Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 İnceleme

Monster, 14. Nesil işlemci mimarisine sahip yeni oyuncu notebook’larıyla yepyeni güçlü bir alternatif sunuyor. NVIDIA GeForce RTX 4080 ekran kartı, Intel i9-14900HX işlemci, 5600 Mhz hızında bellekler ve daha fazlası tüm detaylarıyla incelememizde!

CHIP Online Notu 91
  • 14. Nesil Intel i9 İşlemci
  • Oyun performansı
  • Güçlü bileşenler
  • Güncel bağlantı seçenekleri
  • 165 Hz ekran
  • Sade ve şık tasarım
  • Ömür boyu bakım garantisi
Editörün Seçimi

Geçtiğimiz aylarda Intel 14. nesil işlemcilerini piyasaya sürdü. Bildiğiniz gibi bu işlemcilerin sadece masaüstü versiyonları değil mobil versiyonları da çıktı ve çoğu marka yeni notebook’larında kullanmaya başladı. Elbette yakından tanıdığımız ve takip ettiğimiz yerli teknoloji markası Monster Notebook da bu furyadan geri kalmayarak her zaman olduğu gibi yine güncelliğini koruyor. Bugün elimizde Monster’ın 14.nesil işlemci mimarisine sahip ilk ürünlerinden biri var; Monster Tulpar T6 V1.2.5 bugün bizlerle.

Evet, Monster Notebook yine “canavar” lakabını sonuna kadar hak eden bir notebook ile karşımızda. Notebook’un öne çıkan tek özelliği 14. nesil Intel işlemcisi de değil. Ekran kartından belleğine, ekran panelinden bağlantı noktalarına kadar her şeyiyle dört dörtlük bir cihaz. O nedenle üst seviye ve oyun performansıyla iddialı bir notebook arayanlar iyi dinlesin. Anlatacak çok şey var; vakit kaybetmeden hemen teknik kadroyla Tulpar T6 V1.2.5 incemesine başlayalım.

NVIDIA GeForce RTX 4080 Max-Performance Ekran Kartı Yetenekleri Neler?

Her şeyden önce bu laptop’u öne çıkaran en önemli bileşenlerden biri kuşkusuz ekran kartı. Zira içerisinde RTX 40 serisinin en güçlü ekran kartlarından biri olan RTX 4080 bulunuyor. Ancak buraya bir parantez açalım; bu RTX 4080 standart modellerden değil. Standart mobil RTX 4080’lerin maksimum güç tüketimi 150’yken bu RTX 4080’in maksimum güç tüketimi tam 175W. Bunun önemini daha önceki videolarımızda pek çok kez dile getirdik. Hatırlamayanlar için; bu değer ne kadar yüksek olursa oyunlardan alacağınız performans da aynı oranda yüksek oluyor. Dolayısıyla Tulpar T6 V1.2.5’teki versiyon oldukça üst seviye bir performansa sahip, yani bu versiyon için horsepower diyebiliriz. Üstelik bilgisayarda Mux Switch desteği de olduğundan grafik gücünün tamamı harici grafik kartı üzerinden alınabiliyor. Yani karşımızda gerekten at gibi bir bilgisayar var arkadaşlar. Az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz zaten, testlerde de göreceğiz; performansıyla fazlasıyla güçlü bir dizüstü bilgisayar olmuş.

RTX Nedir?

Öte yandan, bildiğiniz gibi NVIDIA’nın RTX teknolojisiyle oyun dünyası epey değişti. Artık hayatımızda “Işın İzleme ve DLSS adında teknolojiler var. Bunlardan Işın İzleme teknolojisi, oyunlarda fotorealistik grafikler için en önemli öğeler olan ışık, global aydınlatma, ışık saçan dokular ve gölge, yansıma ve çevresel perdeleme gibi ışığın hareketleri sonucu ortaya çıkan efektler gerçeğe çok daha yakın bir şekilde oyun dünyası içerisinde oluşturulan sanal ışınlar izlenilerek hesaplanıyor. Yani ışık ve ışık kaynaklı efektler simüle edilmiş oluyor ve karşımıza çok daha gerçekçi grafikler çıkıyor. Bunun da oyunlarda büyük etkisini görüyoruz ve böylece oyun dünyasında gerçeğe çok daha yakın bir deneyim sağlayabiliyoruz.

DLSS Nedir? DLSS 3.5 Yenilikleri Neler?

