"Apple'ın gerçek yüzünü gördük!"

Apple Apple olalı, eminiz bu kadar sert bir açıklamayla hiç karşılaşmadı!

"Apple'ın gerçek yüzünü..."

Online para transferi gündelik hayatlarımızı ne kadar kolaylaştırıyorsa, Bitcoin ve benzeri sanal para çeşitlerinin transferini yapmamıza imkan sunan uygulamalar da özellikle belirli bir kesim için büyük önem taşıyor. Nitekim Apple Çarşamba günü itibariyle, App Store üzerinde sanal para transferi yapılmasına imkan tanıyan son uygulama rolündeki Blockchain'i de sistemi üzerinden kaldırdı.

Başta Bitcoin olmak üzere, sanal para kavramı hayatımıza iyice girmiş durumda. Özellikle Bitcoin sistemi, iki yıl gibi uzun bir süredir aktif olarak kullanılıyor. Ancak Apple, Bitcoin gibi sistemlere başından beri karşı ve bu hoşnutsuzluk, sonunda Apple'ın ayakta kalan son bitcoin cüzdan uygulamasının da App Store üzerinden kaldırması ile sonuçlandı. Bugüne kadar, zaman içerisinde birçok farklı bitcoin cüzdan uygulamasını kaldıran Apple, Blockchain isimli 120.000'den fazla kullanıcıya ev sahipliği yapan uygulamayı kaldırırken bu kadar tepki alacağını herhalde tahmin etmiyordu.

Herhangi bir haber dahi vermeden uygulamanın kaldırılması, sanal para camiasını büyük oranda kızdırmışa benziyor. Bunun en güzel örneği ise, bir "Reddit" kullanıcısının, iPhone'ununu paramparça eden ilk beş kişiye Nexus 5 vereceğini garanti etmiş olması.

...Ve Apple için çok sert sözler! Haberimizin ikinci sayfasında...

"Apple'ın gerçek yüzünü gördük!"

Blockchain ise Perşembe günü kendi siteleri üzerinde, Apple'ın bir nevi "cüzdan" görevi gören, sanal para yollama ve de depolama imkanı sunan uygulamalarının "çözülemeyen bir sorun" yüzünden sistemleri üzerinden kaldırıldığını beyan ettiğini duyurdu. Blockchain'in esas sorunuysa, kendilerine hiçbir uyarı yapılmadan uygulamanın kaldırılması oldu. Apple'ın aynı zamanda sanal para kullanmaya imkan tanıyan Coinbase ve Gliph gibi uygulamaları da kimseye haber vermeden kaldırdığına değinen Blockchain, "Bu hareketler tipik rekabet engelleyici ve kaprisli Apple Store politikalarının doğası ve bizler de Apple'ın gerçek yüzünü bir defa daha görüyoruz." şeklinde açıklama yaptı.

Bu zamana kadar birçok perakende mağaza, sanal para mantığını aktif bir ödeme şeklinde kullanır olmuştu. Nitekim sistemin zaman içerisinde, bazı ülkeler tarafından hali hazırda bulunan ödeme sistemleri haricinde, nasıl aktif şekilde kullanılabileceği tartışmalı bir hal almıştı. An itibari ile bazı sanal para kullanım tabanlı uygulamalar App Store üzerinde çalışıyor olsalar da hiçbirisi sanal para transferi yapamıyorlar. Diğer taraftan Google, yapımcıları sanal para cüzdanı modelindeki uygulamaları yapmakta sınırlamıyor ki bu sayede Apple kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunu kısa zaman içerisinde Android tarafından göreceğimiz su götürmez bir gerçek.

Okuyucu Yorumları