Apple'dan "kilitli iPhone" açılmayacak kararı

Apple, kilitli iPhone'ların açılması konusunda mahkeme kararına bile meydan okumayı sürdürüyor!

"Kilitli iPhone" açılmayacak!

2 Aralık tarihinde San Bernardino'da bir çift, 14 kişiyi vurduktan sonra kendilerini öldürmüşlerdi ve otoriteler, olay yerinde kilitli bir iPhone bulmuşlardı. O zamandan beri FBI, cihazın şifresini kıramadı ve kendileri için her zaman bir giriş yolu olması için teknoloji firmalarından istekte bulundu. Associated Press'in haberine göre bir ABD mahkemesi, Apple'a, FBI'a yardımcı olması emrini vermiş durumda. NBC News'in söylediğine göre bahsi geçen model bir iPhone 5C. Apple ise, en azından iOS 8 itibariyle kilitli bir telefonun şifresinin kırılamayacağını söylüyor.

New York'taki farklı bir davada da Apple, bir iPhone'un kilidini polis için açma konusunda kararı bekliyor. Otoriteler ise, şifrelemenin kendilerini engellediğini belirtiyor ve çözüm istiyor.

Tartışmanın diğer yanında ise teknoloji firmaları, güvenlik savunucuları ve son kullanıcılar, bilinçli bir şekilde açık bırakılan herhangi bir girişin büyük bir risk olduğunu söylemekte. 2013 yılında Apple'ın iPhone'ları güvenlik güçlerinin isteği ile açabildiği söylenmekteydi ve ancak bu durum, Apple'a göre şu an mümkün değil.

Apple'a, isteğe karşılık vermesi için beş gün süre verilmişti. Ama firma, yayınladığı uzun yazı ile şifrelemeye ihtiyaç duyulduğunu ve FBI'a özel bir giriş açmayacağını söylüyor. Görüldüğü kadarıyla Apple, mahkeme kararına uymaya şimdilik pek niyetli değil ve "Amerika demokrasisine saygısını ve ülkesi için sevgisini" ön plana çıkartmayı tercih ediyor...

Okuyucu Yorumları