23 yıl önce o da Titanik enkazına takılmıştı: Orada neler olduğunu anlattı

Titanik'in enkazını ziyaret etmek için dalan ve kaybolan denizaltı 'Titan'daki 5 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. BBC ise benzer bir araçla 2000 yılınd Atlas Okyanusu'nda benzer bir dehşet yaşayan ABD’li gazeteci Michael Guillen'le konuştu.

23 yıl önce o da Titanik enkazına takılmıştı: Orada neler olduğunu anlattı

O dönem ABC televizyonunun bilim editörü olan Guillen, o gün orada yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

# Titanik batığından haber yapan ilk gazeteci bendim. Dolayısıyla, doğal olarak çok heyecanlıydım” diyor. Dalışta ortağım Brian ve Rus pilot Viktor ile birlikte araştırma gemisinden küçük bir denizaltıyla suya daldık.
# Titanik batığının pruvasını dolaşırken “her şey yolundaydı” ve ekip biraz ilerideki geminin kıç kısmına gitmeye karar verdi.

ÇOK HIZLI BİR SU AKINTISINA KAPILDIK

# Kıç kısmına yaklaşırken, çok hızlı bir sualtı akıntısına kapıldık. Geminin ‘dev’ pervanesine sıkıştık. Birden bir çarpışma oldu. Sonra enkaz parçaları, Titanik’in paslı enkaz parçaları üzerimize düşmeye başladı. Hemen o anda sıkıştığımızı anladım. Eski bir Rus Mig savaş uçağı pilotu Victor denizaltıyı sıkıştığı yerden kurtarmaya çalıştı.

SANKİ ARACIN ÇAMURA SAPLANMASI GİBİ

# Sanki aracınızın çamura saplanması gibi. İleri, geri, ileri, geri gidiyor, kendinizi kurtarmaya çalıyorsunuz. Hepimiz sessiz kaldık. Victor’u rahatsız etmek ya da dikkatini dağıtmak istemiyorduk. Bir kriz yaşadığımızı biliyorduk, o yüzden sessiz kaldık
# Nihayet denizaltı “Viktor’un kabiliyeti sayesinde” sıkıştığı yerden çıkmayı başardı. Şanslıydık. Neredeyse bir saat sıkışmış halde kaldık. Ben ise bu sürede aklımda bütün vedalarımı yaptım. Aklıma gelen şu düşünceyi asla unutmayacağım: ‘İşte senin de sonun bu olacakmış’. Ama sonunda bir şeylerin değiştiğini hissettik. Yüzmeye başladığımızı anladık.
# Yüzeye dönmemiz 2.5 saat sürdü.

KRİZ DURUMUNDA YAŞANAN SARSICI OLAY

# Bir kriz durumunda başka birinin başına gelen gerçek bir hikayeyi dinledik. İlk içgüdüsü denizaltının kapağını açmaya davranmak olmuş. Çünkü aşağıda mahsur kaldığınızda ilk tepkiniz ayağa kalkmak, hemen üstteki kapağa uzanmak ve bu yolla kurtulacağınızı düşünmek. Bu kişi de panikle bunu yapmış ama tabi böyle kendi sonunu hazırlamış. Müthiş su basıncı altında bunu yaparsanız tek gereken bir çatlak, su içeri girer. Jilet gibi bir şey, sizi ikiye böler.
# Denizaltında böyle bir şey yapmaktan kaygılıydım. Dolayısıyla duyularımı açtım. Panik yapmadım ve denizaltında panik yapabilecek herkesi yere indirmeye kararlıydım.