Apple, Google ve Mozilla'dan web tarayıcı ortaklığı: Ortak benchmark yazılımı geliştiriyorlar

Apple, Google ve Mozilla, web’in geleceğini daha iyi hale getirmek üzere bir araya geldi; Speedometer 3 ismini verdikleri ortak bir benchmark yazılımı geliştiriyorlar.

Apple, Google ve Mozilla'dan büyük web tarayıcı ortaklığı

Safari, Chrome ve Firefox'un yapımcıları Apple, Google ve Mozilla bir araya geliyor. Hayır, bu 3 şirket ortak bir web tarayıcısı yapmayacak, ancak web tarayıcılarının en iyi performansı ürettiğinden emin olmak için ortak bir kıyaslama (benchmark) yazılımı geliştirecek.

Her 3 şirketten gelen tweet'lere göre bu kıyaslama yazılımının adı Speedometer 3 olacak. Yeni nesil tarayıcı kıyaslama yazılımı, uygulamalarının web sitelerinin kullanabileceği en son teknolojiyle nasıl performans gösterdiğini test etmeyi amaçlayacak.

Mozilla resmi olarak attığı bir Twitter mesajında, birkaç web şirketi tarafından oluşturulan bir kıyaslamanın "neyin önemli olduğuna dair ortak bir anlayış" sağlamaya yardımcı olacağını söylüyor. Şirket, web geliştiricileri, standart kuruluşları, bu standartlara göre kodu yorumlayan motorları geliştiren gruplar ve bu motorları temel alan tarayıcıları geliştiren şirketler arasında koordinasyon sağlamaya çalışırken bunun önemli olduğunu söylüyor. Apple'ın WebKit Twitter hesabı da, "Birlikte çalışmak, karşılaştırma ölçütünü daha da geliştirmemize ve kullanıcılarımız için tarayıcı performansını artırmamıza yardımcı olacak," diyerek bunu düşüncelerini paylaştı.

Google da konuyla ilgili olarak bunun rekabeti ortak bir zemine taşıyacağına ilişkin yorumda bulundu. Google, şirketlerden herhangi birinin sonuçları kendi lehlerine çevirmeye çalışmasını önlemeye yardımcı olacak kurallar belirlediğini ve yönetim politikasına göre, önemsiz değişikliklerin "katılımcı tarayıcı projelerinden en az ikisinin" onayını alması gerektirdiğini, diğerlerinden güçlü itirazlar olması durumunda uygulanamayacağını ve büyük değişikliklerin herkesin fikir birliğini gerektireceğini söyledi.

Speedometer 3’ün ne zaman kullanılmaya başlayanacağı ile ilgili henüz net bir tarih yok.