5G Nedir; Ne İşimize Yarayacak?

5G, tahminlere göre 2020 yılında yeni telefonlarla birlikte hayatımıza girecek. Peki bize faydası ne olacak?

5G nedir; ne işimize yarayacak?

ABD'de AT&T gibi mobil sağlayıcılar, "5G Evolution" gibi adlar altında şimdiden 5G dağıtmaya başladıklarını iddia ediyorlar. Ancak size küçük bir uyarımız var: Bu 5G, beklediğiniz 5G değil. 5G yakın bir gelecekte gerçeğe dönüşecek, ancak bazı firmaların şu anki "5G bağlantı" iddiaları, kullanıcıları kandırmaya yönelik açık bir yalandan başka bir şey değil.

5G kandırmacası ABD'de son zamanlarda öyle bir hal aldı ki, Birleşmiş Milletler işe el atmak durumunda kaldı. AT&T'nin ve Verizon'un 5G iddiasıyla dağıttığı bağlantı, 4G teknolojisini 4x4 MIMO gibi teknolojilerle hızlandırıyor ancak bunlar, hızı 5G'ye yetiştirmiyor. Üstelik 5G, sadece hızdan ibaret bir yenilik de değil.

5G Nedir?

5G Nedir?

5G'nin final tanımlamaları henüz yapılmadı ancak ITU, 5G performans gereksinimleriyle ilgili birkaç anahtar konuda bir fikre varmış durumda. Bunlar arasında konuşma sırasında bağlantının kopmaması, düşük gecikme süreleri, pil verimliliği ve 500km/saat hızında düzgün çalışabilme (örneğin hızlı trende) var.

5G Ne Kadar Hızlı?

5G, gerçek dünyada 100Mbps (saniyedeki megabit sayısı) indirme ve 50Mbps karşıya yükleme hızları sunacaklar. Bu, saniyede 12MB veri indirebileceğiniz anlamına geliyor. 100Mbps hızla bir saatlik, HD çözünürlüğündeki bir Netflix filmini, dört dakikada indirebileceksiniz.

ITU, "tepe veri oranı" ile "deneyimlenen veri oranı" arasına ayrım yapıyor. 5G, teoride 20Gbps hızlara ulaşabiliyor ancak Nokia ve Samsung, laboratuvar ortamında sırasıyla ancak 10Gbps ve 7,5Gbps hızlarına ulaşabildiler.

Sonuç olarak 5G, çok ama çok hızlı bir bağlantıyı telefonunuza getiriyor.

5G Telefonlar ve Ağlar Ne Zaman Kullanılabilecek?

5G'nin tüketicilere ulaşmasının 2020'yi bulacağı tahmin ediliyor. 5G uyumlu cihazlar, Intel ve Ericsson yöneticilerine göre ilk olarak 2019'da ABD'ye gelecek. ITU ise 2018-2020 yıllarını "teknolojinin belirleneceği" periyod olarak tanımlıyor, yani henüz yapılacak değişiklikler olabilir.

2020 tahmini ise mobil ağ nesilleri arasında geçen sürelere dayanıyor. 1G 1982'de, 2G 1991'de, 3G 2000'lerde, 4G ise 2010'larda hizmet vermeye başlamıştı.

5G'nin Ne Gibi Avantajları Var?

5G'nin Ne Gibi Avantajları Var?
  • Tüketiciler için 5G'nin faydaları hissedilir olacak. İşte bu faydalardan bazıları:
  • Daha hızlı indirme ve karşıya yükleme.
  • Daha iyi videolu görüşme, özellikle hareket halindeyken.
  • Telefonlarda daha iyi pil ömrü.
  • Çok daha iyi artırılmış gerçeklik.
  • Yeni mobil sanal gerçeklik deneyimleri.
  • Giyinebilir teknolojilerde yapılacak geliştirmeler. Her adımınızı izleyen fitness bantları gibi.
  • Daha çok Nesnelerin İnterneti cihazı.
  • Düşen gecikme süresi sayesinde daha iyi sürücüsüz otomobiller.
Okuyucu Yorumları