ABD'nin İran füzelerini nasıl vurduğu belli oldu: İlk kez kullanılmış

İran, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki konsolosluğunu bombalamasına 13 Nisan'da karşılık vermişti. İran'ın İsrail'e ilk doğrudan saldırısında yüzlerce insansız hava aracı, füze ateşlenmişti. Pentagon ise 81 İHA'nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı.

ABD'nin İran füzelerini nasıl vurduğu belli oldu: İlk kez kullanılmış

Business Insider'ın haberine göre ise ABD donanması, İran füzelerini vururken ilk kez bir füze önleme silahını kullandı. Donanma Bakanı Carlos Del Toro, Amerikan kuvvetlerinin İran balistik füzelerini vurmak için 'Standart Füze 3' olarak bilinen SM-3'ü ateşlediğini söyledi. Del Toro, "İran'dan gelen balistik füze tehdidine karşı koymak için SM-2'leri, SM-6'ları ve SM-3'leri ateşledik" dedi. ABD'li yetkililer daha önce Doğu Akdeniz'de görev yapan USS Arleigh Burke ve USS Carney adlı iki destroyerin İran'a ait en az dört balistik füzeyi vurarak imha ettiğini açıklamış, ancak savaş gemilerinin bu tehditleri nasıl vurduğu netlik kazanmamıştı.

ATMOSFER DIŞINA ÇIKABİLİYOR

Insider'ın haberine göre SM-3, ABD donanmasının gelişmiş Aegis Savaş Sisteminin bir unsuru. Kısa ve orta menzilli balistik füzeleri vurmak için tasarlanmış. Habere göre bu silahın özelliği, atmosfer dışı önleme kapasitesine sahip olması. Insider "Donanmanın diğer hava savunma kabiliyetlerinden farklı olarak Dünya atmosferinin ötesindeki hedefleri ortadan kaldırabilir" diyor.

20 YILDIR TEST EDİLİYORDU

Insider'ın haberine göre son 20 yılda yapılan düzinelerce teste rağmen SM-3 şimdiye kadar savaşta kullanılmamıştı. Makalede bununla birlikte hafta sonu kullanılan tek atmosfer dışı silahın SM-3 olmadığı belirtiliyor. Benzer şekilde İsrail de atmosfer dışındaki hedefleri ortadan kaldırma kapasitesine sahip Arrow 3 füze savunma sistemini kullanmış.