanımı çok daha kolay olduğu için, bizim önerimiz en azından kurulumu uygulama üzerinden tamamlamanız.

Uygulamaya girdikten sonra, sağ üstteki “+” düğmesine basıp yönlendiricimizin türünü ve modelini seçiyoruz. Bu noktada uygulama, yönlendiriciyi nasıl bağlamamız veya nereye konumlandırmamız gerektiği gibi konularda oldukça yardımcı oluyor. Son aşamadaysa telefonun Wi-Fi ayarlarından yönlendiriciyle bağlantı kurduktan sonra “Bağlandım” seçeneğine tıkladığımızda işlem tamamlanıyor.

Bu noktadan sonra EasyMesh destekli RE505X menzil genişleticiyi uygun bir prize takıp, tplinkwifi.net veya 192.168.01 adresinden yönlendiricinin ayarlarına giriyoruz. Ardından önümüze gelen arayüzden “Advanced” kısmına tıklayıp soldaki menüden “EasyMesh” menüsüne girmemiz gerekiyor. Buraya ufak bir dipnot ekleyelim; eğer menüde “EasyMesh” yerine “OneMesh” yazıyorsa yönlendiricinizin yazılımı güncel değil demektir. Bunun için öncelikle “System” menüsünden yönlendiriciyi güncellememeniz lazım. Eğer yönlendiriciniz güncelse, EasyMesh menüsündeki “Add Satellite Devices” seçeneğine tıklayıp “TP-Link Extender”ı seçerek kurulum aşamasına geçebiliyorsunuz. Aslında kurulum aşaması dediğimiz çok basit bir şey. Menzil genişleticiyi EasyMesh ağına eklemek için ilk olarak yönlendiricideki, daha sonra menzil genişleticideki “WPS” tuşuna basmak yeterli oluyor. Hepsi bu kadar, artık evinizde yeni bir Mesh ağı oluşturdunuz.

TP-Link EasyMesh’in Avantajları Neler?

Şimdi, aranızda farklı odalara geçtiğinde menzil genişleticiye bağlanmak isteyip, Wi-Fi ağında göremeyince sorun olduğunu düşünenler olabilir. Merak etmeyin hiçbir sorun yok, EasyMesh’in güzel yanı zaten bu. Zira EasyMesh uyumlu cihazlar, tek bir Wi-Fi ağı adını paylaşıyor. Yani hareket ettikçe sürekli bağlantınızı değiştirmeniz gerekmiyor.

EasyMesh’in sağladığı bir diğer avantaj ise maliyet açısından oldukça uygun olması. Bildiğiniz gibi yeni bir ağ sistemi kurmak istediğinizde yüksek meblağlar harcamanız gerekebiliyor. Ancak EasyMesh ağı oluşturmak için kullandığınız modemin EasyMesh destekli olması bile gerekmiyor. Sadece bir yönlendirici ve menzil genişleticiyle tüm işi halledebiliyorsunuz.

Bununla birlikte oluşturduğumuz ağın kapsama alanı ve sunduğu hız zaten mükemmel. Sizin de ekranda gördüğünüz gibi sol tarafta modem, sağ tarafta oluşturduğumuz Mesh ağı üzerinden yaptığımız hız testleri var. Normal bağlantıda modemden uzaklaştıkça hızda sinyal azalmasıyla birlikte hızda düşüş yaşanırken, EasyMesh ağında en uzak noktada dahi operatörün sunduğu en yüksek hızı alabiliyoruz.

EasyMesh ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

TP-Link EasyMesh ve Deco Mesh Arasındaki Farklar Neler?

Bu arada sıkı takipçilerimiz daha önce incelediğimiz TP-Link’in Deco Mesh ürünleriyle EasyMesh’in farkının ne olduğunu merak edebilir. EasyMesh, biraz önce söylediğimiz gibi maliyet açısından daha uygun. Bununla birlikte, daha basit bir Mesh ağı kurmak isteyenlere hitap ediyor diyebiliriz. Deco ailesine ait ürünler ise daha gelişmiş bir kurulum sunuyor. Öyle ki Deco’lar, birden fazla bant yaratabiliyor, haftalık raporlar sunabiliyor ve daha sık güncelleme alıyor. Ayrıca seride Deco X50-Outdoor gibi dış mekanlarda kullanılabilen bir router modeli bile var. Bu sayede bahçenizde bile interneti evinizdeymişçesine kullanabiliyorsunuz. Tabii bir de tüm bunların ötesinde Deco ürünlerinin tasarım olarak daha şık durduğunu da söylemek lazım. Kısacası, ilerleyen zamanlarda daha üst seviye bir kuruluma geçmek istediğinizde Deco ürünlerine mutlaka göz atmanız gerekiyor.

TP-Link Archer AX55 ve RE505X Teknik Özellikleri Neler?

Şimdi, asıl konumuz bu olmasa da kapanışa geçmeden EasyMesh ağını oluşturduğumuz Archer AX55 ve RE505X’in özelliklerinden de kısaca bahsedelim -ki ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa TP-Link’in diğer ürünleri arasında kaybolmayın.

İlk olarak Archer AX55, Wi-Fi 6 standardında 5 GHz Bantta 2402 Mbps ve 2,4 GHz Bantta 574 Mbps hız sunuyor. Üzerinde biri WAN olmak üzere 5 adet Gigabit Ethernet girişi ve bir adet USB 3.0 bağlantı yuvası yer alıyor. Wi-Fi 6’nın en önemli özelliklerinden biri olan OFDMA teknolojisi sayesinde yönlendirici, aynı anda birden fazla yoğun uygulamayı sorunsuzca çalıştırabiliyor. Online oyunlar, 8K videolar, canlı yayınlar eşzamanlı olarak yapılabiliyor ve ağ performansı düşmüyor. Dışarıdan oldukça şık duran AX55, yüksek ısı emici özelliğine sahip kasa tasarımıyla da cihazı soğutabiliyor. Bu sayede ağ performansı her zaman maksimum düzeyde kalıyor. Elbette diğer TP-Link ürünlerinde gördüğümüz HomeShield güvenlik paketi AX55’de de mevcut. Antivirüs yazılımı, ebeveyn denetimleri, misafir ağı gibi özellikleri sunan bu paketin yanı sıra, yönlendirici en yeni güvenlik protokolü olan WPA3 desteğine sahip.

RE505X menzil genişleticinin ise sol yanında bir Ethernet portu bulunuyor ve bu port Gigabit desteği sunuyor. Yani cihazdan yayılan kablosuz sinyalini, Ethernet kablosu ile kablolu olarak da alabiliyorsunuz. RE505X, Wi-Fi 6 standardında, çift bant destekli ve toplamda 1500 Mbps teorik hız sağlayan bir cihaz olurken, bunun 1200 Mbps'ini 5 GHz frekansta, tipik olarak 300 Mbps'ini ise 2.4 Ghz frekansta sağlıyor.

Sonuç

Evet, EasyMesh hakkında aklınıza takılan tüm soruları cevapladığımızı düşünüyoruz. Eğer unuttuğumuz bir şey varsa veya aklınıza takılan herhangi bir şey olursa yorumlardan bize ulaşabilirsiniz. Göz atmak isteyenler için EasyMesh uyumlu TP-Link cihazlarının linkini de aşağıya bırakıyoruz. Buradan kendi ihtiyacınıza ve bütçenize göre daha kolay seçim yapabilirsiniz.

EasyMesh Uyumlu Cihazlar: https://www.tp-link.com/tr/easymesh/product-list/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TP-Link EasyMesh
Ürün Markası TP-Link
CHIP Online Notu
90