Apple, kendi kendini onarabilen bir katlanabilir ekran için çalışıyor

Rakiplerinden geri kalmak istemeyen Apple’dan yeni bir hamle geldi. Katlanabilir iPhone için gizlice de olsa çalıştığı bilinen şirket, ekrandaki ezik veya diğer hasarları kendi kendine onarabilen bir cihazın patentini aldı.

Apple, kendi kendini onarabilen bir katlanabilir ekran için çalışıyor

Eğer siz de katlanabilir telefonların ekranlarının kolayca zarar görebileceğini düşünenlerdenseniz, Apple'ın buna yeni bir çözümü var. Zira şirket, ekrandaki ezik veya diğer hasarları otomatik olarak dolduracak “kendi kendini iyileştiren” bir katmana sahip katlanabilir bir iPhone'u tanımlayan yeni bir patent aldı.

Esnek Ekran Kapak Katmanlarına Sahip Elektronik Cihazlar (Electronic Devices with Flexible Display Cover Layers) olarak adlandırılan patente göre, diğer katlanabilir cihazlar gibi bu cihaz da bir menteşeye ve esnek bir ekran kapak katmanına sahip olacak. Samsung Galaxy Flip ve Fold 5, Pixel Fold veya OnePlus Open gibi telefonlardaki bu ekranlar, genellikle amiral gemisi bir telefonda bulacağınızdan daha ince ve daha esnekler. Ancak bu, aynı zamanda çarpma veya çizilmelere karşı çok daha hassas oldukları anlamına geliyor. Apple ise, telefonun ekranın üstünde “dışarıdan müdahale olmadan bile göçükleri doldurabilecek” bir “kendi kendini iyileştiren malzeme” geliştirdiğini belirtiyor.

Patente göre söz konusu katlanabilir tasarım sadece bir telefonda değil, herhangi bir dizüstü bilgisayar veya tablette de kullanılabilir. Apple daha önce de kendi kendini iyileştiren iPhone'larla ilgili patent başvurusunda bulunmuştu, ancak bu patent katlanabilir ekran bağlamında değildi.

Patent ilk olarak Patently Apple'daki uzmanlar tarafından, şirket için yeni verilen iki düzine patentle birlikte ortaya çıkarıldı. Elbette bunlar sadece patent başvurusu, dolayısıyla hiçbiri gerçek bir tasarıma dönüşmeyebilir. Ancak görünüşe göre Apple, katlanabilir ürünler üzerinde epey kafa yoruyor. Geçtiğimiz yıl da şelale ekranlı katlanabilir bir iPhone tasarımı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Apple'ın kapaklı bir katlanabilir telefon ve katlanabilir bir iPad tasarladığına dair birkaç rapor daha var.

Patent, Apple'ın kendi kendini iyileştiren katman için “bir polimer veya kendi kendini iyileştirme özelliklerine sahip bir malzeme” dışında ne kullanacağını açıklamıyor. Bununla birlikte başvuruya göre, bu kaplama ekran kapağının tüm dış yüzeyi boyunca uzanıyor.

Analiz firması CCS Insight, alttaki katmanın havaya maruz kalması durumunda boşlukları dolduran “nano kaplamalar” teknolojisinin önümüzdeki birkaç yıl içinde yolda olabileceğini belirterek, son zamanlarda kendi kendini iyileştiren ekranlar hakkında birçok söylenti olduğunu dile getiriyor. Elbette bu teknoloji büyük hasarları gidermeyecek, ancak hassas ekranlardaki küçük çiziklerden kaynaklanan zararı azaltabilecek.