ABD Başkanı Joe Biden'ın amcasını yamyamlar yemiş olabilir mi?

ABD medyası bugün bu soruyu tartışıyor. Nedeni ise ABD Başkanı Joe Biden'ın sözleri... İşte o sözler ve yaşanan tartışma.

ABD Başkanı Joe Biden'ın amcasını yamyamlar yemiş olabilir mi?

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada bir savaş savaş kahramanı olan amcası teğmen Ambrose J. Finnegan'ı bulunduğu uçağın İkinci Dünya Savaşı'nda Papua Yeni Gine üzerinde düştüğünü ve yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. Amcası vefat ettiğinde 1 yaşında olan Biden, ABD Ordusu Hava Kuvvetleri'nde ikinci teğmen olan amcasının içinde bulunduğu uçağın 1944'te Yeni Gine kıyılarına düştüğünü belirtti. Biden, amcası hakkında "cesedini asla bulamadılar çünkü eskiden Yeni Gine'nin o bölgesinde gerçekten çok fazla yamyam vardı" dedi.

ABD ve DÜNYA MEDYASI NE DİYOR?

Ancak bu açıklama dünya medyasında kaşların kalkmasına neden oldu. MSNBC'ye göre araştırmacılar Melanezya bölgesinin bazı bölgelerinde yamyamlık uygulamalarını belgeledi ancak Biden'ın sözlerini doğrulayan bir veri yok. Çünkü, Pentagon kayıtlarına göre durum farklı. Bu kayıtlara göre Biden'ın amcasının bulunduğu uçak bilinmeyen nedenlerden dolayı okyanusa inmek zorunda kaldı. Aralarında Finnegan'ın da bulunduğu üç kişi "batan enkazdan çıkmayı başaramadı. 1 kişi ise kurtarıldı. MSNBC bu konuda "Biden'ın amcasının kalıntılarının bulunamadığına dair iddiası resmi askeri kayıtlarla uyumlu olsa da, yamyamlıkla ilgili ayrıntılar uyumlu değil. Biden'ın amcasıyla ilgili hikayesindeki yamyamlık detayı bir miktar kanıtlanmamış aile bilgisi olabilir" yorumunu yapıyor.

PENTAGON KAYITLARINA GÖRE...

ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki DPAA'da yer alan bilgilere göre ise 14 Mayıs 1944'te bir A-20 havoc üç kişilik mürettebatı ve bir yolcusuyla, Yeni Gine'deki Nadzab Havaalanı'na gitmek üzere havalandı. Bu açıklamaya göre uçak Yeni Gine'nin kuzey kıyısı açıklarında okyanusa iniş yapmak zorunda kaldı. Her iki motor da alçak irtifada arızalandı ve uçağın burnu sert bir şekilde suya çarptı. Üç kişi batan enkazdan çıkmayı başaramadı ve kazada kayboldu. Bir mürettebat üyesi hayatta kaldı ve yoldan geçen bir mavna tarafından kurtarıldı. Ertesi gün havadan yapılan aramada kayıp uçağın ya da mürettebatın izine rastlanmadı. Teğmen Ambrose J. Finnegan kaybolduğunda Havoc'ta yolcu olarak bulunuyordu ve kendisinden haber alınamadı.