18 yaş altı e devlet şifresi alabilir mi? e-Devlet şifresi alma yaşı ne?

18 yaş altı e devlet şifresi alabilir mi? e-Devlet şifresi alma yaşı ne? soruları internette sık arananlar arasında. Bu makalede bu soruların yanıtlarına bakıyoruz.

18 yaş altı e devlet şifresi alabilir mi?

Türkiye'de e-Devlet kapısı 18 Aralık 2008'de vatandaşların ve şirketlerin internet üzerinden sunulan kamu hizmetlerine tek noktadan ve güvenle erişmesi amacıyla kuruldu. Sisteme www.turkiye.gov.tr adresinden giriliyor. e-Devlet, devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması anlamına geliyor. Bugün e-Devlet'te sorgulama, başvuru, belge üretme, bilgi alma, ödeme, abonelik gibi
farklı hizmet türleri sunuluyor. Ekim 2021 itibarıyla sistemde 56.7 milyon kayıtlı kullanıcı vardı.

e-DEVLET ŞİFRESİ ALMA YAŞI NE?

Peki, 18 yaş altı e devlet şifresi alabilir mi? e-Devlet şifresi alma yaşı ne? 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları e-devlet şifresi alabiliyor. Bu konuda yapılan açıklama şöyle:

  • 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğini (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi) ibraz ederek şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla (vekalette e-Devlet Şifresi almaya yetki olduğuna dair ibare bulunmalıdır) başvuru yaptıklarında PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden e-Devlet kapısı şifrelerini alabilirler.

  • Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-Devlet Kapısı şifresi temin edebilirler.

  • Bu durumlar haricinde başkaları adına şifre alınması mümkün değildir.

KİMLER E-DEVLET ŞİFRESİ ALABİLİR?

  • 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,

  • Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları),

  • Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabiliyor.