ABD'de telefon kilidi açmak artık yasadışı

Cep telefonunun kilidini açıp özgürce kullanmanın bir ülkede yasa dışı olacağı aklınıza gelir miydi?

Telefon kırmak onlara yasak!

Cep telefonlarının SIM kilidini kaldırarak farklı operatörlerle çalışmasını sağlamak, ABD'de artık yasadışı bir işlem. Kongre Kütüphanesi'nin Ekim ayında yeni cepler için sunduğu 90 günlük muafiyet, artık kullanılamayacak.

Kilit açma işlemi, tabi ki operatörler tarafından yasal olarak gerçekleştirilebilecek. Bazı koşullar altında operatörlerin müşterileri için kilit açma işlemini yapması da mümkün. Electronic Frontier Foundation'dan avukat Mitch Stoltz, kilit açmanın "yasadışı" hale gelmesini şöyle açıklıyor:

"Olan şey, Telif Hakkı Ofisi'nin kilit açmanın yasadışı olduğunu duyurmasından ziyade, kilit açanların suçlanmaları halinde kullanacağı kalkanı ortadan kaldırması." Stoltz'a göre telefonların kilidini açmanın yasal olup olmadığını belirleyecek olan, hâlâ mahkemeler. Ancak bu durum, ceplerinin kilitlerini kıranlar için yine de fazlasıyla olumsuz bir gelişme.

Stoltz, durumun Digital Millennium Copyright Act'ın (DMCA) ne kadar saçma olduğunu gösterdiğini söylüyor. Zira Stoltz'a göre dijital kilitlerin kırılmasını engellemeyi amaçlayan bir kanun, Kongre Kütüphanesi'nin cep piyasasını yönetmeye çalışmasıyla sonuçlanıyor.

Okuyucu Yorumları