Arabada sinir bozucu çizikler neden olur? İşte 12 olası sebebi ve önleme yolları

Arabanızın yanına gittiniz ve siz hiç fark etmeden aracın herhangi bir yerinde küçük çizikler olduğunu gördünüz. Ve 'Bu çizik nereden geldi, nasıl oldu' diye merak ediyorsunuz. Bu oldukça rahatsız edici bir durum. Peki, kaza yapmadıysanız bu çizikler neden olabilir? İşte 12 yaygın nedeni.

Arabada sinir bozucu çizikler neden olur? İşte 12 olası sebebi ve önleme yolları

Araçta yeni fark edilen küçük çizikler, çentikler, izler araç sahipleri için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Çünkü muhtemelen nedeni bilinmiyordur. Bu çiziklerin çeşitli sebepleri var. Bazıları önlenebilir, bazılarını önlemek daha zor. Çizik sonrası ise önemli olan hasarın boyutudur. Çünkü otomobilde genel olarak 3 kat boya bulunur. Bunlar vernik, baz kat ve astar olarak adlandırılır ve çözüm yolu da çiziğin ne kadar derine indiğine bağlı olacaktır. Yani daha düşük düşük yüzey çizikleri ve sıyrıklar kolayca düzeltilebilir. Çizik derinse burada bir uzmanın önerileri önemli olacaktır. Peki kazalar dışında arabada bu küçük izler neden olur? İşte bazı sebepleri:

ARABADA KÜÇÜK ÇİZİKLER NEDEN OLUR? İŞTE OLASI SEBEPLERİ

Öncelikle şunu söyleyelim. Arabanız birçok şekilde çizilebilir ve bazen tam sebebini bile bilemezsiniz. Aracınızda çiziklere yol açan genel faktörleri tespit etmek yenilerini önlemek için en iyi başlangıç olacaktır. Genel olarak arabalarda bu tip çiziklere yol açabilen durumlar şöyle:

1. Hava Durumu

Hava koşulları, özellikle yolların çamurla dolu olduğu kış aylarında araçta çiziklere, küçük çukurlara yol açabilir. Dolu taneleri aracın gövdesinde çok sayıda küçük ezik oluşmasına neden olabilir. Aynı şekilde yağmur suyunda bulunan tuz da boyada lekelere yol açabilir. Dönem dönem oluşan çöl tozu da doğru temizlenmezse çiziklere yol açabilir. Yapabiliyorsanız, arabanızı kapalı bir alanda tutmak daha iyidir. Benzer şekilde güneş de boyanın solmasına ve yıpranmış görünmesine neden olabilir. Sıcaklıklar yükseldiğinde arabanızı gölgede tutmaya çalışın.

2. Kuş pislikleri ve ölü böcekler

Kuş pislikleri ve ölü böcekler asidiktir ve boyanıza zarar verebilir. Eğer ki kuş pisliğinin taze olduğunu görürseniz alanı temiz bir mikrofiber bezle silin ve etkilenen bölgeyi yıkayarak mümkün olduğunca çabuk çıkarmaya çalışın. Aracınıza ölü böceklerin yapışmasını önlemek de çok zordur, ancak boyanızın hasar görmesini önlemek için bunları mümkün olduğunca çabuk çıkarmayı deneyin. Kuş pisliklerine benzer şekilde, ölü böcekler de asidiktir.

3. Taşlar, çakıllar

Fren mesafesi sadece öndeki araçla aranızda iyi bir mesafe bırakma ve güvenlik açısından fayda sağlamaz. Aynı zamanda çakıllar nedeniyle aracınızın zarar görmesini de önler. Yoldaki taşlar, çakıllar diğer araçlardan büyük bir hızla fırlayabilir ve aracınızda büyük lekeler bırakır. Çakıllar, taşlar sadece farklı araçlar nedeniyle de sıçramaz. Yüksek hızlarda seyahat ediyorsanız, bozuk yol nedeniyle de aracınıza taş, çakıl parçaları çarpabilir. Çakıl taşlarının izleri genel olarak tamponunuzda, motor kaputunuzda veya yan panellerde dairesel oyuklar ile anlaşılır.

4. Diğer sürücüler

Bazen bu çiziklerin nedeni diğer sürücülerdir. Çünkü örneğin aracın yanından geçerken, ya da otomobilini sizin aracınızın yanına park edip kapısını açarken çiziklere yol açabilir. Park etmede sorun yaşayan başka bir sürücü de yine aracınıza zarar verebilir. Bu nedenle otoparklarda; alışveriş merkezi gibi çok fazla aracın geldiği yerlerde mümkünse en tenha yere aracınızı bırakmaya çalışın. Yandaki sürücünün hatalı parkı nedeniyle darlaşan bir alana girmeyin.

5- Otopark tuzakları

Otopark tuzakları maddesi de aslında bir önceki maddeye benziyor. Çünkü birçok sürpriz çizik, halka açık otoparklardan gelir. Bazı alışveriş merkezlerinin otoparkları ya da diğer başka halka açık otoparklarda arabaların her iki tarafında da fazla boşluk kalmayabilir. Bu tip durumlarda herkesin aynı hassasiyeti göstermediği biliniyor. Otomobilinize çarpan başka bir kapı biraz daha fazla çiziğe yol açabilir. Ancak bazen, diğer aracın sürücüsü kendi kapısını sizinkine kadar hafifçe açar. Ancak bu da küçük çiziklere neden olabilir. Ya da aracınıza sürtünürken çantasındaki fermuar gibi herhangi bir eşyayla aracınızı çizebilirler. Alışveriş arabaları, başka bir otopark tuzağıdır. Açık bir alanın yakınında herhangi bir yerde bir alışveriş arabası gördüğünüzde başka bir yere park etmek en iyisidir.

