4K akış yapmaya izin veren H.265 onaylandı

4K çözünürlüğünün "düşük hızlı" internet bağlantılarına bile ulaşması için en önemli adım atıldı!

4K'nın internet yolu açıldı!

Geniş bant internet bağlantısı üzerinden 4K çözünürlüğünde video akışı yapmaya izin verecek yeni video biçimi, ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından onaylandı.

High Efficiency Video Coding (Yüksek Verimli Video Kodlama, HEVC) olarak da tanınan H.265, düşük bant genişlikli ağlarda bile yüksek kalitede video akışı yapmayı amaçlıyor. H.264'ün halefi olan yeni codec, bugün gerekli olan bit sayısının yarısıyla 1080p video akışı yapmaya izin veriyor. H.265 ile 4K akışının 20-30Mbps hızlarında bile mümkün olacağı söyleniyor. 20-30Mbps, belki çok "düşük" bir hız değil; ancak sanırız ulaşılamayacak kadar yüksek bir hız da değil.

Bununla birlikte yeni biçimin onaylanmış olması, çok yakın zamanda videoların küçüleceği anlamını taşımıyor. Sene sonuna dek yazılım tabanlı çözücüler yayınlanacak olsa da codec'in çip ve donanımlara girmeden yayılması beklenmiyor. Tahminlere göre H.265 destekli ilk cihazların piyasaya sürülmesi, 12-18 ay sürebilir.

H.265 destekli ilk cihazların ortaya çıkmasının ardından, bu biçimi kullanan içeriklerin de hızla artmasını bekleyebiliriz. iPad'in çıkışıyla beraber H.264'ün kullanımı, yüzde 10'lardan 3 senede yüzde 84'ün üzerine çıkmıştı.

Okuyucu Yorumları