AMD'nin güçlü APU'su Kaveri tanıtıldı!

AMD'nin yeni nesil Kaveri işlemcisi sonunda resmileşti! İşte rakiplerine meydan okuyan canavar!

AMD, bombayı patlattı!

İşlemci devi AMD'nin yeni nesil APU'su Kaveri, Las Vegas'ta devam eden CES 2014'te ortaya çıktı. AMD'nin üçüncü nesil APU'su (bir başka deyişle Hızlandırılmış İşleme Birimi), heterojen sistem mimarisine (HSA) sahip ilk APU.

AMD'nin Mantle API'sı ve TrueAudio teknolojisini de destekleyen Kaveri, Intel'in Haswell yonga setleri dahil, rakiplerine kıyasla "çok daha üstün" bir performans vadediyor. APU'nun en üst seviye konfigürasyonu olan A10-7850K, 4 x86 çoklu-thread çekirdekleri ve 8 grafik çekirdeğiyle geliyor. Kaveri, GPU alanında yüzde 50, işlemcide ise yüzde 20 hız artışı sözü veriyor. Bunun yanında "heterojen kuyruklama", işlemci ve GPU'nun ayrı ayrı, etkili bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Gerçekten de 12 çekirdeğin bir arada ahenkle çalıştığını düşündüğümüzde AMD'nin rakiplerinin işi zor olabilir.

AMD'nin iddiasına göre yeni Kaveri modelleri (A10-6800K ve A10-7850K) sırasıyla Intel'in Core i5 4670K'sından yüzde 15 ve yüzde 24 daha yüksek performans sunuyor. Firmaya göre bu fark, hesaplama işlemlerinde yüzde 7 ile yüzde 63 arasında performans artışı olarak yansıyor. Oyunlarda ise fark daha da büyük, AMD'ye göre yeni nesil APU'lar, Intel'inkilerden yüzde 37 ile yüzde 87 arasında daha hızlı.

Yeni optimize APU'lar, AMD'nin yaptığı açıklamaya göre 45 watt ile 95 watt arasında enerji tüketiyor, dolayısıyla anakarta eziyet etmiyor. Kaveri A serisi APU'lar, 14 Ocak'tan itibaren satışa sunulacak.

Okuyucu Yorumları