80 yıl önce öldü ve gömüldü, kim olduğu şimdi ortaya çıktı

2. Dünya Savaşı'nda esir düşerek Japonya'da bir esir kampında kimliği belirsiz şekilde gömülen ABD askeri, 80 sene sonra kimliğine kavuştu.

80 yıl önce öldü ve gömüldü, kim olduğu şimdi ortaya çıktı

İkinci Dünya Savaşı, 75 milyon insanın ölümüyle sonuçlandı. Bu sayı o zamanki dünya nüfusuyla karşılaştırınca, dünya nüfusunun %4'ünün doğrudan savaştaki çatışmalar nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu sayıya, savaşın neden olduğu yokluklar nedeniyle açlıktan, ilaçsızlıktan, bakımsızlıktan ölen milyonlarca çocuk, bebek, yaşlı veya hasta insan dahil değil. Bu on milyonlarca insanın hiçbirinin tarihte ismi bile geçmiyor.

ABD'nin Pasifik cephesinde savaşırken esir düşen ve sonra Japonya'da bir esir kampında ölen, kimliği tanımlanamamış bir askeri ise, aradan geçen 80 senenin ardından adli tıp uzmanlarınca teşhis edilebildi.

Bilim insanları mezardaki askerin, Illinois'ten 1. Sınıf Er Harry Jerele olduğunu tespit etti. Asker, Filipinlerde zatürreye yakalanarak hayatını kaybetmişti ve Japon askerleri tarafından toplu bir mezara gömülmüştü.

Bu mezar 2020 yılında açılmış ve adli tıp uzmanları kalıntılar üzerinde detaylı DNA çalışmaları yapmıştı. Sonunda gömülen askerlerden birinin Harry Jerele olduğu tespit edildi. Şimdi askerin naaşı ABD'de uygun bir askeri törenle, askeri mezara nakledilecek.

Askerin hayatta kalan tek akrabası ise torunu. Annesinin ve anneannesinin, 80 yıldır kayıp olan dedesinin bulunduğu bugünü görmelerini istediğini diyerek, duygularını dile getiriyor.