2008'in cep telefonu modası!

2008 yılında cep telefonu dünyasında tasarım açısından hangi özellikler öne çıkıyor? Araştırdık...

2008'in telefonları

11 Şubat Pazartesi günü "Mobile World Congress" mobil dünya kongresi Barcelona'da yapılacak. Yılın son moda tasarımları da bu en önemli cep telefonu fuarında görücüye çıkacak- ama biz şimdiden bu tasarımlara bir göz atalım.

Cep telefonu seçmek eş seçmeye benzer. Asıl olan özdeki değerlerdir ama yinede ilk bakışta önemli olan tek şey dış görünüştür. Elinizi kalbinize koyun: Son derece iyi özelliklere sahip ancak çantanızdan çıkartmak zorunda kaldığınızda yüzünüzü kızartacak bir cep telefonunuz olsun ister miydiniz?

Cep telefonu üreticileri kullanıcıların zevkine uygun olsun diye telefonlarının tasarımlarına çok büyük meblağlar harcıyorlar, moda araştırmacılarını angaje ediyorlar ve tanınmış etiketlerle birlikte hareket etmeye özen gösteriyorlar.

Geçtiğimiz yıl incelik ön plandaydı. Cep telefonu ne kadar ince ise o kadar iyi. Bugünlerde ise vitrinlerdeki birçok model 1 santimetreden daha ince. Bu ince telefonların pillerinin çok ta yeterli olmayışı ve işe yarar ekstralar için, mesela kamera lens koruyucusu için yeterli alanlarının bulunmayışı ise o kadar da önemli değil.

Peki bu yıl cep telefonu modası nasıl görünüyor? Piyasaya daha da ince cep telefonlarının geleceği kesin bir gerçek olmakla birlikte kesin olan bir diğer konu başka son moda tasarımlara da 2008'de yeni modellerde sıkça rastlanacağı. Bu tasarımların sizin hoşunuza gidip gitmeyeceği ise tamamen zevk meselesi.

Dokunmatik ekranlar

Dokunmatik ekranlar
Motorola RAZR2 V9: Dokunmatik-Açılır Kapanır Kapaklı

En güzel cep telefonu unvanı için yarışacak üreticiler dokunmaya duyarlı ekranlar sunmak zorundalar. Tuşlar ve kısayol tuşları da bu sayede tarihe karışıyor.

iPhone'dan önceki dokunmatik ekranlılar genellikle Business cep telefonları olarak üretilmişlerdi. Apple moda cep telefonları ile dokunmaya duyarlı ekranlar daha basit olan cep telefonları için de kullanılabilir hale geldi. Ve 2008'de de piyasada hep daha fazla dokunmatik ekranlı modeller bulunacak. Mucize değil: Kocaman ekranları ile cep telefonlarının görünüşleri daha değerli hale gelecek.

Ekranlar hemen hemen cep telefonunun tüm yüzeyini kaplıyorlar. Hatta artık kapaklı telefonlar da kendilerini dokunmaya duyarlı dış ekranlara hazırlıyorlar.

Tuşsuz ve az düğmeli

Tuşsuz ve az düğmeli
Kısayol tuşları: Ne kadar az olursa o kadar iyi.

Dokunmatik ekranlar ve onların sanal klavyeleri gerçek numara tuşlarının yerlerini alıyorlar. Üreticiler kısayol tuşlarında da oldukça cimriler. iPhone'un sadece bir tane home düğmesin dışında başka hiçbir tuşu yok. Samsung yeni modeli SGH-F490' da tam tamına üç adet sensör tuşu sunuyor.

Bazı ara modeller ise ne dokunmatik ekrandan ne de klavyeden vazgeçmek istemiyorlar: HTC Touch Dual yada Samsung SGH-F700 Qbowl gibi cep telefonları için büyük dokunmatik ekranın altındaki dışa çekilebilen bir klavye yeterli oluyor.

Gümüş ve Metal

Gümüş ve Metal
LG Prada: Siyah yerine gümüş.

2006'da Apple renkli beyaz cep telefonları son derece modaydı. Bir yıl sonra ise hepsi mutlaka siyah olmalıydı.

Ve 2008? Şimdi baskın renkler metalik olanlar. En ucuzundan en pahalısına kadar tüm teknik gümüş renkli telefonların içine yerleştiriliyor. Ve daha çok dikkat çekmeyi sevenler metalik mavi yada pırıltılı yeşili tercih ediyorlar. Çoğunlukla plastik de olsa: Metal renkler zarif bir alüminyum görünüm kazandırıyor.

İpek Özdemir
CHIP Online

Okuyucu Yorumları