RTX ekran kartlarının avantajlarından biri de DLSS. Artık çoğunuz bunlara aşinasınız, hemen her bu tür videomuzda da dile getiriyoruz zaten ancak bilmeyenler için bu teknolojiyi tekrar açıklamak lazım, zira fazlasıyla önemli. DLSS teknolojisi, orijinal düşük çözünürlüklü görüntünün daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüsüne benzeyen bir görüntü üretmek için Derin Öğrenme tekniklerini kullanıyor. Yani bunun Türkçesi, siz çözünürlüğü aslında düşükte tutuyorsunuz ancak yapay zeka ekran kartına yük olmadan bunu yüksek çözünürlüğe dönüştürüyor ve böylece daha az güç ile daha kaliteli bir görsellik sağlanabiliyor. Üstelik DLSS’in yeni versiyonu 3.5 ile beraber her şey çok daha iyileştirilmiş durumda. DLSS 3.5, tamamen yeni kareler oluşturmak ve performansı artırmak için mevcut olan sisteme optik çoklu kare üretim bölümü ekliyor. Ayrıca görüntülerdeki gecikmelerin önüne geçmek için geliştirilen NVIDIA Reflex teknolojisini de sisteme dahil ediyor. Bu sayede rekabetçi oyunlarda daha kısa tepki süreleri ile avantaj sağlayabiliyorsunuz.

NVIDIA Broadcast Özellikleri Neler?

Elbette artık işin sadece oyun tarafı yok. YouTube ve Twitch gibi platformlarla artık herkes bir yayıncı. Bu laptop’taki ekran kartı bu noktada da yardımcı oluyor. NVIDIA Broadcast uygulaması sayesinde odanızı ufak bir stüdyoya dönüştürme imkanınız var. NVIDIA Broadcast, yapay zeka destekli ses ve görüntü efektleriyle hem canlı yayınlarınızda hem de çevrimiçi toplantılarınızda şahane özellikler sunuyor. Bu uygulama sayesinde arka plan gürültüsünü kaldırabiliyor, sanal bir arka planınızı oluşturabiliyor veya otomatik çerçeveleme yapabiliyorsunuz. Yani yayıncı iseniz ya da başlamayı düşünüyorsanız, artık yayın yapmak bu sayede daha kolay hale geliyor.

NVIDIA Omniverse ve Canvas Yetenekleri

Bitti mi, bitmedi. Bununla birlikte sanat, tasarım gibi yaratıcı alanlarda çalışan biriyseniz, NVIDIA Studio ekosistemi ve RTX ekran kartları sayesinde yaratıcı uygulamalarda yapay zekayla hızlandırılmış özelliklerden ve NVIDIA’ya özel Omniverse ve Canvas gibi ücretsiz uygulamalardan da faydalanabiliyorsunuz.

Bu arada hazır yapay zeka ve tasarımdan bahsetmişken, bilgisayarın Windows 11 yüklü şekilde geldiğini ve Copilot yapay zeka asistanına erişim sağlayabileceğinizi belirtelim. Ancak bunun için Ayarlar bölümündeki Windows Update kısmından Windows Insider Programı’na “Geliştirici” olarak katılmanız gerekiyor. Daha sonrasında görev çubuğunun en sağında yer alan Copilot düğmesi sayesinde tek tıkla kolayca kullanabiliyorsunuz. Copilot’un özellikle yaratıcı işlerde çalışanlar için avantajı gerçekten büyük. Tek bir cümleyle istediğiniz tasarımı istediğiniz stilde saniyeler içinde yaratabiliyorsunuz -ki hepside çok başarılı. Diğer taraftan yapay zeka asistanına metin oluşturma, kod yazma, çeviri yapma veya veri çekme gibi daha birçok işinizi yaptırabiliyorsunuz. En basitinden bir bilgiye ihtiyacınız olduğunda Google’a girmekle uğraşmak yerine her şeyi sorabilmek bile büyük kolaylık sağlıyor.

En Üst Düzey İşlemcilerden Biri: Intel Core i9-14900HX Özellikleri Neler?