6. Aşındırıcı temizleyiciler ve kirli bezler

Bazı sürücüler araçlarını temizlemek için genel ev sabunları ve deterjanlar kullanır, ancak bu kaçınılması gereken bir şeydir. Bazı deterjanlar, koruyucu boya sızdırmazlık maddesini sıyırabilir. Bununla beraber arabanızı kuru veya kirli bir bezle yıkamaktan kaçının çünkü sürtünme nedeniyle toz ve kirden kaynaklı çizikler olabilir.

7. Kaldırımlar nedeniyle ön tampon çizikleri

Tampon siz çok az fark etmeseniz de çıkıntılı bir kaldırıma sürtebilir. Bu nedenle köşeleri dönerken, kaldırım yanından geçerken özellikle yola doğru bombesi olabilecek bordürlere dikkat edin.

8-Bilinçli çizikler

Bir kişi bilinçli olarak da aracınızı çizmiş olabilir. Kötü niyetli bir kişi aracınızı anahtarla çizmişse genellikle sürücü kapısının yanında hareket eden derin çizikler fark edersiniz.

9-Şantiyeler

Arabanızı bir şantiyenin yakınında bırakmak ilk başta büyük bir tehlike gibi görünmeyebilir, ancak yüksek toz konsantrasyonuna ek olarak, muhtemelen arabanıza ıslak beton sıçraması riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle bir inşaat sahasının yakınına park etmekten kaçının.

10-Parmak izleri

Araç kirliyken araçta bırakılan parmak izleri, örneğin bir yazı yazılması da çiziğe yol açabilir.

11- Eller doluyken ya da aracınızı yüklerken dikkat

Ellerinizde alışveriş torbası varken bagajı çarpmak, kapıyı ayakla ya da elinizdeki sert bir cisimle kapatmak gibi faktörler de aracın boyasına zarar verebilir. Aynı şekilde yanınızda getirdiğiniz alışveriş arabasının da da aracınıza sürtünmediğinden emin olmak gerekir. Bu nedenle örneğin bagajı açmadan önce her şeyi yere bırakın. Elinizde sıcak kahve, çay varsa bunu aracın üstüne koymayın.

Sürücülerin aracı ağır eşyalarla doldururken de çizdikleri bilinen bir bir durum. Yani araba yüklerken çiziklere dikkat etmelisiniz.

12-Kapıyı açarken dikkat

Arabayı kaldırım kenarına park ettiniz ve araçtan ineceksiniz. Kapıyı açtınız ve ağırlık nedeniyle kapı kaldırıma sıkıştı... Bu durum da araçta çiziklere neden olabilen ve sık rastlanan durumlardan. Bu nedenle park ettiğiniz yerdeki kaldırımın yüksekliğine dikkat edin. Sadece kaldırım değil, aracı park ettiğiniz yerde kapıyı açınca herhangi bir cisme çarpıp çarpmayacağına mutlaka bakın.

ARAÇTAKİ KÜÇÜK ÇİZİKLERİ ÖNLEMEK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

  • Aracı park ettiğiniz yeri iyi seçin. Yayaların arabanıza yakın geçmesi gereken yerlere park etmeyin. Daha boş, daha tenha bir yer imkanı varsa otomobilinizi oraya bırakın. Bir alışveriş merkezinde yandaki araçların kapılarından, alışveriş arabalarından ya da aradan geçenlerden oluşabilecek çizik riskine karşı biraz daha fazla yol yürümek daha iyidir. Bir park alanı buldunuz ve yanına gireceğiniz araç iyi park edilmemiş. Mümkünse o aracın yanına park etmeyin. Sokakta park etmek, boyanıza zarar verebilecek bir dizi olasılığa açık olmanızı sağlar. Arabanızın yan tarafına çarpan bir bisikletin direksiyonu da aracınıza zarar verebilir.

  • Diğer araçlara; alçakta kalan ağaç dallarına veya boyayı kazıyabilecek ve çizilmeye neden olabilecek aşırı büyümüş çalılara çok yaklaşmayın.

  • Arabanızı düzenli ve dikkatli bir şekilde yıkayın. Kir ve pislik aşındırıcıdır; parlak bir yüzey üzerinde kolayca çentikler, çukurlar ve çizikler oluşturabilir, bu nedenle arabanızı yıkarken dikkatli olmanız gerekir. Aracı siz yıkıyorsanız biriken kiri önce tavandan başlayarak yıkayın. Arabayı düzgün bir şekilde yıkamak yerine kiri silmek için asla kuru bir bez veya ellerinizi kullanmayın.

  • Arabanın üzerine yabancı cisimler koymayın. Boyayı çizilmelere karşı korumak istiyorsanız, üzerine oturmayın veya kaporta veya tavana bir nesne koymayın.

  • Araçta çizikler varsa önce bir profesyonele danışın. Çünkü o çiziğin durumunu değerlendirecek ve çözüm için öneriler sunacaktır.