Linux - Windows 11 savaşında ikinci perde: Kazanan yine değişmedi...

Alder Lake optimizasyonu da Windows 11’i Linux ve Ubuntu karşısında kurtarmak için yeterli olamadı...

Linux - Windows 11 savaşında ikinci perde

Intel, Mimari Günü 2021 etkinliğinde Alder Lake CPU mimarisinin temel tasarım ayrıntılarını paylaştığında, Windows 11’in Alder Lake’in Performance Hybrid mimarisinden ve yeni Thread Director teknolojisinden en iyi şekilde yararlanacak şekilde optimize edildiğini belirtmişti. Bahsi geçen bu başlıklar, Windows 11’in görev zamanlamasına yardımcı olacağına işaret ediyordu.

Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan bir karşılaştırma testi de gerçekten de Intel’in 12’inci nesil yongalarının Ubuntu ve Linux 5.15 çekirdeklerinden daha ileride olduğunu göstermişti. Ardından gelen Linux 5.16 ile de Alder Lake’in performansı, Windows 11’deki kadar tutarlı değildi.

Ancak, sonradan gelen Linux çekirdeği sürüm 5.18 ve Ubuntu 22.04 LTS ile işler Windows 11 için o kadar da kolay olmamış görünüyor. Thread Director optimizasyonuna sahip olmasına rağmen Microsoft’un işletim sistemi yapılan son testte çakıldı.

Ancak, Linux çekirdeği sürüm 5.18 ile en son Ubuntu 22.04 LTS geldiğindeyse işlerin Windows 11 için o kadar kolay olmayacağı ortaya çıktı. Thread Director optimizasyonuna sahip olmasına rağmen, Microsoft son Temmuz testinde yenilgiyle karşılaşmıştı.

Ve şimdi, daha önceki testleri de yapan Phoronix, mobil Big-Bigger mimarisinin Windows 11'de Clear Linux ve Ubuntu'ya karşı nasıl bir performans gösterdiğini görmek için bir Alder Lake-P Core i7-1280P'yi kullanmaya karar verdi. Test sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşuyordu:

MSI MS-14C6 Prestige 14 Evo

  • Core i7-1280P
  • 16GB of RAM
  • 1TB Micron 3400 NVMe SSD
  • Ubuntu 22.04 LTS with Linux 5.18
  • Clear Linux 36580 (Linux kernel v5.18)

Genel olarak bakıldığında, test sonuçlarının yine Linux lehine olduğunu görüyoruz. Ama ParaView testinde Windows 11, hem Clear Linux hem de Ubuntu'dan çok daha iyisini yapıyor.

Pek çok adımda yapılan testlerin pek çoğunda Windows 11’in beklenen performansı sağlayamadığı görülürken, en acı kayıp ise Java 2D Microbenchmark testinde ortaya çıkıyor.

ParaView testinde iyi sonuçlar alan Windows 11, Java 2D Microbenchmark 1.0 testlerinde Linux ve Ubuntu’nun bir hayli gerisinde kalırken, yapılan Selenium testinde de sonuç değişmiyor.

Tüm test sonuçlarının birleşik geometrik ortalamasına bakıldığında ise, Windows 11, Ubuntu 22.04’ten yalnızca yüzde 1.5 oranında daha hızlı. Ancak Linux, bu testte de en yüksek sonucu almayı başarmış durumda. Testin detaylarını Phoronix’in web sayfasında bulabilirsiniz.