Evet, tüm bunları anlattıktan sonra şimdi gelelim işlemciye. Tulpar T6 v1.2.5, Intel’in en üst düzey yeni işlemcilerinden biri olan i9-14900HX’i kullanıyor. Bu 14. Nesil Core HX serisinin amiral gemisi modeli, 8 performans ve 16 verimli olmak üzere toplam 24 çekirdeğe sahip. 24MB L3 önbellekli mobil işlemci, çift kanallı DDR5 belleği destekliyor. Performans odaklı çekirdekler çalıştığında 5.8GHz frekansa erişebilirken, verimlilik çekirdekleri 4.1GHz bandına ulaşabiliyor. Kısacası hem oyunlarda hem de performans gerektiren işlerinizde kullanabileceğiniz en iyi mobil işlemcilerden biri. Üstelik, Monster’ın işlemcide kullandığı sıvı termal macun sayesinde cihaz, katı termal macunlu sistemlere göre 9 dereceye kadar daha serin çalışıyor. Bu arada eğer manuel olarak sistemi tam performanslı şekilde çalıştırmak isterseniz güç düğmesinin yanındaki tuşa basarak performans değişimi sağlayabiliyorsunuz. Özellikle turbo modda fanlar oldukça güçlü çalışıyor ve bu sayede ısınma problemi olmuyor.

Diğer taraftan Monster, işlemci DDR5’i desteklediği için RAM tarafına da epey önem vermiş. Cihazın içinde DDR4'e göre yüzde 75 daha hızlı ve 2 kat daha fazla bant genişliği sunan 5600 Mhz hızında 16 GB DDR5 RAM bulunuyor. Ayrıca dilerseniz 64 GB’a kadar da yükseltebiliyorsunuz. Ancak kısa bir ekleme; RAM’ler 1 adet 16 GB ve 2 adet 16 GB olarak kullanıldığında 5600 MHz frekansta, diğer seçeneklerde ise 5200 MHz frekansta çalışıyor. Satın alma noktasında bunu da değerlendirmenizde fayda var. Depolama alanı olarak bizdeki versiyonda 1TB SSD bulunuyor. Notebook’ta 2 adet Gen4 SSD bulunduğundan bu kısmı da yine isterseniz genişletmek sizin elinizde.

Evet, siz de takdir edersiniz ki buraya kadar kağıt üzerinde her şey çok güzel gözüküyor. Ancak hiç şüpheniz olmasın, kullanım esnasında her şey çok daha iyi. Hazır elimizde böyle güçlü donanıma sahip bir laptop varken hem oyunlarla hem de kıyaslama testleriyle sistemi iyice zorladık. O yüzden gelin hızlıca yaptığımız testlerin sonuçları nasıl yakından bakalım.

Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 Test Sonuçları

Laptop’ta yer alan SSD, CrystalDiskMark testinde 4179 MB/s sıralı okuma, 2872 MB/s sıralı yazma performansı gösteriyor.

İşlemciyi test etmek için Geekbench’te gerçekleştirdiğimiz testte Intel Core i9-14900HX, tekli çekirdekte 2975, çoklu çekirdekte 15555 puan almayı başarırken, Cinebench’te 129 tekli, 1316 çoklu çekirdek skoruyla oldukça iyi sonuçlar sunuyor.

Hazır Cinebench skorlarına bakıyorken, ekran kartının buradaki GPU testinden 18347 skor aldığını da ekleyelim. Blender ve Furmark’ta gerçekleştirdiğimiz diğer ekran kartı kıyaslamalarında ise laptop, sırasıyla 5599 ve 9964 skor elde ederek gücünü bir kez daha kanıtlıyor.

Evet, şimdi gelelim oyunlara. Tulpar T6 V1.2.5 bizde olduğu süre boyunca pek çok oyunda da test ettik elbette. Hem ekran kartı hem işlemci ve diğer teknik bileşenler ışığında yağ gibi akan bir performans sağlayabildik. Elbette bunda ekranın 165Hz’lik tazeleme hızına sahip olmasının da avantajı var.

Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 Oyun Performansı Nasıl?

Evet, oyun testlerine geçtiğimizde önceliğimiz elbette DLSS 3.5 desteği olan oyunlar oldu. Test ettiğimiz tüm oyunlarda grafik ayarlarının en yüksekte olduğunu belirtelim. İlk olarak Cyberpunk 2077’de DLSS kalite modundayken aldığımız fps 60-70 iken, DLSS’i performans moduna çektiğimizde 100 civarı bir fps elde ettik.

İkinci oyunumuz Marvel's Spider-Man: Miles Morales’te DLSS kalite modundayken fps 100-110 civarı olduğundan performans moduna alma ihtiyacı duymadık. Üstelik ayarlardan Frame Generation’ı aktifleştirirseniz fps 180-190’lara kadar çıkarak daha akıcı bir performans sağlayabiliyor.

Diğer oyunumuz God of War’da ise DLSS kalite modunda 150, performans modunda 180-190 arası bir fps değeri ile yağ gibi akıp gidiyor.

