Android, Microsoft'u zengin ediyor!

Microsoft, Samsung'un sattığı her Android'li cihazdan bakın ne kadar para kazanıyor...

Android zengini Microsoft!

Artık herkes, Microsoft'un Android satışları üzerinden para kazandığını biliyor. Zaten firmanın Google tabanlı işletim sistemi üreten hemen herkesin peşine düştüğü bilinen bir gerçekti ama hiçbir zaman firmanın bu işlem üzerinden ne kadar para kazandığı hakkında herhangi bir bilgi ortaya çıkmamıştı.

Nitekim devam eden dava sayesinde ortaya çıkan yeni veriler, Samsung'un Microsoft'a 2013 yılı içerisinde bir milyar dolar ödediğini belgelemiş oldu. İşte bu rakamı kullanarak, kabaca Microsoft'un satılan her Android'den ne kadar kar ettiğini hesaplamamız mümkün. Bu işlemi yapabilmek için, yine davada ortaya çıkan Samsung ve Microsoft arasındaki patent anlaşmalarına bakmak gerekiyor zira anlaşma metinlerinde hem akıllı telefon, hem de tablet başlıklarını görebiliyoruz. Bu iki başlığa, 2013 yılında yayınlanan Gartner raporu sayesinde hiç olmadığı kadar detaylı bir bakış atmamız mümkün. Rapora göre Samsung, yıl içerisinde Android kullanan 299.795.000 adet akıllı telefon ve 37.411.921 adet de tablet satmış bulunuyor.

Her ne kadar bu rakamlar toplam satışa işaret ediyor olsa da Gartner'in ortaya çıkardığı rakamlar üzerinden giderek, Android kullanan ürünlerinin pazar payının yüzde 96 olduğunu görebiliyoruz. Bu matematik sonucunda Samsung'un Microsoft'a telif hakkı ödemek zorunda kaldığı akıllı telefon sayısı 287.803.200, tablet miktarıysa 36.626.271 şeklinde ortaya çıkıyor ki bu da toplamda 324.429.471 cihaz anlamına geliyor. Samsung'un ödediği net rakam olan 1.042 milyar dolar ile yapılan bölme işlemi sonucundaysa ortaya 3.21 dolarlık bir ücret çıkıyor. Yani Microsoft, Samsung'un sattığı her Android cihazdan 3.21 doları cebe indiriyor.

Bizler de hesaplamanın yüzde yüz doğru olmadığının farkındayız ama olması gereken miktara çok yakın bir sonuca ulaştığımıza da eminiz. Şunu da unutmamak gerekiyor ki Microsoft kuvvetle muhtemel anlaşma şartları gereğince ne kadar para talep ettiğini açıklamayacak.

Okuyucu Yorumları