20 kat hızlı tarayıcı için bir araya geldiler

Apple, Google, Microsoft ve Mozilla geleceğin web tarayıcısı için harekete geçti!

20 kat hızlı tarayıcı yolda!

Apple, Google, Mozilla ve Microsoft, geleceğin web tarayıcısını oluşturmak üzere bir araya geldiler. WebAssembly (veya wasm) projesi kapsamında web tarayıcılarında kullanılacak ve 20 kat daha yüksek performans sağlayacak bir bytecode oluşturulması öngörülüyor.

Dört firmanın oluşturacağı bytecode (insanlar tarafından okunabilen programlama dillerinin aksine, web tarayıcılarının okuması daha kolay tanımlamalardan oluşan dil), yapılacak geliştirmeler sayesinde web uygulamalarının normal uygulamalar kadar hızlı çalışabilmelerini sağlayacak. Web tarayıcıları bugün kodları yorumlamak, sayfalardaki dinamik içerikleri ve formları sunabilmek için JavaScript'ten faydalanıyorlar. Bu işlevlerin yükleme sürelerinde asm.js yoluyla bazı geliştirmeler yapılmıştı, ancak .NET gibi bytecode tabanlı sistemler daha yüksek performans sunabiliyor.

WebAssembly hemen yaygınlaşmayacağından geliştiriciler, aradaki boşluğu wasm'yi Mozilla'nın yaygın desteğe sahip asm.js'sine dönüştüren bir script sunmayı amaçlıyorlar. WebAssembly henüz ilk günlerinde, ancak arkalarındaki büyük firmalar sayesinde gün ışığına çıkması çok uzun sürmeyebilir.

Okuyucu Yorumları