Rekabetçi oyunlardan vazgeçemeyenler için Counter Strike 2 ve PUBG testlerini de unutmadık. Counter Strike 2’de aldığımız fps ortalama 300 fps oldu. PUBG’de ise 150-160 civarı yer yer değişen kare hızları elde ettik. Elbette bunlar rekabetçi oyunlar olduğu için kendinize göre optimize ettiğinizde çok daha yüksek fps’lere ulaşabilmek mümkün. Ancak bu haliyle bile her şey son derece akıcı.

Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 Ekran Özellikleri ve Tasarım Detayları

Evet, gördüğünüz gibi performans konusunda Tulpar T6 V1.2.5 oldukça yetenekli. Ancak az önce söylediğimiz gibi bu oyun deneyimini bize yaşatan ekranın kalitesi de pek tabii önemli. Tulpar T6’nın ekranı her açıdan güzel bir deneyim sağlıyor. 16 inç boyutundaki geniş ekran, 16:10 orana ve 2560x1600 piksel çözünürlüğe sahip. Keskinliği yüksek ve canlı bir ekran olduğunu söyleyebiliriz. Zaten sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsadığından renklerin canlı durmaması garip olurdu. Ayrıca 165 Hz’lik yenileme hızı da gerek oyunlarda gerekse günlük işlerde hem akıcı bir deneyim sağlıyor hem de gözü rahatsız etmiyor. Öte yandan ekran mat IPS olduğundan yansıma gibi dertler de yok. Her açıdan okunabilirlik iyi ve her türlü ışık koşulunda kullanıma uygun.

Tulpar T6, sunduğu yüksek çözünürlüğün yanında ince çerçeveleriyle beraber dolu dolu bir panel deneyimi sunuyor. Logonun bulunduğu alt çene kısmı dışındaki çerçeveler bir oyun laptop’una göre epey ince. Genel anlamda Monster tasarım çizgisini bu modelde de bozmamış; gayet sade ve şık. Yeri gelmişken üst çerçevedeki kameradan da bahsetmeden geçmeyelim. Zira bu kamera yüz tanıma özelliğine sahip. Yani Windows Hello desteği ile hızlıca bilgisayarda oturum açabilirsiniz.

Tulpar T6’nın 4 bölge aydınlatmalı klavyesi ise N-key rollover ve Anti-Ghosting özelliğine sahip. Ayrıca tek aydınlatma klavyede değil, Monster fan çıkışlarının her birine de fazladan RGB LED’ler eklemiş. Bu noktada RGB severlerin fazlasına hoşuna gideceğine eminiz.

Laptop’ın bağlantılarına baktığımızda güncel teknolojilerle desteklenen bir cihaz görüyoruz. Cihazda toplamda 3 adet USB-A bulurken bir tane de USB-C portu bulunuyor. Üstelik Thunderbolt ve PD (Power Delivery) destekleri de mevcut. HDMI, Ethernet ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı gibi standart girişler de arka tarafa konumlandırılmış durumda.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Tulpar T6 v1.2.5, oyuncular ve güçlü performans arayan kullanıcılar için tam aranan özelliklere sahip. Üst seviye donanımıyla birlikte hiçbir eksiği yok desek yeridir. Tüm bunların yanında Monster’ın ömür boyu ücretsiz bakım garantisi de ekstrası. Ömür boyu ücretsiz bakımın içerisine klavye, ekran ve fan temizliğinden termal macun değişimine kadar her şey dahil. Ayrıca Monster, eğer memnun kalmazsanız 15 gün içinde koşulsuz iade hakkı da sunuyor. Ek olarak, ilk 30 gün içinde ekranda 1 adet dahi ölü piksel çıksa birebir panel değişimi yapılıyor. Ölü piksel bir yana, sizin hatanız sonucu bilgisayarda bir arıza meydana gelme ihtimaline karşı da Monster, kullanıcı kaynaklı tüm hatalar için 4 farklı Tamamlayıcı Garanti seçeneği sunuyor. Anlattıklarımız dışında aklınıza takılan herhangi bir şey olursa, web sitesindeki Dijital Mağaza üzerinden müşteri temsilcisiyle her konuda iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5
Ürün Markası Monster
CHIP Online Notu
91
USB-A 3.2 Gen1 2 adet
USB-A 3.2 Gen2 1 adet
USB-C 3.2 Gen2 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Pro
İşlemciIntel Raptor Lake Refresh Core i9-14900HX
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2560 x 1600 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 4080 Max-Performance
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD2000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 6E
Kart OkuyucuYok
Ağırlık2.5 kg kg