Tesla, sürücü destek sistemi Full Self-Driving (Supervised) için Avrupa’daki ilk onayı aldı. Süreç Hollanda ile başladı.
Şirketin Avrupa kolu, sistemin Hollanda’da onaylandığını ve yakında kullanıma açılacağını açıkladı. Ülkenin araç denetim kurumu RDW de bu bilgiyi doğruladı.
Testler uzun sürdü
RDW, sistemi hem test pistinde hem de gerçek trafikte uzun süre denedi. Bu süreç bir buçuk yıldan fazla sürdü.
Kurum, yapılan incelemeler sonunda sistemin yol güvenliğine katkı sağladığını belirtti.
“Kendi kendine sürüş değil”
RDW önemli bir noktaya dikkat çekti. Bu sistem tam otonom değil.
Direksiyon başındaki kişi hâlâ sorumlu. Sürücü her an kontrolü elinde tutmak zorunda.
Avrupa için kapı açıldı
Bu onay, Tesla’nın Avrupa’daki ilk resmi izni oldu.
RDW’ye göre bu gelişme, sistemin ileride diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de kullanılmasının önünü açabilir. Avrupa Birliği içinde yayılma ihtimali var.
Tesla, 2024’te paylaştığı yol haritasında Avrupa ve Çin gibi pazarlara açılmayı planladığını açıklamıştı.
Güvenlik soruşturmaları sürüyor
Öte yandan sistem tartışmalardan uzak değil.
National Highway Traffic Safety Administration, FSD ile ilgili birden fazla güvenlik incelemesi yürütüyor. Son soruşturma, özellikle görüşün düşük olduğu durumlarda yaşanan kazalara odaklanıyor.
Bu kazalar arasında “supervised” yani sürücü gözetimli kullanım da yer alıyor.