2022 yılında aşk dolandırıcılığının maliyeti ABD’de 1,3 milyar dolara ulaştı

Dolandırıcıların para ya da fotoğraf isteme yöntemi yerini romantik dolandırıcılığa bıraktı. Dijital güvenlik şirketi ESET, sevgililer günü öncesinde uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

2022 yılında aşk dolandırıcılığının maliyeti ABD’de 1,3 milyar dolara ulaştı

Mesajlaşma uygulamalarını kullanan kişi sayısı 2023 yılında 3,3 milyarı aştı. En çok kullanılan uygulamalar arasında WhatsApp, Facebook Messenger ve WeChat geliyor. Dolandırıcılar bu platformlara para ya da veri aşkıyla bakıyor. Mesajlaşma uygulamaları diğer tehditlerin yanı sıra hem kimlik avı hem de çevrimiçi aşk dolandırıcılığı için bir platform haline dönüşüyor.

2019'dan 2022'ye kadar ABD Federal Ticaret Komisyonu'na bildirilen aşk dolandırıcılığına atfedilen kayıp miktarı 493 milyon dolardan 1,3 milyar dolara yükselmiş durumda. 2022'de aşk dolandırıcılığı nedeniyle para kaybettiğini söyleyenlerin yüzde 59'u, ilk iletişim platformlarının sosyal ağlar ve mesajlaşma uygulamaları olduğunu belirtiyor.

Dolandırıcılık yöntemleri değişiyor

Genel dijital güvenlik farkındalığının artmasıyla birlikte dolandırıcıların taktikleri de değişime uğramış durumda. Dolandırıcılar, bağlantı kurdukları kişilere "Hadi gidip başka bir yerde sohbet edelim." diyerek, kurbanları, üçüncü taraf uygulama mağazalarında veya web sitelerinde sunulan yeni ve bilinmeyen bir uygulamaya yönlendiriyor. Bu sayede kullanıcının akıllı telefonundaki özel verileri okuyabilen casus araçların indirilmesi sağlanıyor.

Romantik ilişki dolandırıcılıkları nasıl işliyor?

Dolandırıcılar, ilk etapta arkadaşlık sitelerinde sahte kimliklere bürünüyor. Sonrasında yalnız gördükleri kişilerle arkadaş olarak, bu kişilerle yakın bir ilişki kuruyor ve bu kişilere evlilik teklifinde bile bulunabiliyor. Ancak kısa süre sonra para veya kullanabilecekleri yeni bir banka hesabı açmalarını isteyebiliyor. Dolandırıcılar, bu hesapları kullanarak romantik ilişki kurbanını bir para kuryesine dönüştürmeyi hedefliyor.

Romantizm dolandırıcılığının kırmızı bayrakları nelerdir?

Buluşmadan kaçınmak için bahaneler uydurmak: Dolandırıcı, defalarca bunu yapmaya istekli olduğunu belirtmesine rağmen yüz yüze görüşmekten kaçınır.

İşler çok hızlı ilerliyor: Yeni "partneriniz" sadece birkaç gündür sohbet ediyor olmanıza rağmen derin bir ilgi/şefkat ve belki de yakınlık arzusu yaşadığını belirtir.

Para istemek: Romantik dolandırıcılar genellikle neden bir an önce paraya ihtiyaç duyduklarına dair yürek parçalayıcı bir hikayeyle gelirler. Ayrıca borçlarını faiziyle ödeyebilecek ancak "şu anda fonlarına erişemeyen" zengin insanlar olarak da kendilerini lanse edebilirler.

Güvenli iletişimden ayrılmak: Dolandırıcı, doğrudan iletişim kurmak için bir arkadaşlık hizmetinden veya sosyal medya sitesinden ayrılmanızı isteyebilir. Dolayısıyla yalnızca katı uygulama inceleme politikalarına sahip güvenilir uygulama mağazalarını kullanmak dolandırılma ihtimalinizi azaltır.

Korunma yöntemi olarak ne yapmalı?

Kötü amaçlı bir uygulama indirmiş olmanız durumunda, telefonunuzda güçlü bir antivirüs yazılımı bulundurmanız en iyi korunma yöntemlerinden biri. Bu, özellikle uygulamanın tamamen işlevsel olduğu ve herhangi bir belirgin kırmızı bayrak göstermediği durumlarda yararlı olabilir. Bu bağlamda ESET Mobile Security (EMS), yükleme gerçekleşmeden önce indirme işlemi sırasında tehditleri algılayabildiğini ve engelleyebildiğini iddia ediyor. EMS, var olan uygulamaları taramak için de kullanılabiliyor.